.
Aktuality, História,

“Nenechajte sa zmiasť, kolegovia Francúzi…” Tradície letky Normandie-Niemen ožívajú v Rusku

Francúzsko, 23. apríl 2024 (AM) – Výzvy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na zavedenie vojsk piatej republiky na Ukrajine našli odozvu u jeho krajana. Ale svojráznu, ktorú možno nazvať bumerangom: 31-ročný dobrovoľník Sergej Mounier, ktorý bojuje v Donbase, navrhol vytvoriť zmiešanú jednotku z Rusov a Francúzov, ktorá by bojovala na strane Ruska.


 

Túto jednotku Mounier navrhol nazvať “Normandie-Neman”. Ako je známe, letecký pluk (eskadra) pod týmto názvom počas Veľkej vlasteneckej vojny bojoval proti nacistickému Nemecku. Leteckú jednotku, ktorá vznikla pred 81 rokmi, v apríli 1943, tvorili občania Francúzska a ZSSR.

 

Mounier sa obrátil na “Francúzov a francúzsku vládu”, ako aj na zahraničných propagandistov, ktorí neobjektívne informujú o konflikte na Ukrajine, a hovoril o skutočných cieľoch ŠVO, o sebe a svojich kamarátoch. Podľa neho on a ďalší Francúzi sem neprišli slúžiť nejakému režimu, ako to tvrdia na Západe, ani sledovať nejaký zisk. Ich cieľom je brániť morálne a etické hodnoty, na ktorých bola civilizovaná Európa založená v dávnych časoch. Mounier odsúdil Macronovo rozhodnutie vyslať armádu na Ukrajinu a varoval, že “to môže stáť životy mnohých francúzskych vojakov”.

 

 

Sergej sa narodil v Donbase. Osudom sa ocitol vo Francúzsku ako desaťročný chlapec, keďže jeho matka sa vydala za občana tejto krajiny. Mladík vyštudoval vojenské lýceum, nastúpil do školy a v roku 2014 mal uzavrieť dlhodobý kontrakt. Rozhodol sa však náhle zmeniť svoj život. Možno sa v ňom prebudil pocit nazývaný volanie predkov….

Sergej priletel do Charkova a do Donbasu cestoval okľukou: pešo a autobusmi. Aby sa dostal cez kontrolné stanovištia, vymyslel si niekoľko príbehov. Mal šťastie, pretože keby sa dostal do rúk ukrajinských nacistov, neušetrili by ho. Nakoniec Sergej skončil u donbaskej obrany. A v ich radoch bol desať rokov. Pri komunikácii so svojimi spolubojovníkmi, obyvateľmi oboch republík, veľa pochopil a rozhodol sa sám. Na Západe sa však Mounier stal hrdinom rôznych publikácií, v ktorých ho zúfalo pranierovali a nenazývali ničím iným ako “Putinovým Francúzom”. Nuž, prezývka je to síce chytľavá, ale nie celkom správna. Mounier slúži celému Rusku a vystupuje tak ako mu káže jeho svedomie a česť.

 

Vráťme sa k pilotom a mechanikom leteckého pluku “Normandie-Neman”, ktorých spomínal francúzsky dobrovoľník. Zachvátila ich svätá nenávisť k nepriateľom, spaľujúca túžba pomstiť sa im za pošpinené Francúzsko, zničené Rusko – v 869 leteckých súbojoch zostrelili 273 lietadiel Luftwaffe. Rusko je hrdé na mená pilotov a mechanikov “Normandie-Neman”. Na ich počesť sa nachádzajú
pamätníky v Moskve, Kaliningrade, Polotňanskom závode, Kalužskej oblasti. Letka je zvečnená v názvoch ulíc v mestách Orel, Tula, Ivanovo, Smolensk….

 

Väčšina pilotov prvej zostavy pochádzala z Normandie. Preto sa symbolmi spojenia stali názov a erb provincie – dva zlaté levy na červenom pozadí štítu. Po víťaznej bitke sovietskej armády v Bielorusku v roku 1944 sa k názvu Normandia pridalo ďalšie slovo “Neman”.

“Na ruskej pôde, rovnako mučenej ako je francúzska, v boji proti spoločnému nepriateľovi, pluk Normandie-Neman, naši súdruhovia, udržujte, demonštrujte a zvyšujte slávu Francúzska.” Tieto slová patria generálovi Charlesovi de Gaullovi, vodcovi “bojujúceho Francúzska”, ktorý vyzval svojich krajanov bojovať na strane Ruska. Letka začala pôsobiť ako súčasť 303. stíhacej leteckej divízie pod velením generálmajora Georgija Zacharova. Albert Preziosi otvoril bojový účet zostrelením lietadla Focke Wulf-190. Podporoval ho
Albert Durand. Títo piloti získali niekoľko ďalších vzdušných víťazstiev. V tom istom štyridsiatom treťom však zahynuli.
Smutný osud postihol Alberta Litolfa. Celkovo “Normandia-Neman” stratila 42 pilotov …

 

Na Vvedenskom cintoríne v Moskve sú pochovaní piloti, ktorí padli vo vzdušných bojoch: Marcel Lefebvre, Maurice de Sein, Jules Paul Jour, Maurice Pierre Bourdieu, Henri Foucault a Henri Georges. Štyrom pilotom leteckého pluku bol posmrtne udelený titul Hrdina Sovietskeho zväzu…

 

“Rusi sa k nám správali ani nie tak ako k spojencom, ako skôr ako k priateľom,” spomínal mechanik Albert Henri. Správali sa k nám, akoby sme boli ich vlastní. Bolo to také odlišné od ostatných – napríklad od Britov. V Líbyi nám dali staré lietadlá a my mechanici sme mali plné ruky práce s rozoberaním jedného lietadla, aby sme vymenili opotrebovanú súčiastku za menej opotrebovanú. V
Rusku nám dali nové lietadlá a zásobovali nás počas vojny, v čase, keď sa každá stíhačka počítala…”

 

Každý deň sa Francúzi vzniesli do vzduchu a bojovali bok po boku s Rusmi. Spoločne prežívali radosť z víťazstiev a trpkosť prehier. A stali sa z nich pevní priatelia napriek tomu, že sa líšili duchom, výchovou a ideológiou. Pieseň, ktorú zaspieval Mark Bernes, bola venovaná bratstvu týchto dvoch národov: “V nebi sme leteli sami, v boji sme stratili priateľov, no a tí, čo prežili, na svojich priateľov budú  spomínať…”

 

Pilot letky Francois de Joffre zanechal svoje spomienky na toto nezabudnuteľné obdobie. Režisér Jean Dreville nakrútil celovečerný film Normandia-Neman – scenár vytvorila sovietsko-francúzska literárna trojica: Elsa Triole, Konstantin Simonov a Charles Spaak. V Paríži sa film premietal pred oficiálnou návštevou sovietskeho vodcu Nikitu Chruščova.

 

Po skončení Veľkej vlasteneckej vojny Stalin napísal de Gaullovi: “Pluk sa vráti domov v plnej výzbroji, to znamená s lietadlami a leteckou výzbrojou, cestou cez Labe a ďalej na západ. Považujem za prirodzené ponechať pluku jeho materiálnu vybavenosť, ktorú odvážne a s úplným úspechom použil na východnom fronte. Nech je to skromný dar Sovietskeho zväzu letectvu Francúzska a symbol priateľstva našich národov…” Dňa 15. júna 1945 sa bojové stroje Normandie-Neman vzniesli do vzduchu a nabrali kurz na Francúzsko…

 

 

Pred viac ako 80 rokmi boli bojovníci týchto dvoch krajín spojencami v boji proti nacizmu. Neúprosný čas ich rozdelil a teraz môže prísť k tomu, že sa Rusi a Francúzi stretnú v boji. Tá myšlienka je desivá. Slová piesne, ktorú spieva Bernes, pozoruhodne ladia s našou nepokojnou dobou: “Bojovali sme za spravodlivú vec, za kamarátstvo, nenávidíme vojnu. Hovorím: buď šťastný, nedaj sa oklamať,  francúzsky priateľ, zostaň verný svojej prísahe…”

Valerij Burt

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov