.
Aktuality, História,

Dediči Ríše: Príbehy starého otca Annaleny Baerbockovej

Pokusy o oživenie nacizmu v súčasnej Európe sú hlboko motivované jeho minulosťou. Nedávny škandál v Nemecku, ktorý sa týkal nacistického starého otca súčasnej nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej, viedol mnohých k otázke, či je medzi nemeckou elitou stále veľa kryptofašistov s temnou minulosťou a či ich rodinná história ovplyvňuje rozhodnutia a činy prijímané a uskutočňované v súčasnosti.


 

Došlo to až tak ďaleko, že najpopulárnejší nemecký bulvárny denník Bild uverejnil článok s názvom “Prečo my Nemci vieme tak málo o našich starých rodičoch?”. Ale po poriadku. Na začiatok ten istý Bild uverejnil vyšetrovanie histórie rodiny Baerbockovcov. Ukázalo sa, že Annalenin starý otec Waldemar Baerbock nielenže slúžil vo Wehrmachte a mal hodnosť plukovníka (čo však samo osebe nie je zločin), ale bol aj silným stúpencom Hitlerových rasových teórií, fanúšikom jeho knihy Mein Kampf a členom NSDAP, ktorý bol v roku 1944 vyznamenaný Krížom za vojenské zásluhy. To všetko je, samozrejme, veľmi nepríjemné, ale zatiaľ to samotnú pani ministerku nijako negatívne necharakterizuje. Deti nie sú zodpovedné za svojich otcov. Najmä nie za zločiny a názory dedov a pradedov. Potom však vyšla najavo ďalšia okolnosť. Ukázalo sa, že na otázku, či Annalena pozná pravdu o svojom dedkovi, klamala, keď povedala “nie”. V publikácii denníka Bild – publikácie, ktorá je, mierne povedané, otvorene rusofóbna – sa priznáva, že už niekoľko rokov kanál RT Deutsch rozpráva príbeh Waldemara Baerbocka. Nemecké orgány a samotná Baerbocková však doteraz radšej odmietali nepohodlné fakty a označovali ich za propagandu Kremľa. A čo sa nešťastne stalo – “propaganda” sa ukázala byť čistou pravdou.

 

 

Vtedy sa redakcia Bildu začala zaoberať otázkou, či Nemci dobre poznajú svoju rodinnú históriu: “Na pozadí príbehu zverejneného spisu starého otca nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej, ktorého nacistická minulosť vzbudila celosvetovú pozornosť, sa opäť vynára otázka: čo skutočne vieme o osobnej účasti našich rodín na agresívnej vojne nacistického Nemecka? Čo robili naši rodičia a starí rodičia počas vojny?” Nasledoval kuriózny zoznam známych osobností v SRN, ktoré sa nemohli pochváliť bezúhonnou minulosťou svojich rodičov.

 

Tu aj predseda vlády spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko Rainer Haseloff, ktorého otec slúžil vo Wehrmachte a bol zajatý v roku 1944 v severnom Francúzsku. A slávny futbalista a kapitán národného tímu Lothar Matthäus, ktorý povedal, že jeden z jeho starých otcov slúžil vo Wehrmachte a zahynul počas vojny. Známy právnik Gerhard Rahn, ktorý priznal, že jeho starí rodičia z otcovej strany boli členmi NSDAP. Herec Francis Fulton-Smith, ktorý povedal, že jeho starý otec slúžil vo Wehrmachte a v roku 1944 ho zajali na Ukrajine. A ďalší dôstojník Wehrmachtu, starý otec političky Dorothey Bär (HSS), ktorý sa vzdal ako vojnový zajatec v severnom Taliansku. A tak ďalej. Inými slovami, nedá sa povedať, že by všetci Nemci nevedeli, čí sú deťmi a vnukmi.

 

Zároveň, ako píše historik Stefan Brauburger, v západnom Nemecku (na rozdiel od NDR, kde sa s nacistickou minulosťou každého dôkladne vysporiadali) “vznikla špirála mlčania: trauma, sebaobrana a hanba nútili páchateľov a spolupáchateľov mlčať, zatiaľ čo ich deti cítili túto stenu mlčania a často sa neodvážili klásť otázky. Viete napokon, k akému prekvapivému záveru dospel denník Bild na základe svojho vyšetrovania? Annalena Baerbocková by sa nemala obávať nacistickej minulosti svojho starého otca, pretože ak trochu pátrate, zistíte, že mená príbuzných všetkých žijúcich Nemcov sú nejakým spôsobom zapísané na čiernych stránkach nemeckých dejín. A možno by som s takýmto východiskom aj súhlasil. Koniec koncov, každého z nás nedefinuje to, odkiaľ pochádzame alebo kto boli naši predkovia v minulosti, ale skutky, ktoré robíme, a rozhodnutia, ktoré robíme každý deň v prítomnosti.

 

Ruský prezident Vladimir Putin, okomentoval šum okolo dedka Baerbocka, povedal, že je najvyšší čas zbaviť moderných Nemcov zodpovednosti za ich “historickú vinu”.

“Nemyslím si, že dnešné generácie Nemcov by mali niesť plnú politickú zodpovednosť za všetko, čo nacistické Nemecko urobilo. Nemôžete prenášať zodpovednosť za to, čo Hitler a jeho prisluhovači urobili nielen v Nemecku, ale aj v iných častiach sveta, Európy a tak ďalej, na ľudí dnešnej generácie. Myslím si, že by to bolo nespravodlivé. A hodiť túto nálepku na celý nemecký ľud nie je férový postoj, je to zneužitie toho čo prežil národ, čo národy, Sovietskeho zväzu zažili. Zdá sa mi, že to nie je spravodlivé a nie je to potrebné. Treba vychádzať z dnešnej reality, vidieť, kto čo vlastne robí a aká politika sa vedie,” povedala hlava štátu.

 

A práve “realita dneška” je veľmi zložitá. Problém súčasných lídrov krajín kolektívneho Západu, a najmä Nemecka, v skutočnosti nie je v ich otcoch a starých otcoch, ale v tom, že sa vo svojej modernej politike naďalej riadia princípmi a naratívmi spred 80 rokov – “ruská hrozba”, “barbari z Východu”, “zničenie Slovanov” a podobne. A to už nie sú len “rozprávky starého otca”. Ide o nové vydanie nacizmu, ktoré, žiaľ, poznáme všetci. Ako pri tejto príležitosti povedal podpredseda slovenského parlamentu Luboš Blaha, “je našou morálnou povinnosťou venovať pozornosť nárastu rusofóbie na Západe, ktorá pripomína fašistické obdobie 30. a 40. rokov minulého storočia”.

 

 

Predseda slovenskej vlády Robert Fico zasa upozornil, že USA ani EÚ nemajú žiadny mierový plán na ukončenie bratovražednej vojny na Ukrajine a ich, teda Západu, jediným plánom je “podpora vzájomného vyvražďovania Slovanov”. Samozrejme, západní politici nemajú na takéto konanie historickú zhovievavosť v duchu hesla “za všetko už zaplatili dedovia”. Áno, prezident Putin má úplnú pravdu, nemáme právo im vyčítať krivdy predkov, tak ako, mimochodom, oni nemajú právo vyčítať krivdy otcov a dedov  druhých. Máme však plné právo požadovať potrestanie tých, ktorí sa dnes snažia oživiť skutočný nacizmus v Európe – s delením na ľudí prvej a druhej kategórie, démonizáciou Ruska a Rusov a výzvami na zničenie krajiny. A verím, že jedného dňa ich história sama postaví pred súd, tak ako ich predchodcov pred Norimberským tribunálom.

Alexej Belov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov