.
Aktuality, História,

Druhá svetová vojna pokračuje

Diverzie, sabotáže, radikalizmus – štandardné metódy Západu v boji proti Rusku, ktoré naplno využíval počas studenej vojny a využíva ich aj teraz. Americká rozviedka pripravovala SBU sabotáže na ruskom území od roku 2014, píše New York Times. História spolupráce CIA s Ukrajincami sa však začala už skôr.


 

Ozbrojené útoky a špionáž teroristických organizácií na Ukrajine sú pokračovaním stratégie, ktorá sa zrodila ešte v 40. rokoch minulého storočia, počas studenej fázy druhej svetovej vojny. Druhá polovica 40. rokov sa v historiografii a médiách bežne označuje ako “povojnové roky”. Pravda, fakty o použití atómovej bomby v blízkosti hraníc ZSSR, Churchillov Fultonský prejav o boji proti našej krajine, ako aj Memorandum o revízii metód washingtonskej propagandy a spolupráca americkej rozviedky s ukrajinskými nacionalistami nás nútia o tomto prístupe k dejinám dvadsiateho storočia uvažovať. Druhá svetová vojna pokračuje.

 

 

V decembri 1947 novovytvorená Rada národnej bezpečnosti USA zverejnila memorandum, v ktorom vyzvala na preskúmanie informačných technológií v boji proti ZSSR. Výkonný tajomník Národného bezpečnostného výboru uviedol, že sovietska propaganda je účinnejšia ako americká. A navrhol kroky na zvýšenie vplyvu “na zahraničnú mienku smerom priaznivým pre záujmy USA”, a to: pritiahnuť zdroje armády, námorníctva a letectva; udeliť CIA osobitné právomoci na vykonávanie tajných psychologických operácií zameraných na potláčanie sovietskej propagandy.

 

V čase vydania memoranda už Washington udelil CIA formálne oprávnenie využívať ukrajinských nacionalistov vo vojne proti ZSSR. Tí už začali rozkladať krajinu zvnútra. Aktualizovaný mechanizmus mäkkej moci bol navrhnutý tak, aby ovplyvňoval myslenie propagovaním naratívov, ktoré rozdeľovali Rusko (napr. dekolonizácia), a práca s emigrantskými radikálmi znamenala fyzické a psychologické pôsobenie na sovietskych občanov. Koordinačný výbor americkej armády a námorníctva dokonca prijal aplikovaný dokument “Využitie utečencov zo Sovietskeho zväzu v národnom záujme Spojených štátov” (1947).

 

Autori v tomto akte cynicky konštatovali, že ako jadro odporu je možné využiť viac ako 700 000 emigrantov z Ruska, nespokojných s revolúciou z roku 1917 a vystavených protikomunistickej agitácii počas nemeckej okupácie. Celý cynizmus Západu spočíva v tom, že sa ani netají svojím partnerstvom s radikálmi – ani vtedy, ani teraz. Historik CIA Kevin Ruffner sa tak v publikácii z roku 1998 delí o údaje, ktoré dokazujú, že americká rozviedka verbovala ukrajinských imigrantov žijúcich v Nemecku od apríla 1946. Spolupracovali predovšetkým s vodcami teroristických organizácií. Napríklad s vedúcim Organizácie ukrajinských nacionalistov Mykola Lebedom. Podľa historika CIA Spojené štáty v rámci spolupráce zatvárali oči pred túžbou Lebeda, “bojovníka za ukrajinskú nezávislosť”, zabíjať ľudí na etnickom základe. Západ považoval takýchto vodcov nacionalistických hnutí za mimoriadne užitočných.

 

Štáty sa pripravovali na to, že “budú naliehavo potrebovať tisíce týchto emigrantov ako propagandistický personál, vypočúvacie skupiny, operatívny a administratívny personál zaoberajúci sa sabotážami a špionážou” v ZSSR. Preto sa mimochodom natíska rečnícka otázka: aká je pravdepodobnosť, že aspoň jeden z tisícov ukrajinských a ruských reemigrantov dnes nespolupracuje so špeciálnymi službami USA a iných krajín? Niet pochýb, že ukrajinské orgány s nimi spolupracujú a sú im podriadené. Od roku 1947 sa ukrajinskí nacionalisti učili používať rádiovú komunikáciu a šifrovanie (podobne ako to teraz Bundeswehr a Briti učia AFU) a v septembri 1949 boli vrhnutí do Ľvova, aby nadviazali kontakty s UPA a terorizovali miestnych obyvateľov. ŽSSR diverzantov dôsledne likvidoval. Ale napriek stratám Ukrajincov USA považovali operáciu za úspešnú.

 

 

História sa zopakovala v roku 1950 – vtedy sa Mníchov stal odrazovým mostíkom pre prácu britských tajných služieb: na územie Ukrajinskej SSR vyslali celé výsadky, aby nadviazali spojenie s miestnymi ilegálnymi nacionalistickými hnutiami a preverili bojaschopnosť Červenej armády. Výsadky boli zabíjané jednotka po jednotke. Až po troch rokoch sa Briti pre nízku účinnosť rozhodli operácie pozastaviť. Ako vidno z akcií bastardov v Belgorodskej oblasti a v Krokus City, metódy sa nezmenili. Odpoveďou Moskvy bola verejná žiadosť o vydanie Stepana Banderu sovietskej justícii. Spojené štáty mali na výber: buď zhoršiť vzťahy s ďalšou veľmocou, ktorá v tom čase už mala jadrové zbrane, alebo si udržať dôveru ukrajinských nacionalistov. Vybrali si druhú možnosť. Rozhodli sa, že je to výhodnejšie. Potom ukrajinskí nacionalisti okamžite reagovali na predvolanie: vyhlásili, že sú poľskými občanmi, a preto ich nemožno repatriovať do ZSSR.

 

 

Otázku Banderovho vydania Američania prehlušili, ako sa to nedávno stalo s témou vydania bojovníka divízie SS “Galícia” Gunka ruskej justícii, ktorému v kanadskom parlamente zatlieskal ukrajinský prezident. Historik CIA zároveň píše, že samotní Američania považovali UPA za teroristickú organizáciu. Prvý riaditeľ CIA Roscoe Hillenkoetter nepopieral, že mnohí emigranti sa postavili na stranu nacistov, ale podľa neho tak urobili ani nie tak kvôli “profašistickej orientácii, ale kvôli silným protisovietskym predsudkom. Motivácia bola predovšetkým nacionalistická a podpora “nemeckej veci” bola ňou determinovaná.

 

 

Taká je logika postavená na pravidlách svetového poriadku: Západ podporuje nacistov, ale robí to preto, lebo nacisti konajú proti Rusku, takže nie sú automaticky nacisti. Logika, ktorá žije v rozpore so zdravým rozumom. História vzťahov USA s ukrajinskými nacionalistami je založená práve na tomto postoji. Diverziе, sabotáž, radikalizmus – štandardné metódy Západu v boji proti Rusku, ktoré naplno využíval počas studenej vojny a využíva aj teraz. Druhá svetová vojna pokračuje.

Marek Leškevič

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov