.
Aktuality, Letectvo,

Ako NAKA pomáha vo vojne Rusku. Kontroverzné zničenie ukrajinských vrtuľníkov Mi-17 a vývoj dronov

Ruská spoločnosť Konštrukčná kancelária Vostok oznámila začatie sériovej výroby kamikadze dronu Skalpel. Podarilo sa to po úspešnom ukončení testov, ktoré trvali od jesene 2023. Do konca tohto roka sa očakáva výroba niekoľkých tisíc kusov Skalpelu. Tento typ zbraní používajú Rusi vo vojne na Ukrajine, kde operujú popri rôznych typoch prieskumných dronov ako úderný prostriedok. Štartovacia hmotnosť Skalpelu je 10,5 kg. Jeho bojová hlavica váži 5 kg. Dosah je 40 km a jeho cestovná rýchlosť je 120 km/h. Pred začiatkom masovej sériovej výroby prešiel Skalpel modernizáciou. O nej bolo písané v článku zo dňa 5.12.2023.


 

 

Tento kamikadze dron je naviac lacnejší ako doteraz masovo používané drony Lancet. Drony Lancet sú pritom hlavným prostriedkom boja proti ukrajinskému delostrelectvu. Oba drony si teraz budú konkurovať na bojisku a v zálohe zatiaľ asi zostáva kamikadze dron Privet-82 od konštrukčnej kancelárie “Oko”.

 

Kamikadze dron Skalpel má podobnú konfiguráciu ako Lancet, je však lacnejší:

 

2. Rusko predstavilo továreň na výrobu dronov Geraň

Rusko verejne predstavilo svoju montážnu linku pre kamikadze bezpilotné lietadlá typu Geraň, určené na strategické útoky v hĺbke nepriateľského územia. Zverejnené zábery zobrazujú rôzne štádiá montáže trupov dronov bez nainštalovaného pohonu alebo alebo avioniky. Ukrajina tvrdí, že drony iránskeho pôvodu Shahed-136 boli od septembra 2022 široko používané v ruskej strategickej vzdušnej kampani. Vlastnú výrobnú linku mali Rusi skutočne otvoriť v apríli roka 2023 a neskôr zvyšovať podiel ruských komponentov, ktorý by mal najneskôr budúci rok dosiahnuť 100%. Drony majú drak z uhlíkových vlákien a sú vybavené satelitným navádzaním. Sú schopné niesť bojovú hlavicu s hmotnosťou až 50 kilogramov a majú dolet 1000 kilometrov. Relatívne nízke sú výrobné náklady, ktoré Ukrajina odhaduje na 70 000 až 180 000 USD na dron. Zahraničné odhady znižujú túto sumu pri domácej výrobe až na 10 – 50 tisíc USD.

 

Zábery z montážnej linky dronov Geraň:

 

3. Rusko používa FPV drony navádzané po optickom vlákne

Obrovský problém pre ukrajinské vojská môže predstavovať novú ruskú inováciu v oblasti FPV dronov. Rusi začali používať ich verzie riadené cez kábel z optického vlákna. Ukrajinská armáda narazila na jeden z týchto zatiaľ nezvyčajných dronov, ktorý mal takýto kábel z optických vlákien s dĺžkou 10 813 metrov. Táto metóda ovládania má zásadnú výhodu, pretože drony sú imúnne voči prostriedkom rádioelektronického boja – rušeniu. Podávajú operátorovi dronu konštantný a neprerušovaný video signál, čím sa zvyšuje presnosť a účinnosť úderov. Táto technológia navyše eliminuje fenomén “rádiového horizontu”, ktorý môže spôsobiť stratu spojenia v terminálnej fáze navádzania dronu na cieľ. Tento ruský dron získala jednotka pod velením známeho “Maďara”, v súčasnosti sa študuje možnosť prispôsobiť ukrajinské FPV drony na podobný spôsob navádzania. Navádzanie po kábli je už dávno známe s prostredia protitankových riadených striel (napríklad americká protitanková strela BGM-71 TOW – Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided, kde Wire-guided znamená navádzaná po kábli). Ak by však západ dodal Ukrajine požadované systémy REB, môže sa stať, že fungovať budú len proti dronom s prerušeným káblom navádzania. Ak ale ukrajinskí vojaci budú behať pred zákopmi s dvojmetrovými nožnicami nad hlavou, ruskí ostreľovači sa na to pozrú vlastnou optikou.

 

Fotografie FPV dronu kumulatívnou bojovou hlavicou a podľa západných zdrojov čínskeho optického vlákna na jeho navedenie:

 

4. Dron Perun-F s protitankovou riadenou strelou Fagot

Vysoká intenzívnosť bojovej činnosti v zóne špeciálnej vojenskej operácie vedie k vzniku nových technických riešení pre rôzne triedy a kategórie dronov a ich výzbroje. Koncom januára 2024 sa na ruských telegramových kanáloch objavilo video zobrazujúce dron Perun-F s nainštalovaným PTRS 9K111 Fagot, ktorý bol vyvinutý v Tule a prijatý sovietskou armádou už v roku 1970. Zahŕňa odpaľovacie zariadenie 9P135 a protitankovú riadenú strelu 9M111. Strela sa navádza na cieľ po drôte v poloautomatickom režime – operátor musí držať zameriavací kríž na cieli počas celého letu PTRS k cieľu. Dostrel je 2 km.

 

V prvej línii túto protitankovú strelu medzitým nahradili neskôr skonštruované komplexy PTRS, na skladoch však zrejme ostali mobilizačné rezervy týchto striel, ktoré doteraz neboli spotrebované a Rusi hľadajú spôsob, ako ich efektívne použiť.
Kvadrokoptéra Perun-F má rozmery asi 1,7 metra, je schopná vzniesť sa do výšky až 3 kilometrov, pričom jej akčný dosah je asi 20–30 kilometrov. Nosnosť Perun-F dosahuje 150 kilogramov, vstavané senzory sledujú ťažisko UAV s nákladom a komunikačný systém zabezpečuje ovládanie na vzdialenosť až 55 kilometrov.

 

Video zverejnené na internete ukazuje, ako Perun-F UAV strieľa PTRS Fagot, a to vo vzduchu aj po pristávaní na povrchu – súdiac podľa otvorených údajov, to bolo implementované po prvýkrát na svete. Aj keď sú správy o podobných testoch srbskej armády so srbskými PTRS založenými ešte na starých Maljutkách.

 

Nejde tu len o problém nákladovej efektívnosti, ale aj perspektívnych protiopatrení, ktoré by mohli znížiť efektivitu kamikadze dronov a prinútiť konštruktérov hľadať riešenia, ako by mohli drony používať navádzanú muníciu z veľkej vzdialenosti. Tu je prítomný aj faktor zameniteľnosti striel 9M111 s dostrelom 2 km za účinnejšie a modernejšie strely 9M113M Konkurs-M, ktoré majú dostrel 4 km a väčší kaliber 135 mm oproti 120 mm Fagotu. Vojská v prvej línii si prípadne na pridelených odpaľovacích zariadeniach 9P135 môžu nechať len výkonnejšie strely Konkurs a 9M111 môžu byť vyhradené pre drony.

 

Správa Tribune Timur z Indonézie o PTRS Fagon na drone Perun-F:

 

5. Britská vojenská rozviedka vidí prítomnosť iránskych dronov Mohajer-6 na Kryme, zničenie ukrajinských vrtuľníkov Mi-17V-5

Dňa 8. marca 2024 britské spravodajské služby odhalili kritické informácie naznačujúce ruské “strategické nasadenie” iránskych bezpilotných vzdušných prostriedkov Mohajer-6 na Kryme. Tento vývoj sa považuje za priamu reakciu na zintenzívnené útoky ukrajinských síl na ruské námorné sily v oblasti Čierneho mora, čo poukazuje na významnú eskaláciu námorných konfrontácií.
Satelitné snímky skutočne odhalili prítomnosť pozemného mobilného riadiaceho strediska a dronu, ktorý sa podobá na iránsky Mohajer-6 na letisku na Kryme. Taká prevratná udalosť to však z historického hľadiska nie je, pretože dron Mohajer-6 mal byť už Ruskom podľa informácií z Ukrajiny použitý pri koordinácii útoku kamikadze dronov 23. septembra 2022 a mal sa pritom zrútiť do mora, odkiaľ ho Ukrajinci vylovili. Tiež by to nebola strategická informácia, ak by mal za úlohu pri obnovenej premiére na ukrajinskom bojisku len odrážať útoky ukrajinských námorných dronov.

 

Horšie by to pre Ukrajincov bolo, ak by drony boli nasadené vo vysokom počte v odozve na oslabenie ukrajinskej protivzdušnej obrany, ktorá má trpieť kritickým nedostatkom rakiet a tiež stratami komponentov systémov PVO, ktoré sú v poslednom čase stále častejšie ničené ruskými údermi.

 

Bezpilotné lietadlá Mohajer-6 sú skonštruované pre misie v oblasti spravodajstva, sledovania, získavania cieľov a prieskumu (ISTAR), sú tiež schopné vykonávať útoky vzduch-zem s navádzanou muníciou s voľným pádom alebo riadenými strelami. Prevádzkový dosah Mohajer-6 je obmedzený na približne 200 km vo výške 10 000 stôp (3 048 metrov), toto obmedzenie sa však dá obísť odovzdaním kontroly medzi viacerými pozemnými stanicami, čím sa rozšíri pokrytie a účinnosť dronu. Mohajer-6 UAV bol uvedený do prevádzky námorníctvom Korpusu stráže islamskej revolúcie v roku 2018. Je poháňaný jedným motorom Rotax 912ULS. Dizajn dronu je optimalizovaný pre rovnováhu medzi operačným dosahom a nosnosťou, pričom má rozpätie krídel 10 metrov a celkovú dĺžku 5,67 metra. Maximálne užitočné zaťaženie je asi 40 kg, čo mu umožňuje niesť rôzne senzory a zbrane pri zachovaní prázdnej hmotnosti 450 kg a maximálnej vzletovej hmotnosti 600 kg. Mohajer-6 je schopný dosiahnuť rýchlosť až 200 km/h, s minimálnou prevádzkovou rýchlosťou 100 km.

 

Vybavený pokročilými senzormi a elektronickým vybavením, Mohajer-6 môže vykonávať denné aj nočné operácie, a to vďaka svojej tretej generácii vizuálnych a infračervených sledovacích kamier, ktoré majú maximálny dosah 55,6 km. Je tiež vybavený laserovým označovačom pre presné zacielenie na vzdialenosť až 18,5 km. Možnosti výzbroje pre Mohajer-6 sú všestranné vrátane rôznych navádzaných zbraní a rakiet, ako sú Qaem 1 a Qaem 5, Almas a séria Sadid-345, ktoré sú schopné zasiahnuť ciele až do vzdialenosti 8 km. Môže tiež nasadiť konvenčné alebo laserom navádzané rakety typu HYDRA 70 mm a Fadak 80 mm. Problémom Ukrajiny nie je, či bude ďalej úspešná na Čiernom mori, alebo jej tam pribudnú ťažkosti spôsobené moderným iránskym dronom. Asi horšie by pre nich bolo, ak by nad pozemným bojiskom začali lietať vo veľkom počte prieskumné drony s účinnou výzbrojov, ktoré by zvýšili situačné povedomie ruského velenia a sami by napadli prioritné ciele.

 

Ukážkou využiteľnosti takýchto dronov je aj indická správa o bojovej činnosti na ukrajinskom bojisku, pomocou ktorej na západ prenikla obrazová informácia o zničení dvoch ukrajinských vrtuľníkov, ktorá pravdepodobne obsahuje množstvo nepresností ohľadne typu použitej munície a miesta incidentu. V skutočnosti zrejme neozbrojený ruský prieskumný dron odhalil pri Novopavlovke na juhovýchode Dnepropetrovskej oblasti predsunutú vzletovú a pristávaciu dráhu, kde prebiehalo tankovanie a prezbrojovanie vrtuľníkov typu Mi-17V-5, ktoré mali byť pôvodne dodané Afganistanu ale po víťazstve Talibanu sa tak nestalo. Dron samozrejme odovzdal informáciu o vysoko prioritnom cieli a pozoroval jeho ničenie. Kontroverzné je, že Rusi použili jedinú raketu s kazetovou hlavicou, pravdepodobne išlo o 9M55K5 vypálenú z 300 mm delostreleckého raketometu BM-30 Smerč. Submunícia tejto strely zasiahla dva vrtuľníky, ktoré neboli schopné vzlietnuť a neskôr boli zničené presne navádzanou muníciou neznámeho typu. Tretí vrtuľník bol schopný predsunutú základňu opustiť. Účinkom úderu sa zreteľne vyhli aj pozemné vozidlá predsunutej základne. Ak by bol ruský dron ozbrojený, korigoval by výsledky prvého úderu tým, že by zaútočil na vrtuľník, ktorý sa mu prakticky tiež vyhol. Ale nemal čím, takže jediná alternatíva by bol kamikadze útok prieskumného dronu na tento vrtuľník, čo by sa Ruskom v konečnom dôsledku oplatilo. Ruskí blogeri nemajú odvahu otvorene kritizovať armádu za jej nedostatky, lebo im môže hroziť stíhanie, viacerí sa však pozastavujú nad tým, prečo sa na takýto prioritný cieľ útočilo jedinou raketou. Úspechom nebolo zničiť dva vrtuľníky troma strelami, úspechom by bolo zničiť tri vrtuľníky 12-15 raketami. Ukrajinci sami majú nedostatok munície, ale staré ruské raketomety BM-27 neváhali ničiť salvou HIMARS-u. Indické video obsahuje aj informáciu o zničení ďalšieho HIMARS- u, ktorú však nemožno 100%-ne potvrdiť.

 

Indické video so zničením vrtuľníkov Mi-17 obsahuje pravdepodobne určité nepresnosti:

 

6. Rusi vyvinuli neurosieť na identifikáciu nepriateľskej techniky

Ruskí inžinieri mali podľa niektorých zdrojov vyvinúť softvérový nástroj na automatizované rozpoznávanie nepriateľskej obrnenej techniky na bojisku vrátane obývaných a zalesnených zón a v krytoch. Môže byť integrovaný s ľubovoľným bezpilotným lietajúcim prostriedkom a momentálne mu dáva hlavne schopnosť automaticky vyhľadať a rozlišovať tanky od iných obrnených vozidiel, napríklad obrnených transportérov. Aktuálne dokáže jeho algoritmus s pravdepodobnosťou 85% presne určiť typ tanku alebo iného obrneného vozidla západnej výroby, napríklad tanku Leopard a bojového vozidla pechoty Bradley. Funguje to tak, že dron len posiela obraz získaný svojimi senzormi na pult operátora a nástroj na jeho monitore sám zelenou farbou označí, že identifikoval nepriateľskú techniku a jej pravdepodobný typ a určí presné koordináty miesta, kde sa nachádza. Ide teda o formu asistovaného rozpoznávania a identifikácie cieľov na bojisku, s čím majú ruskí operátori neraz problémy. Podobný systém už zaviedli Turci na svojich bezpilotných lietajúcich prostriedkoch, Čína pravdepodobne vyvinula roj dronov riadený neurosieťou a tiež Rusi deklarujú novú verziu autonómneho kamikadze dronu Lancet so schopnosťou samostatného rozpoznávania a napádania cieľov. ten už mal bez pričinenia operátora zničiť samohybnú húfnicu českej výroby. Podľa všetkého je označenie ruského nástroja NAKA – нейросеть для автономного контроля и анализа – neurosieť pre autonómnu kontrolu a analýzu.

 

Tesne pred odhalením dronu Mohajer-6 na Kryme sa objavili správy o ich dodávke do Sudánu:

 

7. Ukrajina dostane od Kanady vyše 800 dronov SkyRanger R70

Kanadská vláda pošle na Ukrajinu viac ako 800 viacúčelových dronov SkyRanger R70, oznámil kanadský minister obrany Bill Blair dňa 19. februára 2024. Drony SkyRanger sú vybavené autonómnymi navigačnými systémami a dokážu prepraviť užitočné zaťaženie vrátane munície až do hmotnosti 3,5 kilogramu. Sú určené na pozorovacie a prieskumné misie a možno ich použiť aj na prepravu najnevyhnutnejších zásob. Drony majú hodnotu viac ako 70 miliónov dolárov. Financovanie zbraní pochádza z balíka vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 500 miliónov kanadských dolárov (368 miliónov USD), ktorý Kanada oznámila v júni 2023.
“Dnešné oznámenie zaisťuje, že Ukrajina má drony, ktoré potrebuje na detekciu a identifikáciu cieľov, ktoré sú kritické pre prebiehajúci boj Ukrajiny. Kanada bude stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné,” povedal Blair. Dodávka dronov nasleduje po oznámení Kanady zo 14. februára na 19. stretnutí kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny, že daruje 44 miliónov dolárov na podporu budúcej ukrajinskej flotily bojových lietadiel F-16. Kanada od februára 2022 darovala Ukrajine približne 7,2 miliardy dolárov vrátane 1,8 miliardy dolárov na vojenskú pomoc.

 

Ukážka dronov SkyRanger R70, otázka je, nakoľko je cena za ne adekvátna a čo bude Ukrajina robiť po zničení týchto „vyše 800 kusov” v podmienkach narastajúcej prevahy Ruska:

 

8. Veľká Británia dodá Ukrajine vyše 10 000 dronov

Veľká Británia zintenzívni podporu Ukrajine balíkom 325 miliónov GBP na špičkové drony. Bude za to možné obstarať viac ako 10 000 bezpilotných lietadiel pre ukrajinské ozbrojené sily a vyťaží sa obranný priemysel Spojeného kráľovstva ich výrobou v priebehu roku 2024. V rámci posilnenia balíka dronov v hodnote 200 miliónov libier, ktorý britský premiér Sunak oznámil v januári, teraz celkový finančný záväzok vo výške 325 miliónov libier poskytne Ukrajine viac ako 10 000 bezpilotných platforiem – väčšinu z nich tvoria FPV drony a 1 000 jednorazových útočných kamikadze dronov, ktoré boli vyvinuté v Spojenom kráľovstve, ako aj prieskumné a námorné drony. Po stretnutí kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny pod vedením USA minulý mesiac, na ktorej sa zišlo viac ako 50 krajín pri poskytovaní vojenskej podpory Ukrajine, britský minister obrany oznámil, že Spojené kráľovstvo bude spolu s Lotyšskom viesť medzinárodnú koalíciu spôsobilostí na posilnenie ukrajinských schopností bezpilotných lietadiel. Výrobné a technologické možnosti potrebné na výrobu útočných alebo kamikadze dronov nie sú zložité a náklady sú nízke v porovnaní s vyspelejšími zbraňovými systémami. Rusko sa podľa západu pri úderných operáciách proti Ukrajine naďalej vo veľkej miere spolieha na iránske útočné bezpilotné lietadlá série Shahed, pričom v januári sa objavili správy, že Moskva a Teherán uzavreli dohodu o novom systéme Shahed 107. Dron má dosah 1500 km. Ukrajina tvrdí, že minulý rok vyrobila 300 000 bezpilotných lietadiel a vybudovala 60 bojových jednotiek UAV. Ukrajinský prezident V. Zelensky pritom neustále naliehal na medzinárodných partnerov, aby dodali viac bezpilotných lietadiel, munície, systémov protivzdušnej obrany a munície s dlhým doletom.

 

Správa o drone Shahed 107:

 

Záver. Narastá prevaha Ruska v oblasti dronov všetkých kategórií a zapojenie sa nových kapacít ruského obranného priemyslu do ich výroby. Hľadajú sa nové technické riešenia. Prípadne môže Rusko žiadať pomoc Iránu, ktorý bol vedúcou mocnosťou vo vývoji a výrobe dronov do začiatku špeciálnej vojenskej operácie. Západné dodávky sú z pohľadu narastajúcich ruských možností symbolické a otázkou je, aké náklady by si vyžiadalo ich zvýšenie, resp. či by boli politicky únosné. Ukrajina by mala prijímať signály napríklad Svätého otca o nutnosti začiatku mierových rokovaní. Ruský parný valec sa už pohol a teraz bude ťažké ho zastaviť aj keď je zatiaľ veľmi pomalý. Autor by neskôr fakt nerád písal článok o mäse, ako sa v konečnom dôsledku hovorí živej sile. To je špinavá robota aj keď podklady na ňu by sa možno našli už teraz. Logika vojny vyznieva v takom prípade brutálnejšie, ako keď sa píše len o zbraniach a peniazoch na ne.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov