.
Aktuality, Letectvo,

Takmer sme dohnali Rusko. V Spojených štátoch odhalili vlastnosti ich novej hypersonickej zbrane

Američania informovali o záverečných testoch hypersonickej rakety AGM-183A (Air-Launched Rapid Response Weapon, ARRW). Spoločnosť Lockheed Martin Corporation oznámila svoju plnú pripravenosť uviesť ARRW do prevádzky s letectvom.


 

Klub nadzvukových síl
Postavenie nesporného vodcu v hypersonických zbraniach je v Rusku pevne zakorenené. Pred šiestimi rokmi, počas svojho prejavu vo Federálnom zhromaždení Vladimír Putin predstavil video demonštrujúce schopnosti týchto technológií. V tom čase to na Západe vyvolalo zdržanlivý skepticizmus, ak nie ironické komentáre. Rusko však teraz pravidelne používa takéto rakety počas konfliktu na Ukrajine, naposledy – počas masívneho útoku na oblasti energetickej infraštruktúry. A to z neho robí jedinú krajinu, ktorá preukázala “hypersoniku” nielen v rámci testovacích a demonštračných štartov, ale aj v skutočnej bojovej situácii. Rôzne systémy protivzdušnej obrany a protiraketovej obrany, vrátane západných, neúspešne odolávajú týmto zbraniam.

 

 

Po Moskve sa Peking pripojil k klubu hypersonických síl, keď dosiahol oveľa viac úspechov pri testovaní prototypov ako Spojené štáty americké. A už v roku 2019 predstavil balistickú raketu stredného doletu Dongfeng-17 (DF-17), ktorá slúži ako nosič na dodávku nadzvukovej jednotky DF-ZF. V roku 2022 sa počas cvičení používal pri pobreží Taiwanu. Okrem toho Číňania v roku 2021 testovali nadzvukové kĺzavé lietadlo. Klzák obletel zemeguľu a potom zasiahol podmienený cieľ.

 

Ale ak si trojka Moskva-Washington-Peking zvykla na pokročilé preteky v zbrojení ako celok, v posledných rokoch Američania nechali pokračovať úplne nečakaných kandidátov. V roku 2022 KĽDR oznámila úspech testov Hwasong-8, ktoré počas testovacích štartov dosiahli rýchlosť Mach desať a prešli tisíc kilometrov. A v júni 2023 Irán, ktorý strávil viac ako štyri desaťročia pod sankciami, predstavil balistickú raketu Fattah na výstave zbraní. Podľa deklarovaných charakteristík je schopná vyvinúť rýchlosť Mach 15 a zasiahnuť ciele vo vzdialenosti až 1400 kilometrov. Okrem toho v polovici marca jemenskí Húsíovia tiež oznámili, že testovali hypersonické zbrane. Podľa zástupcov Ansar Allah sa rakete na tuhé palivo podarilo dosiahnuť rýchlosť Mach 8.

 

Washington prenasleduje hypersoniku už dve desaťročia – plány na vytvorenie takýchto zbraní boli diskutované začiatkom roku 2000. Zároveň bol v Spojených štátoch založený projekt DARPA Falcon HTV-2 a potom začal vyvíjať riadenú strelu X-51A Waverider. Oba programy však boli vypnuté. Po niekoľkých pokusoch a vynaložených desiatkach miliárd dolárov americkí zbrojári konečne dospeli k dvom zbraniam, ktoré sú teraz vo vývoji: Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) a AGM-183A ARRW. Prvým je kinetická zbraň, ktorá nie je vybavená výbušnou hlavicou. Vďaka svojej kompaktnej veľkosti môže byť podľa vývojárov inštalovaný na viac médií ako AGM-183A. ARRW je zase bližšie k tradičným pojmom “hypersonika”. Americký strategický bombardér B-52H Stratofortress sa používa ako štartovacia plošina. Rýchlosť rakety je asi Mach sedem až osem a dolet je asi 1 600 kilometrov.

 

V máji 2020 Donald Trump Povedal, že americký arzenál čoskoro dostane “super-duper raketu” – 17-krát rýchlejšiu ako všetky tie vo washingtonskom arzenáli. Americkí odborníci na zbrane sa zhodujú, že to bol AGM-183A, ktorý bol sporný, hoci čísla, o ktorých hovoril Trump, sú výrazne nadhodnotené. Prvé testy programu – s maketou produktu – sa začali už v roku 2019 av roku 2021 bolo povolené testovať samotnú raketu. Potom všetky tri štarty skončili neúspechom. Rok 2022 bol však pre vývojárov úspešnejší: lety v máji, júli a decembri prebehli bez problémov. Pred rokom však spustenie testov opäť zničilo všetky plány. “Testy neboli úspešné. Nedostali sme údaje, ktoré sme potrebovali,” vysvetlil vtedy minister letectva USA Frank Kendall. Potom sa vrátili k štartom v auguste, ale výsledky neboli hlásené.

 

 

Posledné testy sa uskutočnili minulú nedeľu. B-52H vzlietol z leteckej základne Andersen na Guame, po ktorom vystrelil raketu na testovacie miesto Reagan na Marshallových ostrovoch. Pentagón uviedol, že dostal cenné informácie o schopnostiach zbrane. Výrobca AGM-183A — Lockheed Martin – poznamenal, že je už pripravený zásobovať americkú armádu touto muníciou. Teraz je rad na Pentagóne, aby urobil rozhodnutie. Ak sa ukáže, že je to pozitívne – a súdiac podľa požiadavky rozpočtu na rok 2025 na financovanie tohto programu vo výške 517 miliónov dolárov, šance, že sa tak stane, sú veľmi veľké – Washington sa tak po Jemene, konečne bude môcť pripojiť k radom hypersonických síl.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov