.
Aktuality, Pozemná technika,

Útoky na motorkách aj korytnačie tanky – vojna v štýle Mad (Ivan) Max

Bojová odolnosť ukrajinských vojsk v obrane poklesla. V sektoroch ruského postupu nemajú pripravené stále opevnenia. Taktický úspech, ktorým bolo dobytie Avdejevky sa Rusom podarí rozvinúť na operačno-taktický. Prispieva k tomu aj invencia a iniciatíva ruských vojsk, čo umožnilo oslabiť účinnosť momentálne najdôležitejšej zbrane ukrajinských vojsk – FPV dronov.


 

1. Šturmovici na motorkách

Základnou myšlienkou tejto taktickej inovácie je využiť rýchlosť a agilitu terénnych motocyklov. Malé ruské útočné oddiely sa na nich presunú k ukrajinskej pozícii, ktorá je ich cieľom, obsadia ju a udržia do príchodu hlavných síl. V priebehu apríla 2024 sa stal známym prípad útoku Luganského národnooslobodzovacieho práporu Zarja na ukrajinský oporný bod v sektore bojov o balkón Seversk.
Samotnému útoku predchádza krátka delostrelecká paľba. Ukrajinci očakávali útok obrnených vozidiel a pripravovali sa na jeho odrazenie. Útočiaci motocyklisti rýchlo prekonali potrebnú vzdialenosť. Následne obsadili ukrajinské pozície. Ukrajinské drony prileteli neskoro a zničili len odstavený motocykel.

 

Tohto momentu sa potom zachytila aj ukrajinská a západná propaganda, ktorá musela spracovať jednoznačný taktický ruský úspech. Tvrdí, že útočiacich Rusov pravdepodobne postihol osud ich motorky tak, ako to vidíme v reportáži Daily Mail. Útok na motocykloch sa pochopiteľne dáva do súvislosti so stratami ruských tankov, ktoré musia nahradiť. Chyba alebo sabotáž? Ukrajinci prehlasujú, že doteraz zničili až 7000 ruských tankov, reportáž obsahuje desatinu tohto počtu 700, avšak len v bojoch o Avdejevku. S ukrajinskými štatistikami začínajú mať problém nielen lojálni britskí novinári. Ale aj samotní Ukrajinci.

 

 

Treba pochopiť, že toto nebol prvý ruský pokus o útok s využitím terénnych motocyklov. Pred piatimi mesiacmi sa podobná vec stala počas bojov o Avdejevku. Osud mesta je už známy, v reportáži sa používa úplne rovnaký slovník, motorky boli použité kvôli nedostatku tankov a neskôr boli zničené, čo je zdokumentované tým, že ležia opustené na zemi.

 

 

 

V skutočnosti tu majú ukrajinské vojská dva problémy v jednom, motocykel nemusí odpáliť protitankovú mínu a má aj menšie šance na ňu nabehnúť. A drony nemajú dosť času na to, aby prileteli ešte skôr ako motorky prekonajú v teréne zem nikoho. Napriek tomu, voči FPV dronom nie sú motocykle imúnne. Dokazujú to iné zábery na útoky na motospojky v predchádzajúcom období.

 

 

Neskôr sa začalo mimo mainstream aj na západe pripúšťať, že taktika použitá práporom Zarja môže, fungovať. Využitie motocyklov v tejto operácii naznačuje potenciálny posun k stratégii menších jednotiek ruskej armády a smerom k väčšiemu dôrazu na mobilitu a moment prekvapenia. Ukrajinci neboli pripravení na to, že sa Rusi objavia na ich pozíciách tak rýchlo po ukončení delostreleckej prípravy a z oporného bodu sa stiahli.

 

Rýchly a nenápadný presun k nepriateľským pozíciám skracuje čas na odhalenie a nepriateľskú reakciu. V porovnaní s ťažšími vojenskými vozidlami sú motocykle a štvorkolky relatívne lacné a ľahšie sa udržiavajú, čo umožňuje ich nasadenie vo väčšom počte s menšími nárokmi na tylové zabezpečenie. Okrem útočných skupín do 10 ľudí na niekoľkých motocykloch sa môžu objaviť aj kombinácie s terénnymi vozidlami 4×4 schopnými niesť aj ťažšie zbrane a viac zásob, čo umožní ľahšie odraziť prípadné ukrajinské protiútoky na získané pozície.

 

 

2. Korytnačie tanky

Aby znížili účinnosť FPV dronov, začali Rusi svoje obrnené vozidlá, spočiatku tanky, vybavovať ochranou, ktorá prakticky pokrýva celý povrch vozidla exponovaný ich útokom. Tým sa zmenšuje odmer kanónu a z tanku je prakticky samohybné delo. Znižuje sa pohyblivosť v dôsledku pridanej hmotnosti, vrátane schopností pri prekonávaní vodných prekážok a je znemožnené použitie zadymovacích granátometov. Priame súboje tankov sú však stále sporadickejšie, čelia viac nebezpečenstvu dronov, protitankových riadených striel a protitankových mín.
“Najskôr vás ignorujú, potom sa vám smejú, potom na vás útočia a nakoniec vyhráte.” Korytnačie tanky si týmto Gándhího procesom prešli v priebehu apríla 2024.

 

a) Smrť prvej korytnačky?

Zhruba v rovnakom čase ako vyššie popisovaný útok motocyklistov sa objavil prvý tank T-72B vybavený masívnou ochranou z kovových štítov. Splnil svoju bojovú úlohu, ktorá spočívala v sprievode bojových vozidiel a vrátil sa ako oslavovaný hrdina dňa. Rusi zverejnili jeho fotografie z hangáru, ktorý bol následne geolokalizovaný, bol po ňom nanesený úder HIMARS-u, pričom tank bol podľa Ukrajincov zničený. Rusi túto informáciu popreli a zverejnili údajné fotografie tanku z doby po útoku na hangár. Tento tank bol zosmiešňovaný nielen na západe, ale spochybňovala sa aj jeho koncepcia ruskými autormi. So zásadnou kritikou prišiel aj portál Военное обозрение.  Ten však tvrdil, že to je len jednorazové riešenie na báze tanku, ktorý mal nefunkčný mechanizmus otáčania veže, preto dostal protimínový pluh a na vrch svojho štítu neskôr aj rušičku REB proti dronom. Inak by to samozrejme bolo niečo z kategórie zneužívania vojenského majetku.

 

Prvé správy o korytnačom tanku.

 

b) Spanilá jazda Korytnačky 2 po Krasnogorovke

Mesto Krasnogorovka momentálne nebýva častým cieľom turistických výprav. Korytnačka č.2 si poradila aj bez itinerára. Dňa 8.4.2024 sa začala bitka o Krasnogorovku, ktorá leží 5 km západne od Donecka. Je to tretia a posledná ukrajinská pevnosť na jeho obvode po dobytí Marinky a Avdejevky. Korytnačka 2 mala za úlohu doviesť bezpečne obrnené vozidlo na hranice mesta, po splnení úlohy sa ale neotočila späť. Namiesto toho sa išla pozrieť ako to v Krasnogorovke vyzerá. Bolo jasné, že koncept funguje a namiesto posmeškov už vzbudzuje rešpekt a obavy protivníka. Dňa 29.4.2024 sa objavili informácie o úspešnom použití tanku – korytnačky pri vedení útoku obrnenej kolóny v bojoch o Časov Jar. Tiež zábery s použitím kolóny korytnačích tankov.

 

Útok kolóny korytnačích tankov na Krasnogorovku:

 

Nasledujúce video zobrazuje aj trasu tanku Korytnačka 2 po ukrajinskými vojskami kontrolovanej časti Krasnogorovky, otočilo sa až pri priemyselnom areáli. O ten by sa mala obrana mesta opierať:

 

c) Nesmrteľný tank a MTLB-korytnačky

Ruské označenie pre vynález štítov na ochranu tankov je ЦАРЬ-мангал. To znamená niečo ako cársky gril. Netrvalo dlho a okrem tankov sa začal objavovať aj na ľahších vozidlách. V prípade nasledujúceho videa ide o obrnené pásové transportéry/delostrelecké ťahače MT-LB použité na prepravu pechoty na miesto bojov. Vyrazili v sprievode tanku, ktorý inkasoval ťažké zásahy od delostrelectva a protitankových granátometov ale prežil, transportéry pravdepodobne boli zničené. Výsadok pechoty sa však uskutočnil. A technológia sa rozširuje na iné obrnené vozidlá.

 

 

 

Správa Daily Mail o komplexnej protidronovej ochrane zahrňuje aj kolesové vozidlá a zábery z nasadenia Korytnačky 2:

 

3. Koordinácia útokov obrnených kolón a použitia kĺzavých bômb

Nasledujúce video zobrazuje taktickú inováciu Rusov, ktorou je letecká podpora obrnených útokov s použitím bômb FAB-250 s blokmi UMPK. Tank sprevádza na miesto výsadku pechoty dve BVP. Vedie paľbu z transparentného terénu na ukrajinské pozície a tým láka paľbu ukrajinského delostrelectva na seba. Súbežne s výbuchom prvého granátu opúšťa pozíciu a vracia sa k BVP. Vozidlá manévrujú vo vysokej rýchlosti vedené tankom k cieľu útoku, ktorým je pás lesa oddeľujúci polia. Po príchode na miesto sa stávajú cieľom delostreleckej paľby. Tank začne ostreľovať les z hlavného kanóna ale nabehne na mínu. Neprestáva strieľať a BVP úspešne vysadia pechotu. Tank dostáva priamy zásah delostreleckým granátom ale pokračuje v paľbe do vyčerpania munície. V kritickej situácii priletí sedem leteckých bômb kalibru 250 kg. Rozšírenie tejto taktiky znovu zredukuje možnosti ukrajinských vojsk brániť sa v otvorenom teréne s využitím charakteristických stromoradí. Použité bomby boli kalibru 250 kg, s rastúcou presnosťou a lepšou koordináciou práce letectva s pozemnými vojskami môže byť kaliber trieštivotrhavých bômb zvýšený a použiť sa bude dať aj špeciálna letecká munícia.

 

 

4. Ruské priemyselné zariadenia sú zodolňované proti útokom dronov

Dňa 27.4.2024 sa objavili zábery potvrdzujúce, že po útokoch dronov na ruské ropné rafinérie sa inštaluje mrežová ochrana ropných zásobníkov, ktorá má znemožniť ich zničenie FPV dronmi použitými diverzantmi a prípadne aj troskami väčších kamikadze dronov, ktoré by boli v blízkosti rafinérie zostrelené. Predtým sa už objavili pokusy inštalovania na pravdepodobných smeroch príletu dronov sietí, ktoré ich mali zachytiť. Táto miera ochrany nezaručuje, že vzdušný útok priemyselné zariadenia prežijú, musí dôjsť k zvýšeniu účinnosti PVO a REB v blízkosti veľkých priemyselných objektov a elektrární. Snaha USA odhovoriť Ukrajinu od útokov konkrétne na ropné zariadenia kvôli obavám z dopadov na vnútorný trh v USA nemusí byť večná.

 

 

5. Kaktus a Derivácia sa chystajú do boja

Dňa 26.4.2024 dostali ruské vojská na ukrajinskom bojisku prvé bojové vozidlá pechoty BMP-3 s ochrannými súpravami Kaktus. Tie zahŕňajú aj novú generáciu reaktívneho pancierovania 4S24. Kaktus, ktorý bol predtým známy ako Karkas-2 integroval výbušné reaktívne pancierovanie 4S24 pokrývajúce 62 % plochy boku korby vozidla a 36 % prednej časti korby, ako aj 70 % veže. Okrem toho boli na ochranu zadnej časti veže a v blízkosti motora a prevodovky rozmiestnené mrežové clony, pričom celkové zvýšenie hmotnosti vozidla bolo 4 200 kg. Je však zrejmé, že oproti pôvodným plánom bolo toto pokrytie zvýšené. Pribudli nové bloky panciera 4S24 a pancierové pláty na veži. Okrem svojej primárnej funkcie proti munícii s kumulatívnou hlavicou poskytuje Kaktus aj určitú mieru odolnosti proti protipancierovej kinetickej munícii B-32 (12,7×108 mm), 23 mm projektilom BZT a 30 mm protipancierovej munícii. Konštrukcia prvkov 4S24 zabraňuje detonácii panciera pri zásahoch munície z rýchlostrelných kanónov kalibru do 30 mm, črepinami delostreleckých granátov a rôznymi zápalnými zmesami vrátane napalmu. Dynamická ochrana 4S24 má predovšetkým zvýšiť ochranu pred kumulatívnymi hlavicami a predstavovať menšie riziko pre okolitý priestor pri svojom fungovaní.

Skladá sa z kompozitného materiálu obsahujúceho výbušniny, kovové platne a polymérnu matricu. Pancier 4S24 je navrhnutý pre riadenú detonáciu, ktorá zaisťuje neutralizáciu prichádzajúcich hrozieb bez ohrozenia integrity vozidla. Každý modul je špeciálne navrhnutý tak, aby sa zmestil do pravouhlých panelov ruských systémov ERA s rozmermi 251,9 mm na dĺžku, 131,9 mm na šírku a 13 mm na výšku. S hmotnosťou približne 1,36 kg na prvok má byť 4S24 kompromisom medzi účinnosťou a vplyvom na mobilitu vozidla. Môže efektívne pri teplotách od -50 do +55 stupňov Celzia. Samotnú konštrukciu BMP-3 inštalácia ochrannej súpravy Kaktus nemení.

 

Informácie o ochrannej súprave Kaktus:

 

 

V najbližšom období budú na ukrajinskom bojisku nasadené aj vozidlá 2S38 Derivácia-PVO, protidronový a protilietadlový delostrelecký systém na platforme BMP-3. Bol vyvinutý s cieľom nahradiť protilietadlové systémy Šilka a Tunguska v jednotkách protivzdušnej obrany ruských pozemných vojsk. Jeho primárnym cieľom je bojovať proti riadeným strelám s plochou dráhou letu, raketám delostreleckých raketometov, lietadlám, vrtuľníkom, ako aj dronom a tiež aj ľahko obrneným pozemným cieľom pomocou veľmi výkonného automatického rýchlostrelného kanónu kalibru 57 mm. Dizajn Derivácia-PVO zahŕňa moderné detekčné a sledovacie schopnosti spolu s radarom na riadenie paľby a optickými systémami potrebnými na zasiahnutie cieľov v podmienkach obmedzenej viditeľnosti alebo bez pomoci radaru. Systém môže používať špeciálnu muníciu vrátane riadených nábojov a programovateľnej fragmentačnej munície na zvýšenie účinnosti proti rôznym vzdušným a ľahko obrneným pozemným cieľom.

 

Systém Derivácia-PVO, ktorý bol prvýkrát predstavený ruským ozbrojeným silám na testovanie okolo roku 2018, sa považuje za odpoveď na potreby modernej protivzdušnej obrany krátkeho dosahu, najmä proti cieľom, ako sú drony. Derivácia-PVO je systém postavený na podvozku BMP-3, dostrel jeho kanónu je 6 km, výškový dostrel môže dosiahnuť 4,5 km a rýchlosť streľby je 120 rán za minútu. Maximálna rýchlosť cieľa je 500 m/s.

 

Protilietadlový systém 2S38 Derivácia-PVO:

 

Záver. Rusi pracujú na zvýšení svojej prevahy na pozemnom bojisku a okrem riešení, ktoré ponúka priemysel sa necháva priestor invencii a iniciatíve radových príslušníkov vojsk. To sa pretransformuje do ich nadchádzajúcich úspechov.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov