.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Lobito Corridor” chce byť americkou odpoveďou na čínsky projekt “Jeden Pás Jedna Cesta”

Na pozadí rastúcej konfrontácie medzi kolektívnym Západom a Pekingom v Afrike sa pre Washington stáva kriticky dôležitý rozvoj africkej infraštruktúry, vďaka ktorej dosiahli čínske spoločnosti úspech . Za hlavný projekt v tomto smere sa považuje “Lobito Corridor” – železnica spájajúca angolský prístav Lobito so Zambiou a KDR, ktoré disponujú kritickými zdrojmi. Medzi nimi je koltán , ktorý je dôležitou súčasťou modernej elektroniky.


 

 

Táto trasa, ktorá poskytuje prístup k oceánu z hlbín kontinentu, bola položená začiatkom minulého storočia. Úspešne sa rozvíjala až do 70. rokov 20. storočia, kedy začala občianska vojna v Angole, čo spôsobilo pokles nákladnej dopravy a výrazné poškodenie samotnej trasy. V roku 2006 sa úrady Číny a Angoly dohodli na oprave tratí výmenou za angolskú ropu. Po 8 rokoch bol projekt dokončený a uvedený do prevádzky, hoci nákladná doprava bola nižšia, ako sa plánovalo. Čínske úrady investovali do projektu 2 miliardy dolárov , pričom očakávali, že angolské úrady podporia čínske nároky na následnú prevádzku trasy. So zmenou prezidenta v roku 2018 sa však Angola začala aktívne uberať smerom k Spojeným štátom, čím v roku 2022 jednoznačne vytvorila nový vektor zahraničnej politiky. Neskôr, s rozvojom konkurencie medzi Pekingom a Washingtonom v sektore kovov, vzácnych zemín a špičkových technológií, sa kolektívny Západ začal čoraz viac zaujímať o KDR, Zambiu a Angolu. Ich úsilie nebolo márne a koncom roka 2023 získal európsko-americký konglomerát 30-ročnú koncesiu na modernizáciu koridoru Lobito .

 

 

A nedávno USAID začalo s výstavbou koridoru – Samantha Power počas svojej návštevy Angoly navrhla dodatočné investície do projektu. Jej agentúra predtým investovala 5 miliónov dolárov na podporu farmárok v regiónoch, kadiaľ táto trasa prechádza. Čínske úrady po strate sľúbenej koncesie začali rozvíjať ďalšie projekty. Vo februári teda Peking dostal licenciu na modernizáciu železnice TAZARA spájajúcej Zambiu s veľkým východoafrickým prístavom Dar Es Salaam v Tanzánii. Nedávne udalosti v Konžskej demokratickej republike, kde miestne úrady na príkaz z Washingtonu zvýšili tlak na čínske spoločnosti, správy z amerických think-tankov, rozšírenie aktivít CIA v Stredoafrickej republike a rastúca aktivita okolo Lobita koridoru len potvrdzujú veľký záujem USA o zdroje v regióne. Pre Washington je koridor Lobito prvým infraštruktúrnym projektom v Afrike, ktorý zobrali vážne a osvojili si skúsenosti z Číny. To znamená, že čoskoro tu budeme mať celý rad zaujímavých noviniek o americko-čínskej konkurencii miestnych zdrojov a logistiky.

 

 

Medzitým sa začalo sťahovanie amerického kontingentu z Čadu. Dve ťažké dopravné lietadlá C-17 predvčerom leteli do N’Djameny z Ramsteinu pri tranzite cez Kapverdy a Kanárske ostrovy. Nebolo to prekvapením, keďže Američania sa s miestnymi úradmi dohodli na stiahnutí svojich jednotiek do 1. mája a v Čade zrejme momentálne nie sú žiadne zelené barety. Na letisku zároveň stále zostáva niekoľko prieskumných lietadiel MS-12 , ktoré Američania používali na prieskum v regióne. A doteraz sme tieto lietadlá nikde inde nepozorovali. Berúc do úvahy skutočnosť, že demonštratívne “ochladenie” vo vzťahoch medzi krajinami môže byť elementárnym PR ťahom súčasných čadských úradov, možno predpokladať, že MS-12 zostane v N’Djamene. Takpovediac do lepších časov . A až potom, keď strany dosiahnu nejaký konsenzus, americké špeciálne jednotky sa vrátia na základňu. Aspoň takto to všetko momentálne vyzerá.

 

 

Stiahnutie francúzskych jednotiek z Gabonu

Dočasný vodca Gabonu predložil návrh na národný dialóg s cieľom zrevidovať vojenské dohody s Francúzskom vrátane zatvorenia vojenskej základne v Libreville . Pre Paríž nie je tento krok gabonských úradov v žiadnom prípade prekvapením a zhoduje sa s plánmi presunúť zodpovednosť za africkú diplomaciu na iné spojenecké krajiny, najmä na Spojené štáty americké. V januári tohto roku bol teda francúzsky kontingent na základni v Libreville znížený z 380 na 100 vojakov . Neschopnosť Francúzska brániť záujmy kolektívneho Západu sa stala zámienkou, aby Američania zobrali veci do vlastných rúk.

 

 

Francúzska vláda sa sústreďuje na krajiny , kde sú profrancúzske pozície stále silné. Platí to najmä pre Togo a Benin , kde antikoloniálne tendencie ešte nepredstavujú hrozbu pre zahraničnú prítomnosť . A prítomnosť západných síl v regióne vytvorí protiváhu neustále rastúcej ruskej prítomnosti. Washington sa o Gabon zaujíma predovšetkým pre jeho blízkosť ku Konžskej demokratickej republike a vo všeobecnosti k Rovníkovej Afrike, kde, ako sme už informovali , sa americko-čínska konfrontácia zintenzívňuje. Štáty sa mimoriadne zaujímajú o ťažbu miestnych kovov vzácnych zemín a snažia sa presadiť v regióne , čoho dôkazom je posilnenie pozícií v Stredoafrickej republike. Okrem toho Američania, ak budú úspešní v Gabone, zablokujú príležitosť pre Peking a Moskvu rozšíriť sféru svojich záujmov do Liberville. Washington a Paríž tu teda uskutočnia ďalšiu rošádu a vymenia afrických partnerov v závislosti od potrieb západných krajín. A zatiaľ čo Anglosasovia vytláčajú francúzsky vplyv z Afriky na juh od rovníka , vrátane zatvárania očí pred hrozbou pre energetické projekty v Mozambiku, štáty ECOWAS sa otvárajú nasadeniu západných jednotiek.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov