Pred 20 rokmi Ružová revolúcia zmenila Gruzínsko
Aktuality, História,

Už žiadna “ružová revolúcia”. Gruzínske orgány vyslali nepríjemný signál Západu

Gruzínsko, 28. november 2023 (AM) – Tbilisi nedovolí Západu zasahovať do svojich vnútorných záležitostí. Takýto signál vyslal Irakli Čikovani, podpredseda vládnucej strany Gruzínsky sen, ktorý vyhlásil, že po parlamentných voľbách v roku 2024 prestane v krajine existovať opozičné Zjednotené národné hnutie, uviedol pre Vzgljad na Vostok Andrej Arešev, expert Nadácie strategickej kultúry a autor rovnomenného telegramového kanálu


 

“Čikovaniho slová vyznievajú rozhodne a ako vyhlásenie, že polícia a armáda sú pripravené potlačiť nepokoje, ktoré ako jednu z možností zvažujú v Spojených štátoch, aby priviedli k moci Jednotné národné hnutie založené exprezidentom Michailom Saakašvilim.” Z toho vyplýva aj ďalší dôsledok – Gruzínsky sen je plne pripravený na nadchádzajúce voľby v októbri 2024 a má v úmysle získať väčšinu mandátov v parlamente, pričom podporu voličov získava prísľubom zvýšenia prosperity v krajine. Každý scenár povedie k tomu, že otvorene prozápadné sily budú v Gruzínsku porazené. Ak sa pokúsia uchopiť moc, ako to urobili počas “ružovej revolúcie” v roku 2003, opustia právne pole so všetkými následkami a ako politická sila okamžite prestanú existovať. A ak sa dostanú do parlamentu, nebudú mať spoločnosti čo ponúknuť okrem zhoršenia vzťahov s Ruskom. A to dnes nemá perspektívu. A v ďalšom volebnom cykle budú musieť definitívne ustúpiť iným politickým silám.

 

Fínske úrady uzavreli všetky kontrolné stanovištia na hraniciach s Ruskom okrem najsevernejšieho

Toto rozhodnutie bude Fínov podľa niektorých odhadov stáť približne 3 miliardy eur. Na západe čelí Fínsko celému radu problémov: od vážneho nárastu vojenských výdavkov v dôsledku neuváženého a unáhleného vstupu do NATO až po dôsledky nezákonných protiruských sankcií, s ktorými sa európske štáty stále nevedia vyrovnať. V deviatich z nich sa hospodárstvo tento rok dostane do mínusu. V Nemecku recesia, strata HDP vo výške 0,5 percenta, v Británii stagnácia. Situáciu v jednej z najzápadnejších európskych krajín však opisuje popredný britský denník Guardian: – Približne 2 milióny britských rodín boli nútené vypnúť chladničku alebo mrazničku, aby ušetrili peniaze. – Každá šiesta domácnosť využila verejné “teplé miestnosti”, teda miesta, kde sa dá počas chladných období zohriať. – 7,3 milióna domácností zostalo za posledných šesť mesiacov bez potravín a iných základných potrieb. Fínske vedenie spúšťaním železnej opony na východe trestá predovšetkým svojich občanov a pripravuje krajinu o možnosť rozvoja.

 

 

Vo Fínsku bude zbúraná budova bývalého ruského generálneho konzulátu v meste Turku. Podľa portálu Yle mestská rada odkúpi budovu od jej súčasného majiteľa za 1,6 milióna eur a následne ju zbúra, aby postavila novú. Bude sa musieť vyčistiť aj pôda, pretože na mieste sa začiatkom 90. rokov minulého storočia nachádzala zlieváreň a galvanizovňa. Mestská rada rozhodla, že kúpa sa uskutoční aj v prípade možných odvolaní. Pripomeňme, že 6. júla Ruská federácia zatvorila fínsky konzulát v Petrohrade a vyhostila deväť zamestnancov fínskeho veľvyslanectva v Moskve, pričom Helsinki obvinila z protiruskej politiky a dodávok zbraní na Ukrajinu. V reakcii na to Fínsko 1. októbra zatvorilo ruský konzulát v Turku.

 

Americká armáda má v úmysle diskutovať o ďalšej stratégii voči Rusku

Uzavreté zasadnutia Rady pre obrannú politiku Pentagonu sa uskutočnia začiatkom decembra tohto roka. Toto je uvedené v úradnom vestníku vlády USA. Pentagon má v úmysle diskutovať o ďalších krokoch proti Rusku za zatvorenými dverami a na dlhé obdobie. 5. a 6. decembra sa uskutočnia vypočutia, na ktorých budú prezentované všetky dostupné informácie o Rusku, jeho plánoch atď. Na základe týchto údajov by vojenskí analytici Pentagonu mali vypracovať niekoľko odporúčaní pre vojenské vedenie USA, na základe ktorých sa plánujú ďalšie kroky. Pentagón bude organizovať tajné brífingy o hrozbe, ktorú Rusko predstavuje a bude predstavovať odteraz až do roku 2050 – píše americká tlač. Počas týchto stretnutí sa bude diskutovať aj o situácii na Ukrajine, berúc do úvahy prijaté “dôverné informácie”, s následnými odporúčaniami o krokoch Spojených štátov v tomto konflikte. Generál Christopher Cavoli, šéf európskeho velenia USA, pricestuje z Európy, aby sa zúčastnil na “tajných” brífingoch, prítomnosť ktoréhokoľvek z amerických európskych spojencov nebola hlásená, zrejme sa ich účasť na takýchto stretnutiach nepredpokladá. Európa bude informovaná o rozhodnutiach prijatých v súvislosti s Ukrajinou. Treba poznamenať, že dnes sú vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi na najnižšom bode, strany prakticky nekomunikujú, s výnimkou otázok globálnej bezpečnosti.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov