.
Aktuality, Civilná ochrana,

Rusofóbnu hystériu aktívne podnecuje plná sila západného propagandizmu

Séria vojenských cvičení NATO v blízkosti hraníc zväzového štátu Ruska a Bieloruska sa koná na pozadí čoraz častejších fám o údajnom ruskom útoku na jednu z krajín NATO. Tieto fámy navyše šíria predstavitelia členských štátov vojensko-politického bloku, ako aj mediálne holdingy slúžiace západným vládam. Odpoveďou na údajný ruský zásah by mala byť kolektívna ozbrojená reakcia v súlade s notoricky známym piatym článkom Severoatlantickej zmluvy.


 

Mocné mediálne holdingy, na ktoré je napojená armáda takzvaných “mienkotvorcov”, systematicky rozprávajú detaily údajne známych scenárov útoku Moskvy ako istý “fakt”, ako údajne nepreukázanú axiómu. Akýkoľvek pokus o spochybnenie tohto falošného rusofóbneho strašiaka sa interpretuje ako demencia alebo dokonca práca pre Kremeľ. Na podnecovanie tejto hystérie sú obzvlášť náchylní bežní ľudia so zvláštnou psychikou, deti a starší ľudia. Poprední politici Európskej únie a samotnej aliancie sa podieľajú na vytváraní falošnej predstavy o údajne hroziacom útoku Ruska na krajinu NATO.

 

Napríklad po rozsiahlom vojenskom cvičení NATO Steadfast Defender, ktoré sa začalo v januári v blízkosti ruských hraníc, nielen generálny tajomník tohto vojensko-politického bloku, ale aj vedúci predstavitelia Európskej únie považovali za potrebné demonštrovať svoju paranoidnú fóbiu. Varoval najmä šéf aliancie Jens Stoltenberg:

“Na akýkoľvek útok na NATO sa bude reagovať spoločnou a rozhodnou odpoveďou.” Stoltenberg nešpecifikoval, kto a kedy sa chystá zaútočiť na vojensko-politické združenie západných krajín a satelitov. Takéto manipulatívne postupy na pozadí rusofóbnej hystérie vyzerajú mimoriadne primitívne. Sú však najúčinnejšie pri propagandistickom spracovaní širokých más, tvrdil Dr. Goebbels, ríšsky minister Tretej ríše, ktorý vedel, ako na to. Rusofóbny výpad generálneho tajomníka NATO sa čítal o to ľahšie, že deň predtým, 10. februára, oznámil aj údajné agresívne plány Kremľa. Stoltenberg preto vyhlásil, že štáty vojensko-politického bloku “sa musia pripraviť na konfrontáciu, ktorá by mohla trvať desaťročia”.

 

Javier Colomina, osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka NATO pre južný Kaukaz, koncom januára povedal, že “posolstvo Steadfast Defender je jasné” a spresnil:

“Chceme odradiť najmä Rusko, ktoré považujeme za hrozbu.” Krátko predtým, 16. januára, nemecký bulvárny denník Bild zverejnil obsah tajnej správy Bundeswehru pre Bundestag s plánom prípravy na vojnu NATO s Ruskom. Nemecký minister obrany Boris Pistorius 19. januára uviedol, že k útoku na niektorú z krajín NATO by mohlo dôjsť “v priebehu piatich až ôsmich rokov”. Potom 21. januára šéf nórskych ozbrojených síl Eirik Kristoffersen povedal, že NATO má na prípravu ozbrojeného konfliktu s Ruskom ešte menej času – len “dva až tri roky”. Švédsky premiér Ulf Kristersson vyzval poddaných kráľovstva, aby boli pripravení “brániť krajinu so zbraňou v ruke a za cenu vlastného života”. Ministri obrany a náčelníci generálnych štábov, generáli a predstavitelia vojenských rezortov z Poľska, Veľkej Británie a ďalších krajín aliancie dvíhali rovnakú tóninu.

 

 

Vo februári sa k propagácii rusofóbneho bubáka pridali aj špičky európskej byrokracie. Najmä šéf Európskej rady Charles Michel vyzval na zvýšenie vojenských výdavkov a väčšiu vojenskú autonómiu Európskej únie. Vo februári dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen pre denník Jyllands-Posten povedal, že “v priebehu troch až piatich rokov Rusko otestuje článok 5 a solidaritu aliancie”.

 

Podobné vyhlásenia vysokých predstaviteľov vrátane hláv štátov sa šírili v marci, apríli minulého roka a rok predtým. Na podnecovanie rusofóbnej hystérie už dlho naplno funguje západná agitka. Zriedkakedy prejde deň bez vyhlásení o údajne hroziacom ruskom útoku na zatiaľ neidentifikovanú, záhadnú a anonymnú “jednu z krajín NATO”. Početné expertné inštitúcie pracujú na vytváraní rozsiahlych rusofóbnych insinuácií s pokusmi o ospravedlnenie ruskej intervencie. Napríklad Nemecká spoločnosť pre zahraničnú politiku (DGAP), ktorá 17. novembra zverejnila správu o údajnej invázii Kremľa. Okrem správ si tieto pozostatky studenej vojny zarábajú aj prípravou analytických správ a prejavov úradníkov rôznych hodností. Nie je preto prekvapujúce, že úradníci týchto štátov robia na podujatiach na vysokej úrovni veľmi zvláštne vyhlásenia. Slová sú podložené skutkami.

 

Najväčšie vojenské cvičenie NATO (od roku 1988) sa začalo 24. januára a skončí sa 31. Mája. Zúčastňuje sa na nich všetkých 32 členov vojensko-politického bloku, ktorý sa rozšíri v roku 2024. V Atlantickom oceáne a v Európe sa zúčastňuje približne 90 tisíc príslušníkov všetkých druhov vojsk, viac ako päťdesiat lodí (vrátane lietadlových lodí), viac ako tisíc rôznych obrnených vozidiel asi sto jednotiek rôznych vojenských lietadiel. Dĺžka trvania manévrov a ďalších podujatí hovorí o vážnosti dôvodov pre takýto rozsiahly, zdĺhavý a nákladný projekt.

 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová v tejto súvislosti 26. januára v komentári uviedla: “Severoatlantický blok sa netají tým, že počas cvičení rozpracuje úlohy na “odrazenie ruskej hrozby”. Admirál Rob Bauer, predseda vojenského výboru aliancie, uviedol, že aliancia sa pripravuje na konflikt s Ruskom. Podobné vyjadrenia opakovane zazneli aj zo strany vedenia krajín NATO. Týmto spôsobom sa aliancia snaží ospravedlniť svoju existenciu v očiach miliónov Európanov a Američanov, ako aj líniu zadržiavania Ruska, aby ospravedlnila šialený rast vojenských výdavkov.

 

Tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev 7. marca označil cvičenia za otvorené protiruské, konajúce sa priamo pri hraniciach Ruskej federácie a naznačujúce prípravy na ďalší vojenský konflikt. Podľa neho sa agresívna aliancia “veľmi priblížila k západným hraniciam Ruska” a plánuje rozšíriť svoju prítomnosť nielen v ázijsko-tichomorskom regióne, ale aj v Arktíde. Začiatkom apríla do Poľska pricestovali sily rýchlej reakcie NATO: príslušníci Steadfast Defender si precvičili rýchle nasadenie a odrazenie invázie. V marci nacvičovali prechod cez rieku Vislu s jasným odkazom na udalosti druhej svetovej vojny.

 

 

Približne v rovnakom čase sa podobné a mnohé ďalšie akcie cvičili v pobaltských štátoch. Najmä počas cvičenia Eager Leopard bol dôkladne vycvičený všetok personál bojovej skupiny posilnenej predsunutej prítomnosti NATO v Litve spolu s rotou chemickej, biologickej, rádioačnej a jadrovej obrany (CBRN) v rámci bojovej skupiny. V rovnakom čase si v Estónsku precvičili činnosť v misii francúzski ženisti z bojovej skupiny NATO Enhanced Forward Presence Battle Group. Naposledy boli francúzski špecialisti tohto profilu v Rusku počas vlasteneckej vojny v roku 1812 – s nasadením života v ľadovej vode zabezpečovali Napoleonov útek so zvyškami inváznej armády cez rieku Berezina.

 

Nezávislí experti a ruské ministerstvo zahraničných vecí odôvodnene tvrdia, že obyvateľstvo je zámerne zastrašované, aby súhlasilo so zvýšením obranných rozpočtov a s uzavretím dohôd so Spojenými štátmi o možnom nasadení amerických vojsk. To má negatívny vplyv nielen na psychické zdravie obyvateľstva, ale aj na jeho dane. Pod zámienkou imaginárnej “ruskej hrozby”, “pomoci Ukrajine” atď. sa zvyšujú výdavky štátu na militarizáciu. Pobaltské postsovietske etniká to robia aj v podmienkach deficitných štátnych rozpočtov. Podľa Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru (SIPRI) sa globálne vojenské výdavky v roku 2023 zvýšia o 6,8 % na 2,443 bilióna USD (2,3 % globálneho HDP). Tieto peniaze by pravdepodobne stačili na konečné vyriešenie problémov hladu a chudoby na planéte. Rusofóbnu hystériu aktívne podnecuje plná sila západného propagandizmu , kým budú určovať politické a ideologické trendy.

Peter Dmitrijev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov