.
Aktuality, Pozemná technika,

Na ruskom ďalekom východe začala sériová výroba bugín Jerofej

Rusko, 19.júl 2023 (AM) – Gubernátor chabarovského kraja na ruskom ďalekom východe Michail Degťjarjev oznámil začiatok sériovej výroby vozidiel ATV Jerofej. Vyvinuli ich miestni nadšenci pre potreby ruskej armády, ktorá ich už od začiatku roka testovala priamo na ukrajinskom bojisku. Vozidlo bolo pomenované po Jerofejovi P. Chabarovovi, ruskom cestovateľovi a výskumníkovi, ktorý sa stal objaviteľom oblastí dnešného ruského ďalekého východu a inicioval jeho pripojenie k nemu. Takto pomenovaný projekt získal podporu a bol formálne presunutý do špeciálnej ekonomickej zóny, ktorá slúži ako inkubátor na rozvoj podnikateľských projektov.


 

Testovanie vozidla Jerofej v zimných podmienkach:

 

V ruských médiách sa objavilo nakladanie prvých sériových vozidiel Jerofej do transportných lietadiel Il-76MD na medzinárodnom letisku Chabarovsk – Nový. Gubernátor Degťjarjev prisľúbil skoré naladenie sériovej výroby 20 vozidiel mesačne. Brániť by tomu nemali ani prípadné dodatočné sankcie, Jerofej je založený na ruských komponentoch, prípadne môžu byť inštalované dostupné dielce importované zo spriatelených štátov.

 

Špecializované vozidlo LuAZ-967 sa vyrábalo v rokoch 1965-1989 :

 

Vozidlo má posádku 2-3 ľudí a preváža náklad s hmotnosťou do 350 kg maximálnou rýchlosťou okolo 150 km/h. Okrem rýchlosti a manévrovacích schopností rozhodla o úspechu testov aj jednoduchá opraviteľnosť vozidla v poľných podmienkach. Jerofej je ruská ceruzka v kozme, keď ho porovnáme s novým ULTV americkej námornej pechoty.

Nové ultraľahké vozidlo USMC

Môže ale splniť podobné spektrum úloh. Rusko ustúpilo od brigádnej štruktúry, prípadne batalión- taktických skupín s pružnou silou a zostavou svojich pozemných síl a vracia sa k divíznej. Predtým neboli do ruskej vševojskovej divízie takéto vozidlá začlenené. Bol to typický ruský parný valec, ktorý sa ťažko rozbehol a potom už nešiel zastaviť. Určitou výnimkou bol za čias ZSSR len LuAZ-967 určený na odsun ranených s dobrou priechodnosťou a veľmi nízkou siluetou.

 

Tréning ruských vojakov s kombináciou PTRS a ATV:

 

S vozidlami ATV sa v Rusku počítalo skôr pre vzdušné výsadkové sily, ľahké expedičné brigády a prípadne aj Rosgvardiu. Zmeny už ale nastali a ruské sily použili ATV komerčne dostupné od zahraničných výrobcov ako nosiče protitankových riadených striel, čím vytvárajú mobilnú protitankovú zálohu v štruktúre ruských síl.

 

Otázka je, či je počet 20 kusov mesačne dostatočný. O hmotnostnú kategóriu vyššie stoja vyššie vzdušné výsadkové útočné vozidlá. Ukázalo sa, že na nákup až 3058 kusov takýchto vozidiel Caracal má Nemecko spolu s Holandskom odložených 1,9 miliardy €. Koľko z nich a v akých časových horizontoch skončí na ukrajinskom bojisku?
MK

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov