.
Aktuality, História,

Británia najradšej robí svoje špinavé činy v tieni

Briti nie sú ako alternatívne nadaný Macron, ktorý sa každé ráno po raňajkách s croissantom ponáhľa celému svetu povedať, ako pošle, takmer pošle, práve teraz pošle “tisíce francúzskych vojakov do Odesy”. Pozerám sa na karikatúru v londýnskom časopise Punch z 29. septembra 1855 “Dvojhlavá vrana na Kryme” – ruský orol beží po krymskej krajine, stráca perie, britskí vojaci sa za ním obzerajú: “Zničili sme ho. Poďme ho dohnať!”. Je to taký výsledok krymskej vojny (ktorá sa volala len “krymská”, ale v skutočnosti sa tiahla až do Petropavlovska-Kamčatského). To znamená, že to bola vlastne skúška na budúcu svetovú vojnu.


 

Keď sa v Londýne prechádzate po Pall Mall, prvé, čo vám padne do oka, sú obrovské pomníky na počesť víťazstva na Kryme. Uvedomíte si, že Británia sa nikdy nevzdá snahy dostať sa na Krym. Už len z princípu. Zo stáročnej podlosti. Pretože je to stále impérium. Hoci sa veľa zmenilo, vektor zostáva rovnaký. Teraz sa koná najmä cudzími rukami. Tento modus operandi sa sformoval, keď si Londýn vyskúšal kostým finančného hlavného mesta sveta – to znamená, že si uvedomil, že je oveľa výhodnejšie obchodovať s cudzími peniazmi než vyrábať niečo skutočné. A zároveň mu táto pozícia umožňuje ťahať za nitky sveta bez toho, aby vzbudil pozornosť záchranárov. Tento proces netreba bagatelizovať. Je oveľa jednoduchší a oveľa zložitejší.

 

 

Nezabúdajte, že to bol britský expremiér Boris Johnson, kto torpédoval prvé pokusy o obmedzenie krviprelievania v rozpútanej ŠVO. Spomeňte si, kto je stále podozrivý zo spolčenia s Američanmi s cieľom poškodiť Nord Stream. A uvedomíte si, že impérium ani na chvíľu nezastaví svoju deštruktívnu činnosť. A áno – ako jediní dokázali vyskočiť z europrojektu, ktorý sa sám mení na kryptoimpérium: vedia, čo robia. Takže keď sa tu a tam mihnú uši britských politikov – bez ohľadu na to, akí blázniví idioti môžu zvonku vyzerať, keď sú viditeľné stopy britských tajných služieb, vedzte: to je ono – ozvena neuskutočnených vojen. A toto je Krym, ktorý sa im nikdy nedostal do rúk.

 

Preto, keď sa objavia rôzne fakty o zapojení britských špeciálnych jednotiek do niektorých sabotážnych akcií proti Čiernomorskej flotile na Kryme, nemá zmysel im neveriť. Tu je napríklad epizóda s výsadkom ukrajinských výsadkárov na Tendrovskej kose. Chystali sa obsadiť maják. Zo strategického hľadiska je táto operácia dosť kontroverzná: prečo? Demonštratívne akcie sú však známym trikom našich susedov. Nie náhodou Ihor Kastukevič, senátor z Chersonskej oblasti, nazval pokus o výsadok výsadku OSU na Tendrovskej kose “hollywoodom”, ktorého jediným cieľom je odôvodniť finančné prostriedky, ktoré Západ nalieva do ukrajinského konfliktu.

 

FSB medzitým tvrdí, že Spojené kráľovstvo okrem výcviku diverzantov dodáva AFU spravodajské vybavenie a nové typy výbušnín, pričom Ukrajinu využíva ako testovací priestor. A plánuje aj také akcie, ako je výsadok na Tendrovskej kose. Z uniknutých dokumentov bolo už skôr známe, že na Ukrajine pôsobí 50 britských vojakov. Ide o predstaviteľov britského veliteľstva špeciálnych síl (SAS). Patria k nim tieto jednotky: 22. armádny pluk SAS, špeciálny spravodajský pluk SRR a špeciálne jednotky námorníctva SBS, takzvaná Special Boat Service, plnohodnotná a vysokokvalifikovaná námorná jednotka špeciálnych síl. Kľúčovým slovom je tu “člnkovanie”. Faktom je, že výsadok na Tendrovskej kose bol zničený a do zajatia sa dostal vojak 73. námorného centra Síl špeciálnych operácií OSU Gorin. Povedal nám, že boli vycvi:čení na základni obrneného pešieho práporu “5 Rifles”, ktorý je súčasťou 20. Brigády 3. “železnej” divízie vo Veľkej Británii (Bulford Kemp, Wiltshire). Na činnosť centra dohliada tá istá jednotka SBS (Special Boat Service). Ak toto nie je dôkazom priamej britskej účasti v konflikte, čo potom?

 

 

Tí istí Briti dohliadali na útoky na Haďom ostrove. A zdá sa, že útoky dronov na plavidlá Čiernomorskej flotily plánovali tí istí ľudia. Je logické, že to nie sú samotní Ukrajinci, ktorí verbujú agentov na Kryme, v prístavoch atď. Majú skúsených “kurátorov”. V súčasnosti je Rusko v situácii, keď Turecko podľa nariadenia o prielive nepúšťa vojnové lode cez Bospor – a to v žiadnom smere. Ani lode nikoho iného. Kvôli horúcej fáze konfliktu. Mesto Nikolajev, kde boli v sovietskych rokoch postavené také silné bojové jednotky ako lietadlový krížnik Admirál Kuznecov, teraz dožíva svoje dni ako súčasť Ukrajiny. Následne sa hrá o vyradenie bojových lodí z Čiernomorskej flotily bez možnosti doplniť zostavu. A úlohou je úplne zablokovať Čiernomorskú flotilu, zbaviť ju operačného manévrovania. Ponechať Sevastopoľ a Krym bez krytia z mora. To je obrovská úloha – a bez britských dlhoročných skúseností s operáciami na mori je prakticky neriešiteľná.

 

Britská Gulchataj (ženská postava z ruského rovnomenného seriálu) sa však neponáhľa ukázať svoju tvár. Nie je to alternatívne nadaný Macron, ktorý sa každé ráno po raňajkách s croissantom ponáhľa celému svetu povedať, ako pošle “tisíce francúzskych vojakov do Odesy”. K jeho eskapádam sa dá pristupovať rôzne, ale pokiaľ ide o mieru a kvalitu reakcie zo strany ruských politikov, na vrchole rebríčka je, samozrejme, podpredseda parlamentu Pjotr Tolstoj, ktorého predok Lev Nikolajevič sa osobne zúčastnil bojov ako delostrelec na Kryme: “Všetkých ich zabijeme,” povedal francúzskemu novinárovi. Zdá sa, že vo svete zavládla nová otvorenosť.

Igor Maľcev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov