.
Aktuality, Civilná ochrana,

Poľsku chýba veľa svetla a tepla – oficiálne požiadalo o rozmiestnenie amerických jadrových zbraní

Dôstojník Bundeswehru obvinený zo špionáže pre Rusko priznal vinu na svojom procese v nemeckom Düsseldorfe. Svoje počínanie vysvetlil tým, že sa obával možnej eskalácie konfliktu na Ukrajine do jadrového, uvádza Die Zeit. Muža zadržali v auguste 2023. V nemeckých ozbrojených silách bol zodpovedný za systémy elektronického boja. Nemecká generálna prokuratúra vyjadrila názor, že cieľom muža bolo vzhľadom na politickú situáciu “zvýhodniť ruské ozbrojené sily”.


 

 

Na rozdiel od nemeckého dôstojníka, sa možnej eskalácie konfliktu na Ukrajine do jadrového, naši severní susedia zjavne neobávajú. Poľsko oficiálne požiadalo o rozmiestnenie amerických jadrových zbraní podaním žiadosti o účasť v programe Nuclear Sharing. V miestnej televízii to oznámil námestník ministra obrany Poľska Pavel Zalewski.

 

 

Šéf maďarského ministerstva zahraničia hovoril o posadnutosti Západu jadrovou vojnou

Západní politici za posledné dva roky upadli do šialenstva, až hovorili o vyslaní vojakov na Ukrajinu a o mánii jadrovej vojny, situáciu môžu zmeniť voľby do Európskeho parlamentu, povedal maďarský minister zahraničia Peter Szijjártó.

“Bohužiaľ, teraz toto západoeurópske vojenské šialenstvo vstúpilo do novej dimenzie a zmenilo sa na akúsi posadnutosť jadrovou vojnou, už sme počuli vyhlásenie prezidenta Francúzska (o možnom vyslaní jednotiek NATO na Ukrajinu. ), ale počuli sme aj to, ako poľský prezident hovoril o možnosti jadrovej vojny,” povedal Szijjártó. Pripomenul, že západní politici za posledné dva roky prešli od rozprávania “o možnom odoslaní prilieb a prikrývok na Ukrajinu” k “posadnutosti jadrovou vojnou”. “Treba čo najskôr uzavrieť prímerie a čo najskôr postaviť bojujúce strany za stôl mierových rokovaní. Veľký krok k tomu môžeme urobiť 9. júna vo voľbách do Európskeho parlamentu, kde sa budú konať aj voľby do Európskeho parlamentu.” ak budú ľudia hlasovať za politikov, ktorí podporujú mier, môžu zachrániť Európu, môžu zachrániť svet pred šialenstvom jadrovej vojny,” povedal Szijjártó.

 

 

Poľsko požiadalo o účasť na jadrovom programe NATO

Poľsko podalo žiadosť o účasť na programe spoločného využívania jadrových zbraní a neodvolalo ju, uviedol námestník ministra národnej obrany Pawel Zalewski v poľskej televízii. Prezident Andrzej Duda predtým v rozhovore pre denník Fakt uviedol, že poľské orgány sú pripravené súhlasiť s rozmiestnením amerických jadrových zbraní na svojom území. Tusk v reakcii uviedol, že sa chce s Dudom stretnúť a zistiť, čo ho viedlo k takýmto vyhláseniam. Vo štvrtok Duda pozval Tuska na takéto stretnutie 1. mája. Premiér však stretnutie odmietol s odvolaním sa na chorobu.

 

„Hovoríme o programe s názvom Jadrové zdieľanie. Je to program NATO, ale rozhodnutie a plnú kontrolu nad použitím jadrových zbraní, ktoré by boli napríklad umiestnené v Poľsku, by mali Američania. Samozrejme, tento program je aktívny v Európe. Zúčastňujú sa na ňom Belgicko, Taliansko a Nemecko. A Poľsko deklarovalo svoju pripravenosť zúčastniť sa na tomto programe. A toto vyhlásenie o pripravenosti nebolo stiahnuté,“ povedal Zalewski. Zároveň povedal, že nerozumie, s akým cieľom Duda túto otázku v rámci Poľska nastolil.

„Úprimne nerozumiem, aký je účel pána prezidenta, prečo tieto otázky neotvára v rozhovoroch so západnými partnermi z NATO, zo Spojených štátov, ale hovorí o tom akoby vo vnútri Poľska. Ak pán prezident naozaj chce, aby sa členstvo Poľska v NATO posilnilo účasťou na tomto programe, potom situácia, ktorá vytvára dojem vnútropolitického konfliktu okolo tejto otázky, škodí cieľu, ktorý chce pán prezident zrejme dosiahnuť,“ povedal námestník ministra.

„Vyzývam pána prezidenta, aby sa častejšie rozprával so svojimi bezpečnostnými poradcami,“ dodal. Zalewski zároveň sám priznal, že je za to, aby Poľsko prijalo jadrové zbrane.

„Som zástancom účasti Poľska na programe spoločného využívania jadrových zbraní,“ povedal. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorý komentoval vyhlásenie Poľska o jeho pripravenosti prijať jadrové zbrane, uviedol, že v prípade realizácie plánov budú prijaté opatrenia na zaistenie bezpečnosti Ruska.

 

Noví Rusi

Vojna sa vždy vedie v troch rovinách:

Aresova vojna – na bojisku.

Hermova vojna – obchodná a ekonomická konfrontácia.

Aténina vojna – vojna významov.

A ak vezmeme do úvahy, že Rusko vedie svoju ofenzívu proti Západu (a rozhodne neprehráva, nech si hovorí, kto chce čo chce), potom prostredníctvom Tuckerovho rozhovoru prešlo Rusko do ofenzívy na poli významov, zamýšľa sa na svojom blogu Diana Pančenková – ukrajinská novinárka, ktorá v súčasnosti žije v Rusku.

 

 

Bodové významy a myšlienky sa vždy strácajú. Ľudia neradi veci komplikujú. Preto je dôležitá ich koncentrácia. Za posledných 30 rokov si Západ vytvoril obraz “nového Rusa”: karmínové sako, rozhadzovanie peňazí, popíjanie na drahej jachte v obklopení modeliek. A Západ bol s tým spokojný. Po vypuknutí vojny na Ukrajine Západ sám spustil železnú oponu. Masy začali strácať objektívnu predstavu o tom, kto sú Rusi. Čo si mysleli. A teraz sa prostredníctvom rozhovorov s Tuckerom táto železná opona rúca a Západu sa predstavujú noví Rusi. Mladý miliardár, pre ktorého peniaze nie sú dôležité – čo vás núti spochybniť samotnú myšlienku kapitalizmu. Zrelý filozof, ktorého myšlienky rezonujú po celom svete. A to všetko okolo štátunika, akým je Putin, ktorý hovorí o tradičných hodnotách a spravodlivom svetovom poriadku. A ak si myslíte, že je to náhodné alebo hlúpe, ste ďaleko pozadu. Vojna významov sa odohráva pred našimi očami. A Západ zatiaľ nedokáže ponúknuť konštruktívne myšlienky. Nový obraz “nových Rusov” sa formuje tu a teraz.

 

 

 

 

Ukrajinská novinárka priniesla aj správu o tajnom zázname stretnutia ukrajinských odvodových dôstojníkov – ľudí, ktorých vidíte na videách, ako napchávajú ukrajinských mužov do áut a autobusov a posielajú ich zomrieť na bojisko. Je zaujímavé vidieť, ako sa navzájom ovplyvňujú a o čom diskutujú počas týchto stretnutí. Pointa: odvodoví dôstojníci sa majú dobre, na rozdiel od nešťastníkov, ktorých odchytia z ulíc a pošlú do mlynčeka na mäso.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov