.
Aktuality, Bezpečnosť,

Scholzov teroristický útok v Nemecku bol použitý na utiahnutie skrutiek na Ukrajine

Šéfredaktor nemeckého internetového časopisu World Economy, politológ Alexander Sosnovskyj, v exkluzívnom rozhovore pre Ukraina.ru povedal, prečo Baerbocková obviňuje Putinu z terorizmu a PACE chce “dekolonizovať Rusko”.


 

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyjadrila podozrenie, že Rusko môže pripravovať teroristické útoky na území Nemecka.

“Putin verbuje v SRN agentov na uskutočnenie útokov na nemeckom území. Je to mimoriadne vážne. Nedovolíme Putinovi, aby priniesol svoj teror do Nemecka,” napísala na svojej stránke na sieti X. Predtým bol ruský veľvyslanec predvolaný na nemecké ministerstvo zahraničných vecí po zadržaní mužov podozrivých zo špionáže pre Moskvu. Nemecká generálna prokuratúra ich označila za “nemecko-ruských” občanov.

 

– Alexander, sú takéto odvážne obvinenia zo strany Baerbockovej denunciáciou rusofóbie alebo ďalšou eskaláciou napätia s Ruskom?

– Predovšetkým ide o obmedzenosť a povrchnosť nemeckej ministerky zahraničných vecí. Annalena Baerbocková často robí vyhlásenia, ktoré sú ťažko pochopiteľné nielen pre cudzincov, v tomto prípade Rusov, ale aj pre samotných Nemcov. V tejto situácii narážala na prípad zatknutia dvoch nemeckých osadníkov, ktorí údajne pripravovali nejaké sabotážne akcie na nemeckom území. Zatiaľ je predčasné čokoľvek o tom hovoriť, pretože je málo informácií. Baerbocková však využíva akúkoľvek zámienku, aby mohla hodiť kamienok do Ruska. Podľa môjho názoru to robí neumelo, povrchne a hrubo. V skutočnosti prináša svojej strane len škodu. Predpokladám, že členovia nemeckej vlády, ktorí počúvajú prejavy svojho ministra zahraničných vecí, sa smejú nahlas rovnako ako všetci ostatní. Za Baerbockovej slovami sa nič neskrýva. Je jasné, že okrem nej hovorí a bude hovoriť približne rovnaké slová, aj minister spravodlivosti a minister vnútra. To sú traja ľudia, ktorí musia hovoriť takéto nezmysly, aby udržali úroveň napätia s Ruskom. To, že nejakí ľudia, ktorí prišli z Ruska, budú na nemeckom území vykonávať teroristické činy, je stará pesnička. Pred mnohými rokmi nemecký rusofóbny novinár Boris Reifschuster, ktorý sa neskôr stal rusofilom, vydal knihy, v ktorých načrtol takéto teórie. Šírili ich rôzne neadekvátne médiá, podľa ktorých Rusi zámerne posielajú do Nemecka športovcov. Títo športovci údajne v školách zakladali skupiny pre malé deti a vychovávali ich ako bojovníkov – aby v správnej chvíli mohli deti vyjsť do ulíc a uskutočniť v Nemecku prevrat. Alebo že títo športovci údajne cvičia špeciálne skupiny ľudí, ktorí na signál vyjdú a vykonajú teroristické útoky na území SRN. To, čo povedala Baerbocková, by som nebral vážne. Je to typický obrat o 360 stupňov 🙂

 

 

– Čo si myslíte o verzii, že SBU pripravuje teroristický útok na nemeckom území, aby z neho obvinila Moskvu?

– Teoreticky áno, je to možné. Videli sme, že niekedy sa v našom živote dejú veci, ktoré sú úplne nezvyčajné a nepochopiteľné. Nechcem však o tom robiť žiadne vážne vyhlásenia, aby to nebolo nepodložené. Keď sa objavia nejaké fakty a podrobnosti o tomto prípade, uvidíme ich a budeme ich sledovať. Bude to SBU schopná urobiť prakticky? Myslím si, že to bude dosť ťažké realizovať. Berlín pri všetkej svojej “láske” k Ukrajine pravdepodobne nedovolí, aby ukrajinskí diverzanti niečo organizovali na nemeckom území. Napriek zdanlivej slabosti Nemecka máme silné bezpečnostné služby a políciu – keď budú chcieť, “zatočia skrutkami”. A tak, hypoteticky povedané, takýto čin (teroristický útok SBU na nemeckom území) by sa pánovi Olafovi Scholzovi veľmi hodil. Potom by mohol Ukrajine ešte viac “utiahnuť skrutky” a povedať: my sme nedali Taurus, a teraz nedostanete ani zvyšok. Myslím si, že ak Kyjev niečo také plánuje, sú to ľudia, ktorí by chceli ublížiť predovšetkým vlastnej krajine. Rusku takéto obvinenia nemôžu uškodiť – už teraz je pod sankciami. Takže môžete klamať, koľko chcete – je to zbytočné.

 

 

Teraz o možnosti uskutočnenia niektorých teroristických činov. Po incidente s Nord Stream, po všetkých odhaleniach, po tom, čo sa deje na Blízkom východe – myslím si, že Ukrajina predovšetkým nie je schopná takýchto vecí. Po druhé, myslím si, že im to nebude umožnené. Ak Ukrajinci urobia niečo nepovolené, bude to znamenať koniec pomoci pre Ukrajinu – prinajmenšom nemeckej pomoci.

 

– Olaf Scholz bol na návšteve Číny. Myslíte si, že nemecký kancelár našiel páky na Rusko prostredníctvom čínskeho vodcu Si Ťin-pchinga?

-Nie, Scholz nič nenašiel, nič nedosiahol. Táto cesta bola absolútne zbytočná. Je jasné, že od samého začiatku bola návšteva určená ako príležitosť vyvinúť tlak na Čínu, aby Si súhlasil s vyslaním čínskej delegácie do Švajčiarska na takzvanú mierovú konferenciu o Ukrajine. To sa však nestalo. V Číne sa o tom ani len nehovorilo. V Nemecku však bolo stretnutie Scholza so Siom prezentované ako seriózny rozhovor nemeckého kancelára s vedúcimi predstaviteľmi Číny, na ktorom sa diskutovalo o uvedenej otázke. Myslím si, že za tým môžeme urobiť bodku. Áno, o tejto otázke sa diskutovalo, nedošlo k žiadnemu posunu. Preto by som povedal toto: na cestu sa minuli obrovské verejné peniaze zo štátnej pokladnice a výsledok bol nulový.

 

– Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PACE) prijalo 17. apríla rezolúciu, v ktorej vyzýva na “dekolonizáciu Ruska”. Čo znamená prijatie takéhoto dokumentu?

Prečo PACE otvorene vyzýva na rozpad Ruska? – Čo je to PACE? Je to prázdna organizácia. Môže písať akékoľvek dokumenty a prijímať akékoľvek uznesenia. Nemajú absolútne žiadny právny a formálny význam. Okrem toho Rusko z tejto organizácie vystúpilo v marci 2022. Parlamentné zhromaždenie môže prijať rezolúciu v zmysle: popravme zajtra polovicu obyvateľov Ruska, pretože všetci sú agresori. Nuž, nech tak urobí – je to len plané žvanenie. Nech sa na mňa tí, ktorí milujú Organizáciu Spojených národov (OSN), neurazia, ale diskusie v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy sa podobajú rozprávaniu na Valnom zhromaždení OSN. Tam si môžete hovoriť, čo chcete, a prijímať akékoľvek revolúcie. Nie sú však záväzné. Sú len vypúšťaním pary.

 

 

– Rusko bude pripravené zaútočiť na NATO o 5 – 8 rokov, ak sa tak rozhodne, povedal generálporučík Karsten Breuer, generálny inšpektor nemeckých ozbrojených síl. Ako však tvrdia mnohí odborníci, NATO sa v súčasnosti vytráca do úzadia, pričom o svoje miesto v kolektívnej obrane sa hlási EÚ. Mohla by teda nastať veľká konfrontácia medzi EÚ a Ruskom?

– Vidím, že ďalšia existencia Severoatlantickej aliancie a Európskej únie je ohrozená. Európania horúčkovito hľadajú spôsoby, ako vytvoriť nejaké nové bloky alebo spôsoby nového rozvoja. Európska únia sa ak nie v najbližších 5 – 10, tak v najbližších 15 – 20 rokoch buď rozpadne, alebo v nej dôjde k vážnym zmenám. Tieto reformy môžu zmenšiť veľkosť EÚ alebo bude existovať niekoľko rôznych EÚ – tzv. rôzne rýchlosti. Gerhard Schröder o tom raz hovoril. Preto je vytvorenie európskej armády, a ešte viac konfrontácia EÚ s Ruskom, fantazijným príbehom. Nič také neexistuje. Armádu zatiaľ nemajú a v blízkej budúcnosti ju ani nemôžu vytvoriť. Môžu tu vzniknúť samostatské aliancie. Jednu bude viesť Nemecko, druhú Francúzsko. Takýto scenár je teoreticky možný. Macron chcel vytvoriť európsku armádu, je to jeho stará myšlienka. Snaží sa teda nájsť kompiláciu oboch a vytvoriť zdanie akéhosi nového bloku. Západ očakáva Trumpovo víťazstvo v prezidentských voľbách v USA, ktoré podľa mnohých expertov ukončí existenciu NATO. A potom vyvstane otázka: kto a ako bude brániť Európu? Všetci sú zvyknutí, že to robia Spojené štáty americké. Budú to robiť aj v prípade rozpadu NATO, ale len za veľa peňazí. Toho sa Európa bojí a snaží sa, ako som už povedal, vytvoriť nejaké paralelné štruktúry NATO. Zmenou miest sa však nič nezmení. Európa je stále v stave konfrontácie s Ruskom. Situácia sa v najbližších rokoch nezmení. Napätie sa bude zvyšovať. Pravdepodobne uvidíme, ako sa to všetko skončí v nasledujúcom roku 2025. Možno o dva roky. Alexander Sosnovskyj

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov