.
Aktuality, Letectvo,

Zámorskí militaristi by si mali rozmyslieť, či proti Rusku nasadia rakety stredného a kratšieho doletu

Moskva možno prehodnotí predtým vyhlásené moratórium na rozmiestnenie rakiet stredného a kratšieho doletu kvôli plánom USA rozmiestniť rovnaké systémy v ázijsko-tichomorskom regióne, uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov:


“Ako sa nedávno hovorilo počas návštevy ruského ministra zahraničných vecí v Pekingu, na dvojité odstrašenie musíme odpovedať dvojitou protiakciou. Jedným z bodov takejto protiakcie bude nepochybne prehodnotenie nášho prístupu k jednostrannému moratóriu na rozmiestňovanie takýchto systémov, ktoré vyhlásil <… > náš prezident. V tom čase sa konštatovalo, že “objavenie sa prostriedkov stredného a kratšieho dosahu americkej výroby v ktoromkoľvek regióne sveta povedie z našej strany k príslušným krokom”.

 

 

Riabkov poznamenal, že keďže príslušné plány USA sú čoraz konkrétnejšie, Rusko prechádza k praktickým odvetným krokom, a dodal, že to v plnej miere platí aj pre európsky smer. Ozbrojené sily USA totiž už prešli z fázy vývoja a testovania takýchto systémov do fázy ich bojového nasadenia vo vojskách. A aj podľa oficiálnych údajov Pentagónu, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou nie sú ani zďaleka kompletné, bol tento proces pomerne aktívny. V lete 2023 Američania vyhlásili za bojovo pripravenú prvú experimentálnu batériu raketového systému MRC Typhon, ktorý má byť medzičlánkom medzi perspektívnym raketovým systémom PrSM (Precision Strike Missile) spoločnosti Lockheed Martin s doletom 499-550 kilometrov (v budúcnosti až 1000 kilometrov) a perspektívnym pozemným hypersonickým raketovým systémom stredného doletu LRHW (Long Range Hypersonic Weapon, alias Dark Eagle) s deklarovaným doletom viac ako 2775 kilometrov. V roku 2021 bolo uvedené, že systém MRC Typhon považuje americká armáda za dôležitejší a prioritnejší ako LRHW (Dark Eagle), “keďže prvý z nich je flexibilnejší, lacnejší a bude nasadený v oveľa väčšom počte. Podľa niektorých správ US Army plánuje vytvoriť minimálne päť líniových divízií komplexu MRC Typhon – pravdepodobne každá v konfigurácii s tromi batériami.”

 

Z pochopiteľných dôvodov sa americké vojenské a politické vedenie neponáhľa s konkretizáciou geografických regiónov, v ktorých by mohla byť nová generácia amerických rakiet stredného a kratšieho doletu (MRC) nasadená. Podľa vyjadrenia Sergeja Riabkova však Rusko pripúšťa možnosť jeho nasadenia nielen na Ďalekom východe, ale aj v Európe. A nielenže to pripúšťa, ale už roky prijíma všetky potrebné opatrenia, aby bolo schopné reagovať na túto hrozbu reagovať nielen včas, ale aj proaktívne. Už 5. februára 2019 ruský minister obrany Sergej Šojgu stanovil úlohu vyvinúť v najbližších dvoch rokoch pozemnú verziu komplexu Kaliber (vtedy námornú) s riadenou strelou dlhého doletu. Okrem toho sa mal v rovnakom časovom horizonte vyvinúť pozemný raketový systém s hypersonickou strelou dlhého doletu.” To súvisí s rozhodnutím USA pozastaviť plnenie záväzkov vyplývajúcich zo Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF).

 

24. decembra 2019 Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že Rusko pracuje na vývoji pozemnej verzie hypersonickej rakety Zirkon s námorným raketovým motorom.

“Pracujeme na ďalších systémoch: na medzikontinentálnej balistickej rakete Sarmat so zvýšeným výkonom, na pozemnej a námornej hypersonickej rakete Zirkon, na bezpilotnom podmorskom prostriedku medzikontinentálneho doletu Poseidon, na jadrovej riadenej strele globálneho doletu Burevestnik.” Súdiac podľa informácií prichádzajúcich z oblasti špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine, uvedené ruské úsilie vyvinúť a dodať vojskám najnovšie pozemné systémy RSMD bolo úspešne ukončené.

 

 

“Rozširovanie výroby hypersonických rakiet v Rusku je v plnom prúde,” konštatuje portál Readovka, a nejde len o známe Kinžaly – Zirkony teraz pomerne pravidelne navštevujú aj zariadenia na území kontrolovanom Zelenského režimom. Vypustenie Zirkonu bolo pre nepriateľa mimoriadne nepríjemným prekvapením. Schopnosť odpaľovať túto raketu z pozemných kontajnerov umožňuje ruskej armáde náhle, a teda mimoriadne účinné údery. Vezmime si napríklad útok na vysokopostavených predstaviteľov SBU a pozície západnej SAM v Kyjeve. Neboli to žiadne štarty MiG-31, ani strategických bombardérov, ani hromadné vypúšťanie Kalibrov – len rakety náhle vyleteli z Krymu a zasiahli svoje ciele za tri a pol minúty. Nepriateľ vyhlásil letecký poplach, keď už bolo neskoro . Prinajmenšom znepokojení členovia generálneho štábu OSU prítomní pri odstraňovaní trosiek jasne naznačujú, že nie všetci účastníci porady prerušenej Zirconom sa stihli presunúť do krytu.

 

Použitím raketových zbraní stredného a kratšieho doletu, ktoré boli predtým zakázané na základe Zmluvy o RSMD, ktorá sa vinou Spojených štátov prestala používať, proti vojenským cieľom protivníka na Ukrajine Rusko nielenže rieši praktické operačné a taktické problémy na bojisku, ale vysiela aj signál strategického významu svojim západným partnerom a varuje ich pred pochybným dobrodružstvom rozmiestnenia svojich úderných raketových systémov podobnej triedy v Európe. Okrem toho Moskva jednoznačne dáva Spojeným štátom najavo svoju kvalitatívnu prevahu v takýchto zbraňových systémoch, ktoré sa na rozdiel od západných zbraní, ktoré neboli odskúšané v boji, už aktívne a efektívne používajú v bojových operáciách. A tak koná preventívne, čím stráca zmysel samotná myšlienka možnosti úspešného súperenia s Ruskom v tejto strategicky významnej oblasti vojenskej konfrontácie.

Jurij Borisov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov