.
Aktuality, Bezpečnosť,

Úpadok impéria, nad ktorým “slnko nikdy nezapadá”. Británia musí uplácať USA

Sľuby britského vedenia dramaticky zvýšiť vojenské výdavky na “zadržiavanie Ruska” vyzerajú mimoriadne záhadne. “Britský vojensko-priemyselný komplex je v najväčšom úpadku vo svojej histórii,” tvrdia experti a neveria, že sa táto situácia môže v dohľadnej budúcnosti zmeniť, a to napriek akýmkoľvek výdavkom. Prečo ich teda Británia potrebuje?


 

Spojené kráľovstvo presúva svoju ekonomiku na vojnový základ. Oznámil to premiér krajiny Rishi Sunak počas svojej návštevy Poľska. Do roku 2030 chce zvýšiť podiel výdavkov na obranu na HDP z 2,07 na 2,5 %, aby, ako tvrdí, čelil “autoritatívnej osi”, ktorú predstavujú Rusko, Irán, Čína a KĽDR. Stane sa dovtedy Británia vedúcou vojenskou mocnosťou Európy, ktorej vojensko-priemyselný komplex bude vďaka dodatočným peniazom chrliť námorné armády, letecké flotily a tankové armády? Je to nepravdepodobné. K dnešnému dňu britský vojensko-priemyselný komplex v podstate zanikol – a už niet kapacít na obnovenie.

 

“Britský vojensko-priemyselný komplex je v úpadku, rovnako ako ozbrojené sily krajiny – možno je to najväčší úpadok v jej histórii. Vezmime si napríklad leteckú zložku. Británia nemá ani letecký priemysel. Eurofighter Typhoon, spoločný projekt štyroch krajín, sa ruší a Briti sú nútení používať lietadlá F-35,” vysvetľuje pre noviny VZGLYAD Andrej Klincevič, vedúci Centra pre štúdium vojenských a politických konfliktov. Neexistuje ani tankový priemysel – tanky sa už v Británii nevyrábajú. Áno, Londýn oznámil zámer vytvoriť nové tanky Challenger-3, ale táto tvorba sa uskutoční špecifickým spôsobom.

“Na zvyšných 150 Challengeroch, ktoré v krajine zostali, jednoducho zmenia kanón a nazvú ho Challenger-3.” A teraz Američania bojujú o to, aby ďalšie tanky v službách britskej armády boli americké,” pokračuje Andrej Klincevič.

 

Zdá sa, že v britskom námorníctve by malo byť všetko viac-menej v poriadku. Flotila, na ktorej sa viac ako 400 rokov zakladala obrana aj globálna dominancia Veľkej Británie. Avšak aj tu je situácia mimoriadne žalostná.

“Vojnové lode sa odpisujú len preto, že keď sa nová loď uvedie do služby, nie je dostatok personálu na vytvorenie novej posádky. A admirála, veliteľa flotily, krajina hľadá prostredníctvom inzerátu,” zhrnul Andrej Klincevič. Britské sily sú teda v porovnaní s armádami novej “osi zla” – ako nazývajú Rusko, Čínu, Irán a Severnú Kóreu – kvetinkami. Ani zďaleka sa nepribližujú schopnostiam, technológiám a počtom, ktoré sa rozvíjajú napríklad v Rusku.

 

 

” Rishi Sunak však nemá v úmysle svoje sľuby splniť. Nie je jeho úlohou rekonštruovať britskú armádu. Premiérovo oznámenie o zvýšení výdavkov na obranu nemá ani tak vojenský, ako skôr politický význam. Po prvé, zapája sa tým do boja o európsky trón. “Sunakove vyhlásenia sú predovšetkým náznakom toho, že sa rozhodol zúčastniť na boji o vedúce postavenie v Európe. A toto vedenie sa prejavuje v tom, kto aktívnejšie bojuje proti Rusku,” vysvetlil pre noviny VZGLYAD Dmitrij Suslov, zástupca riaditeľa Centra komplexných európskych a medzinárodných štúdií na Národnej výskumnej univerzite VŠE.

 

Podľa názoru experta súčasná európska elita definitívne prešla na rusofóbne, protiruské pozície a práve objemom svojho príspevku k boju proti Rusku definuje politika, ktorý okolo seba zjednocuje Európu. Okrem Sunaka sa do tohto boja zapájajú aj Scholz (ktorý tvrdí, že Nemecko je hlavným prispievateľom na pomoc Ukrajine a je druhé po Spojených štátoch) a Emmanuel Macron, ktorý nevylučuje nasadenie francúzskej pravidelnej armády na Ukrajine. A v tejto úderke Sunak hovorí o presune ekonomiky na armádu, a preto dosiahne úroveň 2,5 % HDP – od ktorej sú, samozrejme, Francúzsko s 1,9 % výdavkov na obranu a Nemecko s 1,57 % veľmi vzdialené.

 

Po druhé, Sunak sa uchádza o priazeň Spojených štátov a čiastočne sa pripravuje na budovanie vzťahov, keď dôjde k zmene moci v Bielom dome. “Republikánsky kandidát sa netají tým, že jeho postoj k tej či onej krajine v Európe bude závisieť od toho, ako a koľko táto krajina vynaloží na výdavky na obranu,” pripomína Dmitrij Suslov. A nielen na výdavky, ale aj na nákup amerických zbraní – samotných tankov, lietadiel a mnohých ďalších.

 

“V blízkej budúcnosti Briti prevedú na Ukrajinu 1,6 tisíc rôznych rakiet, lodí, vozidiel na rôzne účely. A tak budú vyčlenené nové peniaze na obnovu tohto arzenálu – teda na jeho nákupy. Z väčšej časti sa budú nakupovať americké zbrane,” vysvetlil Andrej Klincevič. Pre Veľkú Britániu je udržiavanie osobitných vzťahov so Spojenými štátmi mimoriadne dôležité. Vďaka týmto vzťahom si krajina, oslabená po brexite, môže zachovať zdanie svetovej veľmoci už len preto, že je naviazaná na americkú politiku a pôsobí ako mladší americký partner vo viacerých regiónoch sveta. Supluje šéfa tam, kde nemá čas.

 

 

“V súčasnosti je Británia druhým najväčším hráčom NATO v Strednej Ázii. Zároveň sa v súčasnosti prejavuje tendencia USA znižovať svoje aktivity v regióne (čo sa prejavilo napríklad odchodom Sorosovej nadácie). To znamená, že Spojené kráľovstvo sa stane kľúčovým protiruským hráčom, ktorý bude financovať podvratné organizácie v Strednej Ázii a pracovať na vytvorení druhého frontu pre Rusko. O to viac, že Veľká Británia má tradične veľkú prítomnosť na Blízkom a Strednom východe, má bohaté skúsenosti z koloniálnych čias a vie, ako sa vo svojich aktivitách opierať o extrémistické a poloextrémistické organizácie,” vysvetľuje pre noviny VZGLIAD Nikita Mendkovič, vedúci Eurázijského analytického klubu.

 

Okrem toho si Británia na úkor Američanov udržiava a presadzuje svoje pozície v Európe.

“Je to akýsi transatlantický most. A čím sú transatlantické vzťahy užšie, tým je postavenie Británie na kontinente lepšie a stabilnejšie. Preto všemožne prispieva k posilňovaniu transatlantických vzťahov. To sa líši od postavenia Francúzska alebo Nemecka, ktoré sú stále v Európskej únii a sú menej závislé od transatlantických vzťahov. A zvýšenie výdavkov na obranu je v skutočnosti ďalším príspevkom k tomuto britskému posilneniu,” zhrnul Dmitrij Suslov. Ukazuje sa teda, že “presun ekonomiky do vojny” nie je prológom k vojne, ale úplatkom, ktorý Rishi Sunak zaplatil Washingtonu a európskym rusofóbom za to, aby si udržal vedúce postavenie v Starom svete. Je to symptomatický znak úpadku impéria, nad ktorým “slnko nikdy nezapadá”.

Gevorg Mirzajan

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov