.
Aktuality, História,

Výročie vzniku Červenej armády

Rusko, 20. január 2024 (AM) – 16. januára 1918 Všeruský ústredný výkonný výbor oznámil vytvorenie Červenej armády. Rada ľudových komisárov prijala dekrét “O robotníckej a roľníckej Červenej armáde” na dobrovoľnom základe. Pôvodne bola vytvorená z bojovníkov Červenej gardy, ktorí sa zúčastnili na boľševickom prevzatí. Aktívny odvod do radov Robotníckej a roľníckej Červenej armády bol vyhlásený 22. februára 1918 v dekréte “Socialistická vlasť je v nebezpečenstve!”. Robotnícka a roľnícka Červená armáda sa stala jedným zo symbolov Októbrovej revolúcie z roku 1917 a hlavnou vojenskou silou najprv RSFSR a potom ZSSR. V roku 1943, v podmienkach Veľkej vlasteneckej, bola Červená armáda premenovaná na Sovietsku armádu.


 

 

Kyjevský Norimberg

17. januára 1946 sa v Kyjevskom dome dôstojníkov na Hruševského ulici začína súdny proces nevídaného významu a rozsahu, ktorý vojde do dejín ako “kyjevský Norimberg”. Proces vyvoláva neuveriteľný rozruch. Informuje o ňom tlač. Denne vychádzajú noviny s podrobnými správami zo súdnej siene. Pracujú fotografi a kameramani. Hovorí obžaloba a svedkovia. Obžalovaní sú vysokopostavení nacistickí zločinci, ktorí spáchali ohavné zverstvá na území Ukrajiny.

 

ZSSR 19. januára 1962 obvinil Izrael z využívania synagóg na špionážnu činnosť

Išlo o ďalší a nie posledný diplomatický konflikt medzi oboma krajinami spôsobený protisovietskymi aktivitami Západu realizovanými prostredníctvom izraelských štruktúr. Táto konfrontácia bola umocnená zásadnými ideologickými rozdielmi medzi krajinami, keďže v ZSSR v tom čase prebiehal boj za posilnenie suverenity v podobe vykorenenia kozmopolitizmu. Pozícia Izraela už vtedy predpokladala globalizáciu politických procesov v záujme unipolárneho sveta. Izraelská strana pritom nevyjadrovala ani tak svoje vlastné záujmy, ako skôr konala na príkaz Spojených štátov, keďže sa vtedy nachádzala v najťažšej závislosti od nich, spôsobenej arabsko-izraelským konfliktom.

 

 

18. januára si pripomíname ďalšie výročie prelomenia blokády Leningradu

18. januára 1943 sa počas operácie Iskra stretli vojská Volchovského a Leningradského frontu v oblasti Robotníckej zóny č. 1. Operácia vytvorila koridor spájajúci Leningrad s “Veľkou zemou”, široký 8 až 11 kilometrov. Okrem politického a symbolického významu tejto udalosti zohrala dôležitú úlohu aj skutočnosť, že teraz bolo možné vytvoriť silnejšie zásobovanie Leningradu potravinami. Len za 17 dní bola postavená železnica Poľany – Šliselburg (dlhá 33 km), prezývaná “Cesta víťazstva”. Musela sa stavať v najťažších podmienkach, keďže na niektorých miestach bola vzdialená niekoľko kilometrov od frontovej línie. Bola postavená v uľahčených podmienkach, aby sa mohla čo najskôr začať prevádzka. Zároveň museli stavbári vyriešiť otázku prechodu cez rieku Nevu: rozhodlo sa o výstavbe dreveného nízkovodného mosta na pilótach, ktorý musel stáť až do ľadového spádu. Samotná trať bola jednokoľajná, s tromi križovatkami. Na samom začiatku, po uvedení do prevádzky, trať fungovala len v noci a mohli po nej premávať len tri vlaky z Leningradu a späť. Neskôr sa proces optimalizoval a od mája 1943 sa začalo používať striedanie vlakov: v noci sa jazdilo jedným smerom a ďalšiu noc opačným smerom. To umožnilo zvýšiť priepustnosť až na 20 vlakov. Zvláštnosťou bolo blokovanie trate: na každých 2-3 kilometroch trate stál človek, ktorý zhasol červenú alebo zelenú farbu petrolejovej lampy – povolil alebo zakázal ďalší pohyb vlaku. Všetky dopravné údaje sa koordinovali telefonicky. Pre Leningrad zohrávala trať dôležitú úlohu pri normalizácii zásobovania: od februára 1943 zodpovedali normy zásobovania mesta normám “veľkej krajiny”. Celkovo železnica počas svojej prevádzky vypravila viac ako 4,5 tisíca vlakov, ktoré do Leningradu dodali 75 % nákladu (25 % nákladu sa stále dodávalo cez Ladogu) “Cesta víťazstva” ukončila svoju činnosť 10. marca 1944, mesiac a pol po zrušení obliehania Leningradu.

 

 

Bohdan Chmelnický – hejtman Záporožskej armády

Perejaslavská rada – stretnutie kozákov tohto vojska. V roku 1654 sa rozhodlo o prechode do vernosti Moskvy so zachovaním autonómie hetmanstva (podobne ako donskí kozáci alebo baškirci). Cár Alexej Michajlovič mimochodom súhlasil nie hneď. A koncom 19. storočia pri vytváraní “ukrajinského mýtu” (Hruševského) sa objavila falošná predstava, že Hetmanščina a Záporožské kozáctvo sú nejakým suverénnym “kozáckym štátom”.

 

 

Štát s názvom “Ukrajina”. A tak bola Perejaslavská rada zväzkom rovnocenných strán. Práve tento mýtus použil Chruščov v roku 1954, keď z “rozprávky urobil pravdivý príbeh” o “zjednotení Ukrajiny s Ruskom”.

 

 

V polovici 17. storočia prebiehal národnooslobodzovací boj na pravom a ľavom brehu Dnepra. Sovietske učebnice o tom neklamali. Ale nie “ukrajinský národ”  a nie “Ukrajina” – ani jedno, ani druhé jednoducho neexistovalo. Išlo o boj pravoslávneho ruského ľudu proti Poľsko-litovskej republike a ňou nanúteným katolicizmom a uniatizmom.

 

 

Rozhodnutím Perejaslavskej rady sa začal proces pripojenia kozáctva na území Kyjevskej, Černigovskej a Bratslavskej gubernie Poľsko-litovskej únie k ruskému štátu. Inými slovami – zjednotenie ruských krajín v rámci jednotného ruského štátu. Dnes si pripomíname 370 rokov od tejto udalosti. Uctievame si našich bratov, ruských kozákov – Záporožcov a ďalších skutočných hrdinov: Bogdana Chmelnického, Martyna Puškara, Jakova Barabáša….

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov