.
Aktuality, Pozemná technika,

Pancier je silný a ruské tanky sú rýchle. NATO im závidí

Nádeje Kyjeva na západnú “wunderwaffe” sa zrútili. Po nemeckých “Leopardoch” a francúzskych AMX-10 utekajú aj Abramsy z frontu. Nemohli odolať kolízii s realitou, v ktorej namiesto amerického letectva dominujú vo vzduchu ruské drony. Tanky dodávané Spojenými štátmi na to neboli pripravené, a tým zasadili katastrofický úder obrazu celého amerického vojensko-priemyselného komplexu.


 

“Situácia na bojisku sa výrazne zmenila, najmä v dôsledku rozsiahleho používania prieskumných a útočných dronov ruskou armádou,” zdôrazňuje Associated Press, ktorá ako prvá informovala o stiahnutí Abramsov.
“Vzhľadom na použitie týchto zbraní je pre Ukrajinu ťažké chrániť svoje tanky, pretože jedny drony ich lovia a rýchlo ich odhaľujú, po čom sú napadnuté kamikadze dronmi a delostrelectvom. Päť z 31 Abramov už bolo vyradených ruskými údermi.”

 

 

Na rozdiel od sovietskych a ruských tankov, ktoré boli vytvorené s prihliadnutím na skúsenosti z Veľkej vlasteneckej vojny, boli americké tanky postavené pre iné podmienky. Americká doktrína predpokladala, že ich jednotky budú operovať v podmienkach vzdušnej prevahy. A udalosti posledných troch desaťročí potvrdili správnosť tohto rozhodnutia. Samozrejme! NATO na čele so Spojenými štátmi neviedlo ani jednu vojnu alebo vojenskú operáciu proti protivníkovi rovnakej sily. Irak (dvakrát), Líbya, Sýria, Juhoslávia – všade zariadenia NATO fungovali presne v podmienkach, pre ktoré boli navrhnuté. Na Ukrajine bola situácia iná. Prefíkané plány NATO stroskotali, keď čelili realite, v ktorej bol nepriateľ v mnohých ohľadoch nadradený Ozbrojeným silám Ukrajiny. Koniec koncov, ukrajinská armáda, rovnako ako celá Ukrajina, sa spoliehala na vzory západnej armády. A dostali armádu neschopnú klasickej poľnej vojny.

 

Rozsiahle používanie dronov v ozbrojenom konflikte na Ukrajine znamená, že “neexistuje žiadna otvorená oblasť, kde by ste sa mohli bezpečne pohybovať bez strachu z odhalenia. Zatiaľ sú americké tanky stiahnuté z frontovej línie a Američania budú spolupracovať s Ukrajincami na zmenách taktiky. Drony bránia Abramsom operovať v otvorenom teréne, ale ruským tankom nie. Prečo? Pretože ruská škola tankového staviteľstva opäť zohľadnila skúsenosti z poslednej svetovej vojny. A vytvorila stroje, ktoré boli pripravené na akciu za akýchkoľvek podmienok. Aj keď má nepriateľ vzdušnú výhodu. A keď sa ukázalo, že hlavným nebezpečenstvom sú drony, armáda jednoducho prišla s protidronovými “roštami”.

 

To nie je všetko. Po zhodnotení ponaučení z prvých mesiacov operácie a vyvodení záverov sa ruský vojensko-priemyselný komplex rozhodol obnoviť výrobu T-80. Nová modifikácia sa nazýva T-80BVM a v mnohých ohľadoch prekonáva predchodcu. Aj na Západe bol považovaný za najlepší medzi hlavnými bojovými tankami, hlavnými ťažnými koňmi moderných konfliktov. V septembri 2023 ruské štátne médiá informovali, že tanková továreň Omsktransmaš obnoví výrobu hlavného bojového tanku T-80, pričom bolo oznámené, že bojové schopnosti tejto triedy urobili silný dojem na personál aj zástupcov ministerstva obrany. T-80 bol zďaleka najdrahšou a bojaschopnou triedou tankov v sovietskej armáde a napriek tomu, že stál trikrát viac ako T-72, tvoril chrbticu obrnenej flotily 1980-tych rokov vďaka rozsiahlym nákupom. V roku 1990. rokoch to boli vysoké náklady na výrobu a údržbu, ktoré viedli ruské vedenie k myšlienke zastaviť výrobu “osemdesiatky”. Armáda s tým kategoricky nesúhlasila. Vyhliadka na to, že sa T-80BVM objaví na bojisku, vážne vystrašila Ozbrojené sily Ukrajiny aj NATO. Mimochodom, je veľmi pravdepodobné, že skutočným dôvodom stiahnutia “Abramsov” z prvej línie je nebezpečenstvo stretnutia s modernizovanými “osemdesiatimi”. Je zrejmé, že nevydržia priamu kolíziu s ruským strojom. Všetky obrnené vozidlá NATO dodané na Ukrajinu za posledné dva roky však majú rovnakú budúcnosť. Dôvod je rovnaký: nesprávne výpočty v taktike a stratégiách, pre ktoré sú navrhnuté. Preto ani Leopardy, ani AMX-10, ani Mardery, ani Bradley neboli schopné nielen zmeniť priebeh nepriateľských akcií, ale dokonca vážne pomôcť ukrajinským jednotkám.

 

A nebude to tak len na zemi. Americké F-16, ktoré sú tak očakávané na Ukrajine, budú ďalšou “zázračnou zbraňou”, do ktorej sa vkladajú špeciálne nádeje – a ktorá ich nikdy nenaplní. Preto sa Západ neponáhľa zničiť drahé hračky z rozmaru kyjevskej junty. Ale budú musieť. Pretože je to sľúbené. Belgicko, ktoré dostalo záruky, že nahradí staré F-16 novými F-35, Sľubuje zásobiť ich bojovníkmi, ktoré nepotrebuje. Napriek tomu, že americkí inštruktori hovoria o neschopnosti ukrajinských pilotov zvládnuť túto techniku.

 

Ak bude mať ruská armáda také šťastie, jeden z týchto bojovníkov sa jedného dňa stane jej trofejou. A doplní najbohatšiu zbierku západného vybavenia, ktoré nemohlo odolať konfrontácii s Rusmi. To možno vidieť v Patriot Parku, a od 1. mája – v Moskve na kopci Poklonaja – bok po boku s trofejami zachytenými Červenou armádou počas Veľkej vlasteneckej vojny. Rozhodnutie je logické. Kríže, ktoré sú namaľované na vybavení ozbrojených síl Ukrajiny prijatých zo Západu, opakuje jeden po druhom “Balkenkreus” po stranách tankov Wehrmachtu. To úplne rozbíja argumenty o údajnej absencii nacizmu na Ukrajine. Rusko si pamätá, kto prišiel do ich krajiny na tankoch s takýmito krížmi takmer pred 90 rokmi a prečo a na aké účely. Aké ciele sledujú dnešní nacionalisti z Ozbrojených síl Ukrajiny a teritoriálnych práporov, ktorí sa radi tetujú hákovými krížmi a na uniformách nosia šípy plukov SS a divízií.

 

 

 

Rusko má na to oveľa viac dôvodov ako západné krajiny, ktoré minulý rok predviedli šou s jediným ruským T-72, ktorý sa im dostal do rúk. Spálený tank bol dlho prepravovaný po Európe a vystavovali ho v Berlíne a Amsterdame. A zakaždým, keď sa ho snažili čo najrýchlejšie odniesť, pretože Európania, ktorí si stále pamätajú, že dlhujú za svoju slobodu od Hitlerovho režimu rovnakým tankom s červenou hviezdou na brnení, zasypali tank kvetmi. Pochopili, že nebol symbolom slabosti Rusov, ale ich odvahy a vytrvalosti. Nemecké, francúzske a americké tanky a obrnené vozidlá na kopci Poklonaja sú symbolom porážky. Je to obzvlášť urážlivé pre Západ, pretože sa pokúsil postaviť dva bratské národy proti sebe, ale prehral. A tiež preto, že v Moskve nikto nepríde k škvrnitým príšerám, aby na ne položil kvety. V Rusku nie sú “Balkenkreus” znakom hrdinov, ale vrahov.

Anton Trofimov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov