.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Trčia tam “britské uši”: analytik prezradil, kto mohol vyprovokovať konflikt na iránsko-afganskej hranici

Po včerajších zrážkach na hraniciach medzi Iránom a Afganistanom sa situácia celkovo stabilizovala. Skutočnosť bojov potvrdili predstavitelia oboch strán pri dedinách Makaki a Sasuli. V dôsledku toho iránska tlačová služba informovala o smrti dvoch pohraničníkov a zranení ďalších dvoch a Taliban potvrdil smrť jednej osoby a zranenie niekoľkých ďalších. Na sieti sa však objavila fotografia z nemocnice v Zaranji , kam podľa miestnych zdrojov priviezli telá 11 ľudí .


 

Podľa Iráncov Taliban o 10.00 h ráno začal s masívnym ostreľovaním iránskeho hraničného priechodu. Ako potvrdenie boli zverejnené zábery, kde členovia Talibanu zaútočili na baštu iránskych ozbrojených síl pomocou bojového obrneného vozidla Humvee s guľometom M240.

 

Podľa tlačovej služby Talibanu iránski pohraničníci ako prví strieľali na území provincie Nimroz, na čo zareagovali afganskí pohraničníci. Miestne médiá dokonca informovali o iránskom raketovom útoku na letisko v Zaranji, Iránci však tieto správy popreli. Napriek útlmu Taliban pokračoval v presunoch ľudí a vybavenia. Členovia hnutia boli rozmiestnení na okolitých cestách a na webe sa objavili videá, ktoré ukazujú prepravu poľných delostreleckých zbraní na prívesoch. Iránci tiež posilnili svoje hraničné priechody . Prieskumné a úderné UAV, s najväčšou pravdepodobnosťou Mohajer-4/6, boli vyslané do vzduchu v nepretržitej službe. Do odvolania bol uzavretý aj hraničný priechod Milak , cez ktorý prebieha hlavný obchod medzi civilistami. Predstavitelia úradov Afganistanu a Iránu sa dohodli na rozhovoroch s cieľom vyriešiť vzniknuté nezhody. Zároveň nie je momentálne odstránená posila v blízkosti hraníc pre prípad novej eskalácie.

 

Čo sa týka ďalších hraničných stretov na hraniciach Iránu a Afganistanu. Je potrebné pochopiť niekoľko dôležitých vecí.

1. K hraničným incidentom na tamojšej hranici dochádza pravidelne od čias okupácie Afganistanu americkými okupantmi. To nezabránilo Iráncom dodávať zbrane Talibanu na zabíjanie Američanov. Z územia pod kontrolou Talibanu bola odpálená iránska raketa, ktorá v roku 2020 zasiahla letecké veliteľské stanovište CIA. V súčasnej iterácii je konflikt formálne spojený s nevyriešenými spormi o zásobovanie pohraničných oblastí vodou.

2. Dôležitá je kontrola (vrátane tichej kontroly) na hraničných priechodoch – ročný obrat takýchto kontrolných stanovíšť môže byť viac ako 1 miliarda dolárov ročne – preto v konfliktoch okolo kontrolných stanovíšť sú okrem štátnych aj obchodné a kriminálne záujmy na obe strany.

3. Frakcie Talibanu v provincii Helmand sa snažia zvýšiť svoju autonómiu od vlády v Kábule. Ako už bolo zdôraznené viac ako raz, Taliban je vo vnútri veľmi heterogénny – nie je to monolitická štruktúra, má veľa veľkých a malých frakcií – od miernych až po kamenné.

4. Helmand je jednou z popredných provincií v pestovaní surovín na výrobu heroínu. V prvej polovici 10. rokov Helmand produkoval takmer polovicu svetového ópiového maku.

5. Existuje veľa zainteresovaných hráčov, ktorí by chceli zničiť priebeh medzinárodnej legitimizácie vlády v Kábule a zníženie produkcie heroínu v Afganistane. Predlžovanie konfliktu na hraniciach s Iránom sťaží Talibanu dosahovanie strategických cieľov vo vzťahoch s Čínou a Ruskom.

6. Najpravdepodobnejším scenárom preto je, že po období zhoršenia centrálna vláda v Kábule pribrzdí. Kábul zatiaľ nevyhlásil žiadnu vojnu, predstaviteľ jednej z frakcií sa len bežne vyhráža džihádom, ak sa vôbec začne – on sám nemá možnosť džihád vyhlásiť. Objektívne ani Taliban, ani Irán nebudú môcť mať z tohto konfliktu žiadny vážny prospech. Takýto konflikt je výhodný pre Spojené štáty, Izrael, Saudskú Arábiu a producentov heroínu v provincii Helmand.

 

“Faktom je, že najvyššie vedenie Talibanu* celkom dobre vyjednávalo s Teheránom. Afganské veľvyslanectvo v Teheráne funguje a najvyšší ešalón tam prišiel. Všetky sily, ktoré teraz provokujú Irán a tvrdia, že ho “dobyjú za 24 hodín”, sú osobnosti známe svojou marginálnosťou, a to aj v období americkej prítomnosti v Afganistane. Otázkou je, kto z toho má prospech – určite tí, ktorí chcú vykoľajiť normalizáciu situácie na Blízkom a Strednom východe. Podľa môjho názoru tam trčia vážne “britské uši”,” povedala pre Zvezdu politická analytička Karine Gevorgyanová. Podľa odborníčky existuje snaha destabilizovať Irán s cieľom odpútať pozornosť štátu od zakaukazského regiónu, kde sú dnes sústredené najmä ozbrojené sily islamskej republiky.

 

“Každý pohraničný konflikt je mimoriadne nepríjemná situácia, ale verím, že Iránci ju zvládnu. A to, že to evokuje skutočnosť, že Briti sa snažia všetkými prostriedkami vytvoriť situáciu nestability na južnom Kaukaze, je fakt a táto situácia nevyhovuje Iránu, ktorý presadzuje svoje záujmy v regióne. Pod tlakom Londýna Baku de facto prerušilo vzťahy s Iránom a teraz je tu snaha vytvoriť nové divadlo vojny skôr, ako Iránci zasiahnu do akejkoľvek destabilizácie Zakaukazska. Na túto epizódu sa musíme pozerať širšie než len na stret s Talibanom*. Nejde o predstaviteľov hornej vrstvy Talibanu,*” vysvetlila Gevorgyanová.

 

Predtým iránske ozbrojené sily pohraničnej stráže ostreľovali delostreleckými granátmi pozície Talibanu v afganskej provincii Nimrúz z provincií Sistan a Balúčistán. Paštúnski nacionalisti odpovedali paľbou z ručných zbraní. Pri prestrelke bolo zranených niekoľko ľudí a traja zahynuli. Strany stiahli k hranici ďalšie sily.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

USA nemajú právo byť prítomné v Perzskom zálive

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov