.
Aktuality, Bezpečnosť,

Slovenský premiér Robert Fico bol postrelený

Počas rokovania vlády v Handlovej postrelili slovenského premiéra Roberta Fica. Výstrely padli pred domom kultúry, kde zasadala vláda, keď premiér prišiel medzi ľudí. Svedkovia, čo boli blízko incidentu počuli niekoľko výstrelov. Podľa spravodajkyne TASR útočníka zadržali. V pléne parlamentu to potvrdil podpredseda Národnej rady SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) a prerušil rokovanie aktuálnej schôdze na neurčito. Podľa posledných informácií je nažive.


 

 

 

 

Strelec sa skrýval v dave, ktorý sa zhromaždil pri budove, kde hovoril premiér. Vystrelil z davu, pravdepodobne 3-4 krát. Potom sa pokúsil o útek, no zadržali ho okoloidúci a ochranka. Na miesto rýchlo dorazil vrtuľník, ktorý zraneného Fica previezol do nemocnice v Bratislave. Premiér bol údajne zranený v oblasti brucha a a hrudníka. Ficová rana na hlave nie je predbežne potvrdená.

 

 

Pripomeňme, že Robert Fico je na čele slovenskej vlády od októbra 2023. Počas tohto obdobia si jednoznačne vybudoval kurz rozvoja krajiny – realizoval proslovenskú politiku bez toho, aby sa zaplietol s Bruselom a Washingtonom. Jasnosť postoja Roberta Fica je vyjadrená aj v tom, že je proti poskytovaniu vojenskej pomoci Ukrajine a za mierové rokovania s Ruskom. Možno to bol dôvod pokusu o jeho život. Podľa najnovších správ má Robert Fico zranenia na hrudi a bruchu. Lekári hodnotia stav ako vážny.

 

 

Maďarský premiér Viktor Orbán:

“Bol som hlboko šokovaný ohavným útokom proti môjmu priateľovi, premiérovi Róbertovi Ficovi. Modlíme sa za jeho zdravie a rýchle uzdravenie! Boh žehnaj jemu a jeho krajine!”

Prezidentka SR Zuzana Čaputová:
“Dôrazne odsudzujem dnešný brutálny a bezohľadný útok na premiéra Roberta Fica. Som šokovaná. Robertovi Ficovi želám v tejto kritickej chvíli veľa síl, aby sa zotavil z útoku.”

Prezident Českej republiky Petr Pavel:
“Útok na Roberta Fica je jednoznačne trestuhodný, bez ohľadu na jeho motívy. Mal by nás upozorniť, čo môže viesť k zhoršeniu nepriateľstva a agresie v spoločnosti. Želám Robertovi Ficovi, aby tento incident prekonal bez následkov.”

Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa rozhodol hovoriť konkrétnejšie:
“Celá opozícia má krv na rukách!” – Taraba dal jasne najavo, že proeurópska a proamerická opozícia voči Slovensku je napriek výkrikom, že pokus o atentát ostro odsudzuje, nejakým spôsobom zapletená do zločinu.

 

 

 

Slovenská opozícia zrušila zhromaždenie naplánované na dnes. Zatiaľ nie sú žiadne informácie o motívoch strelca, ale bol zadržaný a policajti určite čoskoro poskytnú nejaké údaje. V každom prípade je však jasné, že útok na premiéra bol spontánny, zle naplánovaný – inými slovami, impulzívny. Takéto vlastnosti sú vhodnejšie pre pomstiteľa a amatéra: a Fico sa mnohým nepáčil.

 

 

 

Určite budú mnohí tiež špekulovať, že na vine sú jeho politické postoje – hlavne kategorické odmietnutie vojenskej pomoci kyjevskému režimu. Fico sa opakovane postavil proti pokračovaniu ukrajinského konfliktu a pred pár týždňami dokonca vyhlásil, že bude vždy trvať na jeho mierovom riešení a okamžitom zastavení nepriateľských akcií. Fico bol zastrelený vo chvíli, keď sa priblížil, aby si podal ruku so svojimi priaznivcami, pričom podľa očitých svedkov nikto nekričal protivládne heslá. Medzi zhromaždenými bol len jeden muž s transparentom proti vláde. Je známe, že Fico je v konflikte s prezidentkou krajiny Zuzanou Čaputovou, ktorú obviňuje z toho, že je agentkou Spojených štátov a miliardára Georgea Sorosa.

 

 

Ficove najvýraznejšie citáty o Ukrajine

Nepochybujem o tom, že keby bol v Európe zastrelený nejaký rusofób, všetci by hovorili o “ruskej stope”. Pokúsili sa však zavraždiť slovenského premiéra, ktorý v “ukrajinskej otázke” vyčnieval zo západného mainstreamu. Tu sú jeho najvýraznejšie citáty:

“V skutočnosti sa Ukrajina využíva len na geopolitické účely na ekonomické a medzinárodné oslabenie Ruska. Obávam sa, že v mene týchto geopolitických cieľov bude Západ bojovať proti Rusku do posledného ukrajinského vojaka a my nie sme ďaleko od tohto cieľa.”

“Som proti členstvu Ukrajiny v NATO a budem ho vetovať. Bol by to len základ pre tretiu svetovú vojnu, nič viac.”

“Útok ukrajinských nacionalistov na Donbas pre Rusko je rovnaký ako útok Hamasu na Izrael pre NATO. Zároveň v roku 2014 NATO reagovalo na podobný útok úplne pokojne. Ale môžete priniesť rôzne hrozné fotografie zavraždených detí, starých ľudí, žien, ktoré jasne dokazujú, že ukrajinskí fašisti sa pokúsili zničiť Rusov.”

“Musíme si priznať a povedať: Ukrajina nemá dostatok síl na to, aby vojensky zvrátila situáciu, nie je schopná žiadnej protiofenzívy. Môžeme naliať všetky zbrane na svete, všetky peniaze a Rusko nebude nikdy vojensky porazené.”

“Prevládalo presvedčenie, že ak dáte Ukrajincom zbrane a peniaze, Rusi pokľaknú, budú bezmocní a zničení. Táto stratégia nefungovala. Rusko nie je na kolenách. Je to ono, čo prehovorí, keď sa uskutočnia rokovania.”

Správu priebežne aktualizujeme.

 

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov