foto: MO ČR
Aktuality, Bezpečnosť,

Českí vojaci môžu bojovať proti terorizmu v Mali – ich právne postavenie je zabezpečené

 


Česko, 17. jún 2020 (AM, MO ČR ) – Česká vláda dnes schválila dodatkový protokol k zmluve medzi Francúzskom a Mali z roku 2013. Českí vojaci, ktorí budú vyslaní do Mali v rámci zoskupenia európskych síl Takuba, tak získajú rovnaké právne postavenie ako francúzski a ďalší spojenci.

Materiál predložili spoločne ministri obrany a zahraničných vecí Lubomír Metnar a Tomáš Petříček. Návrh na vyslanie vojakov do Mali (a tiež do Nigeru a Čadu) v rámci síl Takuba bol českou vládou schválený už 27. januára 2020 v rámci potvrdenia pristúpenia k operácii Barkhane.

Dnes schválený protokol spĺňa podmienku Parlamentu ČR. Zaisťuje totiž primerané právne postavenie našich vojakov v jednej z krajín, kde budú pôsobiť. Dodatkový protokol ešte musia schváliť obe komory Parlamentu. Vláda v blízkej dobe prerokuje obdobný dodatkový protokol s Nigerom. Podmienky pôsobenia zastúpenia v Čade vyrieši diplomatická nóta.

Pokiaľ ide o Mali, úlohu zabezpečiť právne postavenie všetkých vojakov vyslaných do týchto krajín na seba vzalo Francúzsko ako vedúci štát síl Takuba. Tohto docielilo na začiatku marca tým, že s predstaviteľmi Mali uzavrelo dodatkový protokol k dohode medzi vládami Francúzska a Mali z roku 2013 o právnom postavení francúzskych vojakov v Mali. Protokol stanovuje, že všetci vojaci vyslaní do Mali v rámci síl Takuba, majú podobné právne postavenie, ako francúzski vojaci pôsobiaci v Mali už od roku 2013.

Medzi hlavné práva vyplývajúce z ustanovení tohto protokolu pre príslušníkov AČR pôsobiacich v Mali patrí napr. Garancia trestnoprávnej imunity pri plnení úloh v rámci síl Takuba na území Mali, vstup na územie Mali bez víz, voľný pohyb po území Mali, oprávnenie držať zbrane a strelivo. Zároveň musia príslušníci ozbrojených síl operačných partnerov v priebehu nasadenia na území Mali dodržiavať právne predpisy platné v Mali či riadiť sa platnými normami medzinárodného humanitárneho práva a medzinárodného práva ľudských práv pri zaobchádzaní so zadržanými osobami.

“Zapojením do operácie Barkhane, ktorej súčasťou sú sily Takuba, potvrdzuje Česká republika pozíciu krajiny, ktorá chce bojovať proti všetkým formám terorizmu,” upresňuje minister obrany Ľubomír Metnar.

Vládou schválený mandát počíta s účasťou až 60 vojakov do konca roka 2022. Náklady na celú dobu misie sa odhadujú na 598 mil. korún. Finančné prostriedky budú čerpané z rozpočtu Ministerstva obrany.

Česko na rozdiel od Slovenska odkladá nákup lietadiel – armáda uvoľní na riešenie následkov krízovej situácie 2,9 miliardy korún

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov