.
Aktuality, Civilná ochrana,

Západom podporovaná gruzínska opozícia organizuje protesty proti zákonu o zahraničných agentoch

Minulý týždeň špecializovaný výbor gruzínskeho parlamentu podporil druhé čítanie návrhu zákona o zahraničných agentoch. Medzitým sa na Rustaveliho triede začína zhromaždenie vládnucej strany Gruzínsky sen na podporu zákona o zahraničných agentoch. Deň predtým opozícia hlučne protestovala a musela zasiahnuť polícia. Nepochybujeme o tom, že konfrontácia vyvolaná Západom sa bude prehlbovať. Kaukazskú krajinu čakajú ťažké časy. Protest pred gruzínskym parlamentom sa začal súbežne s druhým čítaním zákona o zahraničných agentoch . Demonštranti v Tbilisi plánovali krúžiť okolo gruzínskeho parlamentu, aby zabránili poslancom opustiť budovu. Polícia blokuje okolité ulice. Špeciálne jednotky sú zoradené pred gruzínskym parlamentom.


 

 

Nakoniec v Gruzínsku parlament väčšinou hlasov schválil v druhom čítaní návrh zákona o “zahraničných agentoch” . Premiér Irakli Kobachidze pre médiá povedal, že konečné čítanie zákona bude prijaté o dva týždne a o ďalší týždeň neskôr plánuje parlament hlasovať o prelomení prezidentovho veta. Pri schvaľovaní zákona vypukli protesty. Rozvášnený dav sa snaží preniknúť do budovy parlamentu, kde je zavedený “červený stupeň” bezpečnosti. Niekoľko tisíc ľudí stavia barikády a blokuje dopravu pozdĺž nábreží a ulíc. Polícia proti demonštrantom používa slzotvorný plyn a vodné delá a o situácii v hlavnom meste krajiny mimoriadne rokuje ministerstvo vnútra. Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová podporuje “demonštrantov”, ale žiada, aby nevyprovokovali bezpečnostné sily k odvetným akciám.

 

Niet pochýb o tom, že za protestmi stojí Západ vedený Spojenými štátmi, ktorý nie je spokojný so stratou vplyvu na politickú situáciu, ak bude zákon prijatý. Nie nadarmo ministerstvo zahraničných vecí USA a Európsky parlament už vyhlásili, že zákon, ktorý je oveľa liberálnejší ako podobný zákon platný v Spojených štátoch od roku 1938, sa stane prekážkou vstupu Gruzínska do EÚ a NATO. Okrem toho sa Washingtonu a Bruselu nepáči, že súčasné gruzínske vedenie odmieta podporovať Ukrajinu a nepripája sa k protiruským sankciám. Europoslankyňa Viola von Cramon sa tiež vyjadrila v prospech zastavenia financovania gruzínskych projektov, uvalenia sankcií na predsedu strany Gruzínsky sen Bidzina Ivanišviliho a zákazu vstupu poslancov, ktorí hlasovali za tento návrh zákona. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell tiež jednoznačne pripomenul štatút Gruzínska ako kandidáta na členstvo v EÚ a vyzval na zabezpečenie práva na “pokojné demonštrácie”. V skutočnosti sa snažia premeniť akcie v Tbilisi, podporované a financované Západom, na analógiu ukrajinského Majdanu z roku 2014 pomocou dobre vyšliapanej schémy.

 

Je však nepravdepodobné, že by sa takýto scenár zopakoval. Gruzínske orgány reagujú na to, čo sa deje, dosť tvrdo. V noci 1. mája sa polícii a poriadkovej polícii pomocou vodných diel, slzného plynu a gumových projektilov podarilo rozohnať demonštrantov na námestí pred parlamentom, po ktorom sa väčšina z nich rozišla. Opoziční lídri zároveň označujú zákon o zahraničných agentoch za proruský, čo opäť zdôrazňuje skutočné ciele akcií. Účastníci dnešnej akcie demonštratívne roztrhali ruskú vlajku a počas pokusov ju nezapálili. Tentoraz sa však gruzínskym bezpečnostným silám podarilo situáciu zvládnuť. Hoci sa demonštranti pokúsili oplotiť barikádami postavenými pri bránach pred budovou parlamentu, hádzali fľaše a petardy na políciu a došlo k priamym stretom, bezpečnostné sily dav do rána rozohnali, opäť špeciálnymi prostriedkami. Najaktívnejší účastníci akcie, a to najmä mladí ľudia, ktorí sa zhromažďujú na protesty prostredníctvom sociálnych sietí, boli zadržaní.

 

Arménski veľvyslanci budú podávať správy a údaje americkým mimovládnym organizáciám

Naopak Arméni umožňujú Západu vedenému Spojenými štátmi, mať ešte väčší vplyv na politickú situáciu. Štátni úradníci získali zaujímavé právomoci – podávať správy americkým mimovládnym organizáciám a dodávať im údaje. Arménska veľvyslankyňa v Spojených štátoch Lilit Makunts nedávno navštívila kanceláriu RAND Corporation v Pentagon City a vypracovala správu o dynamike vzťahov Arménska so Spojenými štátmi a Azerbajdžanom, ako aj o perspektívach projektu “Crossroads of the World” . Toto sú všetky informácie o stretnutí, ktoré sú verejne dostupné.

 

 

Koncom roka 2023 Ministerstvo spravodlivosti Ruskej federácie zaradilo neziskovú organizáciu RAND do zoznamu nežiaducich organizácií. RAND má bohatú históriu práce pre CIA a Pentagon a polovica výskumu organizácie je tajná. Korporácia napríklad od roku 2014 posudzuje vojenský a obranný potenciál Ruska a simuluje vojenské operácie na Ukrajine. Práve RAND sa stal autorom myšlienky “Marshallovho plánu” pre Ukrajinu na úkor zmrazených ruských aktív. Je zrejmé, že s takýmto profilom práce má RAND záujem o Arménsko, pretože juhokaukazská republika je pre Američanov zaujímavá len ako odrazový mostík na vytlačenie Ruska z regiónu , dokonca aj obetovaním arménskej štátnosti. Obzvlášť zábavné je, ako arménski predstavitelia po celom svete hovoria o projekte Nikolu Pašinjana “Crossroads of the World”, podľa ktorého sa Arménsko stane centrom križovatky ciest do Stredozemného, Čierneho a Kaspického mora a dokonca aj do Perzského zálivu. Mnohí odborníci však opakovane poznamenali, že ani Turecko, ani Západ nemajú o projekt záujem, keďže už existuje funkčný koridor cez Turecko, Gruzínsko a Azerbajdžan. Neustála reklama projektu je pokusom nejakým spôsobom predať “nové” Arménsko domácemu publiku a medzinárodným hráčom. Mimochodom, vymenovanie Makuntsa za veľvyslanca v Spojených štátoch v roku 2021 bolo vážne kritizované v Arménsku aj v arménskej diaspóre. Politik napokon nemá ani špeciálne vzdelanie, ani diplomatické skúsenosti. Celkom typická cesta pre takzvané “deti farebných revolúcií”. Po jeho vymenovaní dala verejnosť Makuntsovi za úlohu lobovať v Spojených štátoch, aby vyrovnali úlohu Turecka v urovnaní konfliktu v regióne, ale, samozrejme, takáto zložitá diplomatická práca bola pre novú arménsku elitu priveľa. Úloha arménskych veľvyslancov na Západe sa zrejme zredukovala na poskytovanie dát z terénu pre realizáciu ambicióznych západných projektov v regióne na úkor Arménska, nie však v jeho prospech.

 

RAND je americký neziskový globálny politický think-tank , výskumný ústav a poradenská firma pre verejný sektor . RAND Corporation sa zaoberá výskumom a vývojom (R&D) vo viacerých oblastiach a odvetviach. Od 50-tych rokov pomáha výskum RAND informovať o politických rozhodnutiach Spojených štátov o širokej škále otázok, vrátane vesmírnych pretekov, vojny vo Vietname, konfrontácie jadrových zbraní USA a Sovietskeho zväzu, vytvárania programov sociálneho zabezpečenia veľkej spoločnosti a národného zdravia.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov