.
Aktuality, Pozemná technika,

Naďa má západ radšej ako Kaliňáka a Izrael uprostred vojny vyradil komplexy PVO Patriot

Pozemné a námorné komplexy PVO sa v poslednom období zúčastnili tvrdých bojov vo viacerých zónach konfliktov. Týkalo sa sa to aj amerického MIM-104 Patriot. Ukrajina sa snaží za každú cenu, ktorú je ktokoľvek iný ochotný zaplatiť získať ďalšie komplexy. Naopak Izrael potvrdil svoje rozhodnutie a dva týždne po útoku vedeného z Iránu svoje komplexy Yahalom (v hebrejčine diamant – Patriot s izraelskými vylepšeniami) vyradil a poslal do skladu. Budú vo svojom ešalóne nahradené komplexmi Davidov prak, zatiaľčo ich posádky absolvujú niekoľkotýždňové intenzívne preškolenie na komplex Železná kupola. Niektorí ľudia na západe však nevidia dôvod na vyradenie izraelských Patriotov uprostred vojny, ide o sedem komplexov a to je rovnaké číslo, aké požadoval od západu prezident Zelenský. Nazdávajú sa, že komplexy Yahalom môžu byť časťou nejakého karuselového obchodu a skončia na Ukrajine. To isté sa však predtým hovorilo aj o starších tankoch Merkava a doteraz sa to nepotvrdilo.


 

Aby bol článok o niečo prehľadnejší, dá sa rozdeliť na dve vetvy, ukrajinskú a izraelskú a bude sa týkať len systému Patriot a problematiky, ktorá sa dá okrajovo spojiť so slovenskou PVO.

 

1. Rozsah plánovaných dodávok PVO Ukrajine

a) USA – bojujú bývalé slovenské Kuby na Ukrajine americkými raketami Sea Sparrow?

Od USA Ukrajina zatiaľ neuvidí žiadne komplexy PVO Patriot, aj keď “prvá pomoc” bude obsahovať iné protilietadlové strely.
Za 1 miliardu USD Ukrajina od USA obdrží balíček, ktorý bude obsahovať protilietadlové rakety RIM-7 a AIM-9M, prenosné protitankové strely Javelin a protilietadlové Stinger, 155 mm a 105 mm delostrelecké granáty vrátane kazetových, muníciu pre delostrelecké raketomety HIMARS, 60 mm delostrelecké míny, protitankové míny, protipechotné míny Claymore a výbušné nálože na odstraňovanie prekážok.

 

 

Vozidlá uvedené vo vyhlásení Pentagonu sú bojové vozidlá pechoty Bradley, obrnené vozidlá MRAP a Humvee, vozidlá logistickej podpory a taktické vyslobodzovacie vozidlá.

 

Vo vyhlásení sa spomínajú aj ručné zbrane a dodatočné “náboje do ručných zbraní špeciálne na bojové bezpilotné lietadlá” (v skutočnosti zrejme niekoľko miliónov nábojov kalibru 12,7×99 pre ukrajinské protilietadlové tačanky s americkými guľometmi M2 Browning), “presná letecká munícia”, podporné vybavenie letísk, zariadenia na nočné videnie, náhradné diely a ďalšie pomocné vybavenie.

 

Charakteristické je, že pri väčšine položiek sa neudáva množstvo, čo bude spôsobené tým, že dodávky sú krajne ohraničené. Napríklad prenosné protilietadlové strely Stinger sa už nevyrábali, len boli vyťahované zo skladov a posielané na Ukrajinu. Tak sa stalo, že sa minuli a bolo potrebné uvažovať o obnovení ich výroby. Na to bolo údajne predovšetkým potrebné zistiť, kto z dôchodcov, ktorí ich predtým vyrábali ešte nezomrel a nalákať ich späť na obnovenú linku.

 

Podľa agentúry Reuters americká vláda podpísala kontrakt na 1 468 Stingerov v celkovej hodnote 687 miliónov USD na doplnenie zásob odoslaných na Ukrajinu. Generálny riaditeľ spoločnosti Raytheon Greg Hayes 26. apríla 2022 povedal: “Niektoré komponenty už nie sú komerčne dostupné, a preto budeme musieť prerobiť časť elektroniky v hlavici senzora navádzania. Venujte nám trochu času.”

 

V januári 2023 americká armáda uviedla, že do roku 2025 očakáva zvýšenie výroby Stinger na 60 rakiet mesačne, čo má byť nárast o 50 % oproti súčasnému tempu. Prepracovaný bude Dual Detector Assembly (DDA), pretože predchádzajúci diel sa už nevyrába. Staré DDA sa bude naďalej používať vo výrobe až do vyčerpania zásob, čo sa očakáva do roku 2026, kedy sa očakáva začiatok dodávok Stingerov s novým komponentom. DDA je v samonavádzacej hlavici strely Stinger a kombinuje na zistenie cieľa ultrafialové a infračervené senzory.

 

Strela RIM-7 bude použitá pre ukrajinský FrankenSAM, komplex PVO, ktorý môže kombinovať staré sovietske komplexu PVO s raketami vyrobenými na západe. Vývojové aktivity týkajúce sa použitia západných rakiet na mobilných odpaľovacích zariadeniach sovietskych komplexov PVO prebiehali v susedných krajinách – Česku, Poľsku a na Ukrajine, kde to samozrejme súvisí s vyčerpaním zásob sovietskych rakiet. “Neústupne” sa tomu mohlo vyhnúť jedine to nešťastné Slovensko, ktoré odovzdalo okrem nosného systému S-300 Ukrajine aj časť systémov 2K12 Kub a nesledovalo ani príklad ich modernizácie napríklad v Maďarsku.
Dňa 17. marca 2023 tak vláda SR schválila presun dvoch odpaľovacích zariadení rakiet Kub, jedného radaru Kub, náhradných dielov, 52 kusov rakiet 3M9ME a 148 kusov rakiet 3M9M3E na Ukrajinu.

 

Už v roku 2012 na medzinárodnej výstave vojenskej techniky a zbraní MSPO 2012, ktorá sa konala v Poľsku miestna spoločnosť WZU a americká spoločnosť Raytheon spoločne predstavili hlboko zmodernizovanú verziu protilietadlového raketového komplexu sovietskej výroby 2K12 Kub.

 

Na výstave bola predstavená modernizovaná verzia samohybného odpaľovacieho zariadenia 2П25 komplexu 2K12 Kub, na ktorom boli namiesto sovietskych rakiet 3 protilietadlové rakety RIM-162 ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile) vyrobené spoločnosťou Raytheon. Riadenie paľby a ďalšie elektronické systémy boli preto na palebnom vozidle aktualizované.

 

Poľský výrobca rakiet WZU spároval 2K12 Kub s najnovším modelom Sea Sparrow, Evolved Sea Sparrow Missile. Nie je však dôvod, prečo by rovnaká rodina odpaľovacích zariadení s rovnakými úpravami ovládania paľby nefungovala aj so starším Sea Sparrow.

 

Ukrajinský FrankenSAM:

 

Približne v rovnakom čase postavila česká firma Retia pre skúšky českej armády Kub, ktorý odpaľoval rakety Aspide. Aspide je talianskou verziou rakiet Sea Sparrow s modernejším senzorom poloaktívneho radarového navádzania, ktorý je odolnejší proti rušeniu.

 

O niekoľko rokov neskôr poľská WZU testovala rakety IRIS-T nemeckej výroby na svojich modernizovaných odpaľovacích zariadeniach systému PVO PV 9K33 Osa. Ak Osa môže strieľať raketami s infračerveným navádzaním IRIS-T, mala by byť schopná strieľať aj americkými raketami AIM-9M Sidewinder. Potvrdzujú to aj ukrajinské zdroje, kde sa uvádza, že už koncom roka 2022 začali USA a Ukrajina pracovať na programe adaptácie starších AIM-9M Sidewinder na rakety zem-vzduch v rámci širšieho programu známeho ako “FrankenSAM”. Dňa 24. októbra 2023 ukrajinský predstaviteľ potvrdil, že našli spôsob, ako ich odpáliť zo zeme.

 

Dánske lietadlo F-16BM cvične odpálilo pôvodne leteckú strelu AIM-9M, časť svojich lietadiel F-16AM/BM dodá Dánsko Ukrajine, zvyšok kúpi Argentína:

 

Uvidíme nakoniec na ukrajinskom bojisku aj hybridy MIM-104 Patriot a sovietskych komplexov PVO?
Pre Slovensko mohla v minulosti (pravdepodobne len do spomínaného 17.3.2023) byť cesta nákupu rakiet RIM-7 Sea Sparrow, RIM-162 ESSM alebo talianskych Aspide jednou z možností modernizácie PVO Kub.

 

Ukrajina ich používa najmä v kombinácii so staršími verziami modernejšieho komplexu PVO sovietskej výroby 9K37 Buk, ktoré tam zostali po rozpade ZSSR. Tým dôjde k poklesu bojových možností aj starších systémov, ktorým sa už minuli sovietske rakety. Dostrel strely Sea Sparrow je len pod 20 km, čo však môže stačiť na ničenie niektorých typov vzdušných cieľov ako kamikadze drony, bezpilotné prieskumné lietadlá a podobne.

 

Rusi už nasadzujú pokročilú verziu Buk-M3 a tá podľa západných analytikov spôsobila porážku plánu zasadiť rozhodujúce údery raketami ATACMS, ktorých bolo nedávno na Ukrajinu dodaných asi 100. Lenže 15 (od 17.4. do 4.5 2024) z nich už bolo zostrelených a hlavným podozrivým sa stal systém „stredného” dosahu Buk-M3, ktorého rakety majú diaľkový dostrel 70 km a výškový 35 km.

 

Dodávky nových systémov PVO Buk-M3 ruským vojskám sa zvýšili pred pol rokom. Systém dokáže naraz strieľať na 6 cieľov a zameriavať 36:

 

b) Anabáza talianskeho SAMP/T na Ukrajinu viedla cez Slovensko

Talianska vláda pripravuje svoj nový balík obrannej pomoci pre Ukrajinu, ktorý bude okrem iného zahŕňať systém protivzdušnej obrany SAMP/T, informoval taliansky spravodajský portál La Repubblica dňa 2.5.2024. Už predtým Francúzsko a Taliansko v roku 2023 spoločne dodali Ukrajine jeden systém SAMP/T. Nový vyspelý systém protivzdušnej obrany určený pre Ukrajinu, bol predtým nasadený na Slovensku. Slovenský premiér Robert Fico v marci uviedol, že Rím sa rozhodol stiahnuť systém z jeho krajiny.
Rozhodnutie talianskej vlády poskytnúť Ukrajine ďalší SAMP/T súvisí so zhoršujúcou sa situáciou na ukrajinskom bojisku, kde sa Rusku darí prelamovať ukrajinské obranné línie.

 

SAMP/T vznikol ako pozemná verzia námorného protilietadlového systému – námornú protilietadlovú strelu Aster 30 začlenila spoločnosť Eurosam do mobilného pozemného komplexu PVO s vertikálnymi odpaľovacími zariadeniami. Ponúka sa na medzinárodnom zbrojnom trhu ako komplex Sol-Air Moyenne-Portée/Terrestre (francúzsky „Surface-to-Air Medium-Range/ Land-based”), bežne známy ako SAMP/T alebo Mamba. Systém využíva sieť radarov a senzorov – vrátane 3D fázovaného radaru – čo mu umožňuje byť účinný proti rôznym vzdušným hrozbám, ako sú lietadlá, taktické balistické strely, rôzna letecká standoff munícia, riadené strely s plochou dráhou letu alebo protirádiolokačné strely.

 

SAMP/T využíva zmodernizovanú verziu radaru Arabel s dlhým dosahom, vyvinutého v rámci modernizačného programu Aster 30 block 1, aby sa rozšírila schopnosť systému proti cieľom vyššej rýchlosti a vo vyššej nadmorskej výške. Aster 30 Block 1 tak dokáže zostreliť aj balistické rakety krátkeho dosahu s dostrelom do 600 km.

 

SAMP/T sa má po odsune zo Slovenska ocitnúť na Ukrajine, Taliansko má okrem neho aj 4 aktívne a jeden výcvikový komplex a samozrejme námornú verziu striel Aster 15 a Aster 30 na bojových lodiach:

 

Nový taliansky balík obrannej pomoci bude údajne zahŕňať aj delostrelectvo a vyššie spomenuté americké protivzdušné rakety kategórie MANPADS typu Stinger z talianskych rezerv. Zostáva otázkou, či Taliansko bude súhlasiť s dodávkou leteckých riadených striel s plochou dráhou letu Storm Shadow.

 

V súvislosti s dodávkou komplexu PVO sa viac než technické parametre nového systému SAMP/T objavujú v zahraničnej tlači informácie o predchádzajúcej prítomnosti tohto konkrétneho systému na Slovensku, dokonca v kontexte, že Slovensko systém nepotrebuje lebo jeho nová vláda je dostatočne proruská aby jej žiaden útok nehrozil. (napríklad Lagebericht Ukrainekrieg na kanáli Militär & Geschichte).

 

Presunom systému zo Slovenska do Talianska a potom na Ukrajinu by talianska vláda materiálnym argumentom podporila verziu J. Naďa v jeho spore s ministrom nového slovenského vládneho kabinetu. Aby sme tu neriešili len komplexy PVO, je otázka či si volebných štáb J. Naďa a samotný kandidát v eurovoľbách uvedomuje, že Európsky parlament nesídli v Bruseli. Pre každý ďalší hmatateľný dôkaz, že ho majú radšej ako Kaliňáka tak bude musieť cestovať vyše 400 km. Tiež by si mal J. Naď uvedomiť, že R. Kaliňáka aj tak nikto nemá rád, čo znižuje hodnotu tohto jeho dosiahnutého úspechu.

 

c) Komplex PVO Patriot dodá Ukrajine len Nemecko, Španielsko možno len štyri strely

A tak jediným perspektívnym dodávateľom komplexu PVO MIM-104 Patriot na Ukrajinu ostáva Nemecko.
Pokiaľ ide o Španielsko, jeho ministerka obrany v piatok 26.4.2024 povedala, že Madrid dodá Ukrajine protilietadlové rakety Patriot po tlaku spojencov NATO a Európskej únie, aby Kyjevu dodal ďalšiu vojenskú pomoc.

 

Ministerka obrany Margarita Roblesová potvrdila plánované dodávky rakiet počas videokonferencie s ďalšími krajinami, ktoré podporujú Ukrajinu. Ale vyhlásenie ministerstva, ktoré oznámilo rozhodnutie poslať rakety, ako aj muníciu, lieky a bojové lekárničky, sa nezmieňuje o žiadnych plánoch Madridu poslať na Ukrajinu kompletné systémy protiraketovej obrany Patriot.
Španielske médiá informovali, že Španielsko pravdepodobne pošle Kyjevu štyri rakety, ale ministerstvo obrany nepotvrdilo, koľko to bude.

 

Po výzvach ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského boli vlády EÚ požiadané, aby dodali Kyjevu viac systémov Patriot. Najmä krajiny ako Španielsko a Grécko, ktoré ich majú vo svojom arzenáli. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vo štvrtok dňa 25.4.2024 povedal, že Atény nebudú môcť Ukrajine ponúknuť takéto systémy, pretože sú “kritické pre našu odstrašujúcu schopnosť”. Obrana je pre Atény citlivou otázkou vzhľadom na rivalitu s Tureckom. Toto odmietnutie sa netýka len komplexov MIM-104 Patriot ale aj ruských S-300, ktoré sú v gréckej výzbroji.

 

 

 

Ministri EÚ v pondelok dňa 29.4.2024 uviedli, že zvažujú, ako poskytnúť Ukrajine viac protivzdušnej obrany, ale zastavili sa pred konkrétnymi prísľubmi ohľadom systémov Patriot, ktoré si Kyjev najviac cení. Istotu, že komplex MIM-104 Patriot dostane má Ukrajina asi jedine v prípade Nemecka, odkiaľ by mal pravdepodobne prísť jeden komplex koncom júna 2024. Môže byť náhradou za predtým zničený.

 

 

 

Najnovší balík nemeckej pomoci obsahuje aj muníciu pre systémy protivzdušnej obrany (vrátane rakiet PVO pre komplexy IRIS-T), ako aj 10 bojových vozidiel pechoty Marder a ťahače tankových prepravníkov. Najcennejším príspevkom bude až 6 výkonných mobilných prehľadových radiolokátorov protivzdušnej obrany štátu firmy HENSOLDT typu TRML-4D. To ešte umožní ukrajinským vojskám zvýšiť situačné povedomie o vzdušnom priestore a integrovať a účinnejšie nasadiť zvyšné komplexy PVO a ich deficitnú muníciu. Ak tieto radary nebudú zničené ako sa to stalo jednému z prvých dodaných.

 

 

 

Tiež bude nová nemecká pomoc obsahovať jeden systém PVO veľmi krátkeho dosahu, ktorý využíva rýchlostrelné automatické kanóny kalibru 35 mm:

 

2. Izrael vyradil komplexy MIM-104 Patriot

Izraelská tlač informuje o tom, že uprostred vojny a nedlho po vzdušnom údere zo strany Iránu budú komplexy PVO americkej výroby typu MIM-104 Patriot zakonzervované po desaťročiach prevažne hromadenia prachu na sebe. Do dvoch mesiacov izraelské letectvo nahradí starnúci komplex vyrobený v USA pokročilejšími izraelskými systémami, vrátane účinnej Železnej kupoly krátkeho dosahu. Už vo februári uviedlo, že je v procese vyraďovania niekoľkých batérií Patriot a ich personál bude namiesto toho vyškolený na obsluhu Železnej kupoly.

 

Podľa článku uverejneného v utorok dňa 30.4.2024 na webovej stránke izraelskej armády bude Patriot – známy v Izraeli ako Yahalom, hebrejsky „diamant” – definitívne deaktivovaný do dvoch mesiacov. Momentálne sme v procese znižovania počtu batérií, kým sa celý systém vyradí,” povedal veliteľ 138. práporu PVO, ktorý má vo výzbroji Patriot. Batérie rakiet Patriot prevádzkované USA boli úspešne nasadené proti niektorým raketám Scud vypáleným z Iraku na Izrael počas vojny v Perzskom zálive v roku 1991.
Systém vyrobený v USA oficiálne vstúpil do izraelskej služby v tom istom roku, ale prvýkrát niečo zostrelil až v roku 2014, keď mu za obeť padol dron Hamasu vypustený z pásma Gazy. V nasledujúcom desaťročí systém zostrelil len asi 10 cieľov, vrátane sýrskych bojových lietadiel, ktoré v rokoch 2014 a 2018 narušili izraelský vzdušný priestor. Nie vždy obstál a v priebehu rokov podľa izraelskej tlače nedokázal zostreliť početné ciele.

 

Ako píše aj Time of Israel, uprostred prebiehajúcej vojny v pásme Gazy bol Patriot niekoľkokrát použitý, hoci vo väčšine prípadov boli rakety vystrelené kvôli falošným identifikáciám cieľa. Systém bude teraz nahradený pokročilejšími systémami protivzdušnej obrany, uviedlo izraelské letectvo.

 

Úlohy systémov Patriot prevezme domáci izraelský Davidov prak:

 

„Uvedomili sme si, že sa musíme posunúť vpred a zlepšiť naše obranné metódy. Inovácie na poli protivzdušnej obrany prinášajú lepšiu operačnú odozvu a nižšie náklady na údržbu,” povedal veliteľ práporu 138. Najnižšou vrstvou izraelského viacvrstvového systému protivzdušnej obrany je Železná kupola krátkeho dosahu, ktorá od roku 2011 zostrelila desiatky tisíc rakiet, delostreleckých mín aj bezpilotných lietadiel. Stredná vrstva je tvorená systémom Davidov prak stredného dosahu, ktorý aj nahradí Yahalom.
Systémy s najdlhším dosahom sú Arrow, určené na zachytenie veľkých balistických rakiet aj v exoatmosférických výškach.
Počet zakonzervovaných systémov je Yahalom je sedem, čo hneď zarezonovalo v mysliach podporovateľov Ukrajiny a spojili si to s počtom, ktorý požadoval od západu prezident Zelensky. Okamžite vznikla na Ukrajine petícia, aby boli izraelské systémy dodané ukrajinským vojskám.

 

Ako sa však vyjadril Chuck Freilich, bývalý Zástupca izraelského poradcu pre národnú bezpečnosť a vedúci pracovník Inštitútu pre štúdie národnej bezpečnosti: „Pochybujem, že by to Izrael urobil. Doposiaľ sa zdržal všetkých predajov, nie preto, že by nemal sympatie s Ukrajinou, ale zo strachu zo schopnosti Ruska vážne poškodiť kritické izraelské obranné záujmy v Sýrii a najmä vo vzťahu k Iránu. Nevidím dôvod, prečo by sa to malo zmeniť, najmä v čase, keď je Izrael znepokojený silnou eskaláciou zo strany Hizballáhu podporovaného Iránom.”

 

 

 

Záver. Ukrajinská protivzdušná obrana postupne slabne vyčerpaním zásob sovietskych striel pre komplexy PVO, ničením komplexov PVO bez ohľadu na ich pôvod stále silnejším a schopnejším ruským protivníkom a nepripravenosťou západu tieto úbytky nahradiť v dostatočnej miere. Rusko podľa všetkého zhromaždilo dostatok pokročilých striel na veľký vzdušný útok, ktorého konečný efekt by závisel od výberu vhodných cieľov. Ide podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky o asi 40 protilodných hypersonických striel 3M22 Zirkon pripravených na použitie proti pozemným cieľom, 400 protilodných nadzvukových riadených striel s plochou dráhou letu P-800 Onyx pripravených na použitie proti pozemným cieľom, 270 podzvukových riadených striel s plochou dráhou letu verzie 3M14E Kalibr určených proti pozemným cieľom a 45 nových riadených striel s plochou dráhou letu Ch-69 vhodných aj pre stíhačku piatej generácie Su-57 Felon. Nepočítajúc do toho iné typy doteraz používaných riadených striel s plochou dráhou letu a kvázi balistické strely OTRK Iskander, či ďalekonosnú muníciu delostreleckých raketometov Tornado-S. Počet použitých kĺzavých bômb s blokmi UMPK a UMPB mal presiahnuť 100 denne a v priebehu apríla šlo podľa prezidenta Zelenskeho o vyše 3000 kusov.
Toľko k správam slovenských médií z februára 2022, že Rusku zostali rakety na dva týždne.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov