.
Aktuality, Pozemná technika,

Ukrajinské vojská strácajú kľúčové zbraňové systémy, húfnice Zuzana 2 a Archer, raketomet HIMARS, komponenty PVO systému Patriot

Na ukrajinskom bojisku sa situácia vyvíja v prospech ruských vojsk, ktoré veľmi pomaly postupujú na kľúčových smeroch a hrozí aj prelomenie frontu. Na jeho udržanie potrebujú ukrajinské vojská efektívne použiť mobilné delostrelectvo s dlhým dostrelom a systémy protivzdušnej obrany štátu.


 

Práve dôkazy o strate týchto kľúčových zbrojných systémov boli pritom prvýkrát zverejnené Rusmi. V dvoch prípadoch ide o vysoko mobilné vežové kanónové húfnice kalibru 155 mm s dĺžkou dela 52 kalibrov Zuzana 2, resp. FH77BW L52 Archer, ďalej o americký delostrelecký raketomet HIMARS a tiež prinajmenšom dve odpaľovacie zariadenia amerického systému protivzdušnej obrany MIM-104 Patriot.

 

1. Lancet ničí Zuzanu 2

Jednou z nových obetí ruských kamikadze dronov Lancet sa stala húfnica Zuzana 2. Nejde o prvý zničený kus ale tentokrát bol zaznamenaný aj samotný útok, nielen jeho následok.

 

Video zachytáva zničenie samohybnej kanónovej húfnice Zuzana 2 dronom Lancet:

 

Samohybná kanónová húfnica kalibru 155 mm L52 kal. ShKH ZUZANA 2 je samohybný autonómny delostrelecký systém s automatickým nabíjaním munície schopný zabezpečiť účinnú paľbu priamym aj nepriamym zamierením, dnes bude privedený jeho dlhší opis prevzatý zo stránky výrobcu. ShKH Zuzana 2 sa vyznačuje dlhým dostrelom, značným účinkom v cieli, vysokou presnosťou a rýchlosťou streľby, rýchlym zaujatím palebnej pozície a ovládateľnosťou. Ochrana posádky proti účinkom zbraní hromadného ničenia a veľké množstvo munície vezenej priamo v objekte patria k jej výhodám. Elektronická výbava, diagnostika a mechanizácia obslužných prác pri nabíjaní a streľbe radia túto zbraň medzi najmodernejšie zbrane vo svete. Nepriama streľba použitím automatizovaného príkazu, prieskum a zariadenie riadenia paľby s možnosťou použitia tzv. salvového režimu paľby (MRSI) je základný režim paľby.
Samohybná húfnica je podľa výrobcu určená na ničenie nepriateľských útokov taktickými zbraňami, boj s nepriateľským delostrelectvom a mínometmi, zneškodnenie a zničenie nepriateľskej živej sily a streleckých objektov, zneškodnenie a zničenie nepriateľských veliteľských stanovísk, komunikačných zariadení a vybavenia vo vzdialenejších oblastiach, zneškodnenie trvalých obranných štruktúr a objektov streľbou z chránených pozícií a aj nepriamou streľbou a na ničenie tankov a obrnených transportérov priamou streľbou.

 

Zuzana 2 sa skladá z podvozku a zbraňovej nadstavby. Štvornápravový podvozok TATRA s jednoduchou montážou kolies je základnou časťou trupu. Pre jednoduchší prechod rôznymi časťami terénu je vybavený systémom hustenia pneumatík, ktorým má vodič možnosť meniť tlak v pneumatikách počas jazdy. Kanónová húfnica sa môže prebrodiť až cez 1,2 m hlbokú vodnú prekážku. Je vybavená IR prístrojom vodiča pre nočnú jazdu.

 

Zbraň je počas streľby stabilizovaná za pomoci zbraňových podpôr namontovaných na podvozku. Samohybná húfnica je vybavená inerciálnym navigačným zariadením, meračom úsťovej rýchlosti strely a termovíznym zameriavacím systémom. Zbraňová nadstavba je zložená z hlavne s automatickým systémom nabíjania a ďalších zbraňových mechanizmov namontovaných v otáčavej veži. Veža sa môže otáčať v odmere 360°; strieľať sa môže v rozsahu ± 60°. Námer je v rozsahu od -3,5° do +75°.

Hlaveň sa nabíja strelami a náplňami s použitím automatického systému počas úplného rozsahu námeru a odmeru. Nabíjací systém berie strely a náplne z dopravníkov a privedie ich do osi hlavne. Nabíjací mechanizmus zarazí strely a zasunie náplne do hlavne. Je to mechanické a hydraulické zariadenie riadené elektronickými komponentmi. Zo zbrane sa dá strieľať dávkou (MRSI) alebo jednotlivými výstrelmi. Pre zabezpečenie priamej streľby je zbraň vybavená doplnkovým zameriavačom. Nabíjací automat dopravníkov obsahuje 40 ks striel a príslušný počet náplní pripravených k streľbe. Lôžka v dopravníkoch sú univerzálne pre všetky doteraz zavedené strely a náplne. V dopravníku striel je možné uložiť a automatom nabiť nové typy striel s dĺžkou až do 1000 mm a voliteľne je možné vybaviť zariadením pre automatické časovanie elektronických zapaľovačov.

 

V prípade poruchy nabíjacieho automatu je možné zbraň nabíjať aj manuálne. Námer a odmer sú riadené hydraulickými pohonmi. ShKH ZUZANA 2 je vybavená zameriavacím vybavením pre priamu aj nepriamu streľbu. Navigačný a polohovací systém spolu so systémom riadenia paľby (SRP) sú hlavné zameriavacie systémy pre nepriamu streľbu; a termovízny zameriavací systém je použitý pre priamu streľbu. Zameriavacie zariadenie MZ-11 so zameriavačom PP-81 je použité ako záložný systém pre priamu aj nepriamu streľbu. Systém riadenia by umožňuje prácu s digitálnymi mapami.

 

V zadnej časti medzi vežami je uložená zdrojová jednotka , ktorá zabezpečuje elektrickú a hydraulickú energiu pre pohon agregátov veže a čiastočne i agregátov podvozku bez potreby chodu motora podvozku. Kanónová húfnica je vybavená filtroventilačným a klimatizačným zariadením distribuujúcim vzduch do všetkých kabín aj počas taktickej činnosti v kontaminovanej oblasti.
Balistická odolnosť veží je na úrovni 3 podľa STANAG 4569. Kabíny poskytujú ochranu pre posádku proti pechotným zbraniam, črepinám od granátov a mín a odolávajú účinkom zbraní hromadného ničenia. Kabíny tiež chránia posádku pred tlakom plynu z hlavne počas streľby v nízkych námeroch.

 

ZUZANA 2 je vybavená guľometom M2HB-QCB Browning 0.50 palca (12,7×99 mm NATO) pre protivzdušnú obranu. Alternatívne je možné použiť aj guľomet 12,7 mm NSV (12,7×108 mm ruský). Pre ochranu proti pancierovej technike je zbraň vybavená reaktívnym granátometom RPG-75 AT. Zbraň je obsluhovaná štvorčlennou posádkou umiestnenou počas prevádzky v troch kabínach (vodič v prednej kabíne, veliteľ s operátorom náplní v ľavej veži, operátor striel v pravej veži). ShKH ZUZANA 2 má vynikajúcu priechodnosť terénom a balistickú ochranu na úrovni Level 3, resp. protimínovú ochranu na úrovni Level 1 podľa normy NATO STANAG 4569.
Dostrel je 41 km pri použití munície ERFB-BB a vyše 50 km pri použití munície VLAP. Rýchlosť streľby je 5 rán za prvú minúty, 13 rán za prvé tri minúty a 2 rany za minútu sú trvalá rýchlosť streľby. Vezená zásoba munície je teda solídnych 40 kusov.
Húfnica bola skonštruovaná a aj sa vyrába na Slovensku, ktoré si za jej dodávky Ukrajine prirodzene ponesie isté následky do budúcich vzťahov s Ruskom. Zbraň je aj v semifinále tendra v Brazílii, kde ju už ponúka česká firma. Armádny magazín o tom prebral kompletný článok, vrátane všetkých tlačových chýb z renomovaného portálu Armyrecognition a nijak do jeho obsahu nezasahoval.

 

 

Staršie video s prvou zničenou húfnicou Zuzana 2 na ukrajinskom bojisku počas jej prepravy do tyla ukrajinských vojsk:

 

2. Lancet zaznamenal prvý nepochybný zásah samohybnej kanónovej húfnice Archer

Na sociálnych sieťach sa objavil záznam útoku na moderné švédske samohybné delo FH77BW L52 Archer, ktorý je nasnímaný z prieskumného dronu a tiež s hlavice navedenia kamikadze dronu. Húfnica bola bezpochyby zasiahnutá, nie však zničená. Rozsah jej poškodení však bude pravdepodobne taký, že ju nebude možné ďalej používať v boji a bude musieť byť evakuovaná s najväčšou pravdepodobnosťou mimo ukrajinské územie.

 

Zásah húfnice Archer bol zaznamenaný za jazdy:

 

Problém pri FH77BW Archer je o to výraznejší, že ich bolo dodaných len 8 kusov a z nich minimálne dva už mohli byť zasiahnuté. Tým by Ukrajinci prišli o 25% parku týchto samohybných húfnic. Ak by aj prišla munícia z tretích krajín, ktorej nákup sa snaží koordinovať Česko, bude tieto granáty používať menší počet vysokomobilných vežových automatizovaných kanónových húfnic na kolesovom podvozku. Tie ostatné delostrelecké kusy kalibru 155 mm nedosiahnu takú efektivitu, ide o rôzne iné kanónové húfnice na kolesovom aj pásovom podvozku, prípadne ťahané. Tieto sú ale spolu s delami kalibru 122 mm a 152 mm sovietskeho pôvodu ničené prakticky na dennej báze. (V jednom z na západe nezverejnených prípadov ani sám autor nevie čo to trafilo).

 

Prvý zaznamenaný zásah dela FH77BW Archer. Výsledok útoku nebol overený prieskumným dronom:

 

3. Prvý preukázateľne zničený raketomet HIMARS

Na ukrajinskom bojisku bol zničený raketomet M142 HIMARS neďaleko obce Nikanorovka. Pozor nejde o obec severozápadne od Arťomovska/Bachmutu západne od trasy E40 vedúcej na Slavjansk ale o obec severne od Pokrovska. Teda vzdialenosť od línie frontu bude vyše 40 km. Zjavne raketomet nezasiahol kamikadze dron, prvé správy hovorili o operačno-taktickej balistickej strele z kompexu Iskander. Neskôr sa stalo pravdepodobnejšie, že raketomet dostal zásah z ruského raketometu Tornado-S kalibru 300 mm strelou 9M544. To by mala byť najnovšia strela z rodiny munície 9M54, ktorá má kumulatívno-fragmentačnú hlavicu a družicové navedenie.

 

Potvrdené videom od Suchomisusa zničenie HIMARS-u, pracuje s verziou o Iskanderi:

 

Tento autor Suchomisus často aj oprávnene vysmieval doterajšie ruské správy o zničení HIMARS-u, túto však potvrdil. Prakticky súbežne Rusi informovali o zničení ďalších dvoch HIMARS-ov inde ale toto video natočené v noci jednoznačné nepreukazuje čo bolo zničené. Na druhej strane neplatí, že tieto raketomety doteraz len beztrestne zabíjali Rusov a spôsobovali im vážne materiálne straty. O tom svedčí aj nasledujúce video prepravy poškodených raketometov späť do USA pred niekoľkými týždňami.

 

Fotografie poškodených raketometov HIMARS, ktoré boli letecky dopravené na opravu späť do USA ukrajinským Ruslanom dokazujú význam tejto zbrane na ukrajinskom bojisku:

 

Raketomet M142 je kľúčovou zbraňou Ukrajiny. Podobne ako slovenský raketomet Modular môže niesť jeden kontajner so šiestimi raketami kalibru 227 mm (v slovenskom prípade skôr 28×122 mm). Ukrajina dostala aj niekoľko striel MGM-140 ATACMS kalibru 610 mm, ktoré sa do kontajnera zmestia po jednom kuse. Americké HIMARS-y boli testované aj pri streľbe protilietadlovými strelami SLAMRAAM, čo je pozemná verzia leteckej strely AMRAAM. Zničenie prvého HIMARSU je pre Rusov úspechom ale zároveň začiatkom dlhej cesty vedúcej k zničeniu kapacity, ktorú tieto raketomety Ukrajine poskytujú.

 

Táto udalosť je prvým prípadom, keď ruská proti batériová paľba preukázateľne úspešne a úplne zničila systém HIMARS. K dnešnému dňu však Ukrajina dostala 39 jednotiek HIMARS z USA, spolu s ďalšími minimálne 25 systémami M270 – ktoré majú podobnú funkciu, ale sú na pásovom podvozku a vezú dva kontajnery miesto jedného. Tieto poskytli Veľká Británia, Nemecko, Taliansko a Francúzsko.

 

Zostávajúce raketomety Rusom ďalej spôsobujú vážne problémy. Ukrajinci sa hneď snažili zdokumentovať, že salva HIMARS-u nedávno zničila tri raketomety BM-27 Uragan:

 

4. Zničenie odpaľovacích vozidiel systému PVO MIM-104 Patriot

Nakoniec Rusi bez toho, že by to sami tušili potvrdili zničenie komponentov amerického systému protivzdušnej obrany štátu MIM-104 Patriot. Vo videu zverejnenom ruským ministerstvom obrany dňa 9. marca 2024 sa tvrdilo, že ukrajinský raketový systém protivzdušnej obrany S-300 bol úspešne zameraný a zničený ruskou balistickou raketou Iskander. Nové analýzy založené na fotografiách následkov zachytených dronmi však naznačujú iný príbeh. Skutočným cieľom ruského úderu boli asi odpaľovacie zariadenia protilietadlových rakiet Patriot dodané Nemeckom. Ak sa analýza potvrdí, išlo by o prvý systém Patriot preukázateľne zničený ruskými silami.

 

Zničenie Patriotu opäť potvrdil aj Suchomisus, ktorého prednosťou je schopnosť zapierať a spochybňovať kým sa to objektívne dá. Rusi to trafili v noci preto mali problémy s identifikáciou, navyše ciele boli takmer úplne zničené jednak mohutnou bojovou hlavicou Iskanderu jednak sekundárnymi výbuchmi protilietadlových striel. Okrem dvoch odpaľovacích zariadení mohlo byť zničené buď veliteľské alebo rádiolokačné vozidlo. Systém bol zjavne na love, pri ktorom sa sám stal korisťou.

 

 

Experti skúmajúci snímky z dronov vzniesli otázky o ruskom tvrdení ohľadne S-300, pričom zaznamenali podobnosť trosiek s komponentmi typickými pre nemecký systém Patriot, konkrétne poukázali na zvyšky vozidla, ktoré vyzerá podobne ako nemecké nákladné autá používané na prepravu kontajnerov s raketami systému Patriot. Systém Patriot je známy svojou schopnosťou zachytávať taktické balistické strely, riadené strely a pokročilé lietadlá. Je kritickým prínosom pri posilňovaní schopností protivzdušnej obrany Ukrajiny.

 

Podľa oficiálneho zoznamu vojenského materiálu darovaného Ukrajine, ktorý nemecké ministerstvo obrany pravidelne aktualizuje a zverejňuje, Nemecko dodalo Ukrajine dva raketové systémy protivzdušnej obrany Patriot spolu s náhradnými dielmi a nezverejneným počtom rakiet Patriot.

 

Raketový systém Patriot, vyvinutý Spojenými štátmi, je pokročilý raketový systém zem-vzduch určený na detekciu, sledovanie a zachytávanie nepriateľských lietadiel, taktických balistických rakiet a riadených striel. Integruje vysokovýkonný radar a sofistikované počítačové systémy pre presné navádzanie a riadenie, čo umožňuje súčasné ostreľovanie viacerých hrozieb.
Raketový systém Iskander, vyvinutý Ruskom, je taktický kvázi balistický raketový systém určený na presné zásahy proti nepriateľským objektom, protivzdušnej obrane a plošným cieľom. S dosahom až 400 kilometrov a vybavenými pokročilými navádzacími systémami sa Iskander dokáže vyhnúť protiraketovej obrane a je schopný niesť konvenčné aj jadrové hlavice. Jeho mobilita je kritickou vlastnosťou, ktorá umožňuje rýchle nasadenie a premiestnenie, aby ste sa vyhli detekcii a protiakcii. Vďaka tomu je Iskander kľúčovým prvkom v modernom boji.

 

Záver. Rusi preukázateľne majú schopnosť ničiť najmodernejšie a najpotrebnejšie zbrane dodané západom ukrajinským vojskám. Zaraďujú do výzbroje nové zbrane a muníciu a zvyšujú ich dodávky. Kritická sa javí byť situácia ukrajinských vojsk, ktoré s množstvom zostávajúcej výzbroje a munície nemôžu viesť s Ruskom materiálovú vojnu na opotrebovanie. Nasledujúci z článkov môže zaznamenať rastúcu ruskú prevahu v istom druhu výzbroje v pomere k dodávkam západu. Skutočne nerád by autor dokazoval, že Ukrajina už prehrala v situácii, keď sa to stane očividné, bolo by naivné sa domnievať, že má z otvorených zdrojov viac informácií ako vatikánska rozviedka. Uvidíme, čo nakoniec Pápež František v rozhovore pre švajčiarsku televíziu RSI povedal, keď sa to odvysiela.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov