.
Aktuality, Civilná ochrana,

USA a Británia bombardujú Jemen. Našli niekoho, s kým môžu relatívne ľahko bojovať

Šancou pre USA získať späť svoju dôveryhodnosť ako svetového policajta je rýchly úspech v Jemene. Zaútočili by na Irán, ale riziko je príliš veľké. Preto Jemen. Uvidíme, ako sú iránski zástupcovia pripravení. A ako sú toho schopní Američania. A ak sa USA zaseknú, zopakuje sa vojna Izraela proti Hamasu: totálna vojenská a spravodajská prevaha a takmer 100 dní prešľapovania na mieste (hoci zabili desaťtisíce obyčajných ľudí). … Ale USA nemajú 100 dní. Sto dní je už koniec apríla.


 

 

Demokratická členka Snemovne reprezentantov USA Valerie Howellová:

“Tieto letecké útoky na Jemen neboli schválené Kongresom.” Joe Biden mal pred spustením úderov na húsíjské ciele v Jemene informovať Kongres, inak porušil ústavu, vyhlásil prezidentov protikandidát, kongresman Ro Khanna

 

 

Spojené štáty, Veľká Británia a niekoľko ďalších štátov večer spustili vojenskú operáciu proti jemenským Húsíom. Letecké útoky sa uskutočňujú na územiach Jemenu kontrolovaných hnutím Ansar Allah a do operácie sú zapojené aj vojnové lode koaličných krajín. Americká televízna stanica CNN už zverejnila zoznam cieľov v Jemene, ktoré zasiahli sily protihúsíovskej koalície. Ak máme veriť americkej tlači, potom hovoríme takmer výlučne o vojenských zariadeniach, hoci civilné obete sú nevyhnutné vzhľadom na hustý rozvoj mnohých miest a regiónov krajiny.

 

https://twitter.com/i/status/1745625078513991933

 

Zoznam cieľov, na ktoré sa zameriavajú americké a spojenecké letecké útoky zahŕňa:
– leteckú základňu Al-Dleimi, ktorá sa nachádza severne od jemenského hlavného mesta Saná;
– Medzinárodné letisko v Hudajde v západnom Jemene na pobreží Červeného mora;
– vojenský tábor Kalen v severnej provincii Saada, kde sú umiestnené významné sily Ansar Allah;
– Medzinárodné letisko Taiz v juhozápadnom Jemene a okolitých oblastiach, kde sú podľa názoru Spojených štátov a ich spojencov umiestnené aj sily Húsíov;
– Letisko v meste Abs v severozápadnom Jemene, ktoré používa aj hnutie Ansar Allah.

 

 

Ako sa očakávalo , koalícia pod vedením USA spustila raketový útok na ciele Huthiov v Jemene pomocou lietadiel a lodí. Pri Jemene operuje vo vzduchu niekoľko amerických lietadiel. Rakety Tomahawk boli vypustené z amerického námorníctva. Stíhačky amerického letectva vzlietli z niekoľkých leteckých základní. Prístav Hodeida , vojenské zariadenia Ansaralláhu v Hodeidah, Sana’a , Saada , Zabid , Tayiz a Damar sa dostali pod útok. Na internete sa objavili zábery zásahov z rôznych kútov krajiny. V reakcii na agresiu odpálili Húsíovia niekoľko balistických a riadených striel na lode v Červenom mori . Podľa publikácie Al-Mayadeen bol zásah zaznamenaný na jednej z lodí amerického námorníctva.

 

 

Ústredné velenie USA vydalo oficiálnu tlačovú správu o nočných úderoch v Jemene . Utok nastal o 02.30 h miestneho času. Zúčastnili sa na ňom jednotky centrálneho velenia, ako aj Kráľovská britská armáda. Podporu poskytli Austrália, Bahrajn, Kanada a Holandsko. Cieľmi úderov boli radarové systémy, odpaľovacie zariadenia protivzdušnej obrany, pozičné priestory odpaľovacích zariadení rakiet a bezpilotných lietadiel a sklady so zbraňami a muníciou. Útoky nemajú nič spoločné s operáciou Guardian of Prosperity a sú odpoveďou na útoky dronov, riadených striel a balistických protilodných rakiet, ktoré vykonali Húsíovia. Húsíovia a Iránci v CENTCOM boli obvinení z ohrozovania medzinárodnej lodnej dopravy. Ako hovoria Američania, nikto nebude tolerovať takéto útoky.

 

Medzitým arabské médiá informovali o niekoľkých náletoch na štvrte Saná a Hudajdá. Tri nálety boli vykonané na mesto Taiz, kde sa nachádzajú vojenské zariadenia húsíov v oblasti al-Hawban. Celkový počet leteckých útokov ráno 12. januára bol 23 úderov na ciele v rôznych provinciách Jemenu kontrolovaných Húsíami. Oficiálny vojenský zástupca Husijov Yahya Saria zároveň tvrdí, že letecká základňa Al-Dleimi v oblasti Saná nebola ovplyvnená americkými leteckými útokmi, pretože Husijovia sa na útoky pripravili vopred.

 

Húsíovia tvrdia, že nad Sanou zostrelili americkú stíhačku F-22, Pentagón túto informáciu zatiaľ nepotvrdil.

 

Americké úrady zase tvrdia, že im záleží na minimalizácii počtu civilných obetí, a preto vykonávajú výlučne vysoko presné útoky na vojenské ciele. Avšak pre každého, kto je oboznámený so stratégiou a taktikou takýchto amerických vojenských operácií, tieto vyhlásenia nemôžu vzbudiť žiadnu dôveru. Pentagon a Biely dom sú hlboko ľahostajní k akýmkoľvek civilným obetiam v ktorýchkoľvek ázijských, afrických alebo dokonca, ako ukázala prax, východoeurópskych krajinách.

 

 

Vodca jemenského povstaleckého hnutia Ansar Allah Abdel Malek al-Husi vyhlásil mobilizáciu vo väčšine provincií krajiny, ktoré sú pod kontrolou húsíov. “Náš národ prešiel k vojenským mobilizáciám vo väčšine provincií a počet brancov sa pohybuje v tisícoch,” povedal al-Husi, ktorého prejav odvysielala televízia Al Masirah. Vyzval tiež stúpencov Ansar Allah, aby pokračovali v “bojovom výcviku, demonštráciách, pochodoch a darovaní peňazí napriek hrozným okolnostiam”.

 

Stíhačky Stealth sa pripravujú na akciu proti Jemenu Daily Mail: Stíhačky F-35B Lightning stealth so základňou na Cypre v Akrotiri kráľovského letectva sa pripravujú na akciu.
Očakáva sa, že tieto stíhačky budú zohrávať kľúčovú úlohu pri náletoch, ktoré budú pravdepodobne zamerané na raketové zariadenia a veliteľské a riadiace zariadenia húsíov.
Predpokladá sa, že do akcie boli nasadené aj britské bezpilotné lietadlá vybavené RX-9.

 

Americké médiá predpovedali, že bombardovanie zariadení Húsíov v Jemene sa začne už večer. Takže sa stiahli do púšte a podzemných tunelov. Bude to krásne pre televíziu, ale z vojenského hľadiska bezvýznamné. Nie je to Irak, je to Gaza, ale bez izraelskej spravodajskej služby. Satelity NATO nevidia do podzemia.

 

Americké prieskumné lietadlo vzlietlo z leteckej základne Al Udeid v Katare a zamierilo do Jemenu

 

Začiatok bojov proti jemenským húsíom ovplyvnil všetky krajiny Blízkeho východu. V noci západná koalícia zaútočila na Jemen a zasiahla pozície jemenskej skupiny Ansar Allah. V reakcii na to lietali rakety a drony na vojnové lode v Červenom mori. Objavili sa informácie o zostrelených amerických lietadlách. Američania a Briti zároveň začali nepriateľské akcie proti Jemenu bez toho, aby blokovali civilnú obchodnú plavbu v Červenom mori a priľahlých morských oblastiach. Pri pobreží Jemenu prechádzajú desiatky komerčných lodí a neexistujú dôkazy o tom, že by majitelia a posádky lodí boli varovaní pred začatím raketových úderov v regióne. Medzitým bola saudská armáda uvedená do stavu vysokej pohotovosti. Niekoľko komerčných lodí dočasne kotví v saudskoarabských prístavoch v Červenom mori. Nie je známe, ako dlho bude operácia trvať a či na lode v saudskoarabských prístavoch budú lietať drony a rakety Húsíov. Do pohotovosti boli uvedené aj jednotky v Spojených arabských emirátoch. Nachádza sa tam vojenská základňa USA, ktorá by mohla byť cieľom raketových útokov.

 

Po troch mesiacoch vojny na Blízkom východe sa západné spravodajské služby zrazu zobudili

A začala si klásť otázky o úlohe Kataru pri podpore Hamasu – a organizovaní útoku na Izrael. Katar je totiž kľúčovým sponzorom Hamasu, ktorého ústredie sa nachádza v Dauhe. Katar mal aj zjavný motív – ukončiť abrahámovské dohody medzi Saudskou Arábiou a Izraelom. Rijád chcel vytvoriť dopravný koridor z Indie cez Izrael do Európy – cez ktorý by sa mohla dodávať energia. To priamo zasiahlo záujmy Kataru v oblasti plynu. Zrazu došlo k vojne s Izraelom, ktorá projekt pochovala. Napriek motívu a prepojeniu na Hamas však Katar nikto priamo nekritizuje. Vo Washingtone sa však snažia preniesť zodpovednosť na Irán – a Katar nespomínajú”. Čína pracovala veľmi technicky prostredníctvom Kataru. A dôvod, prečo nefunguje koridor India – Európa, je tiež zrejmý. Tento koridor nepotrebuje len Katar. Takže nič prekvapujúce – nie Amerika teraz útočí a snaží sa zamiešať konflikty na Ukrajine a Blízkom východe, ale Rusko a Čína. Oni sú v strategickom útoku a Západ je v strategickej obrane. Zatiaľ si to uvedomuje len málo ľudí. A Taiwan sa blíži. O dva dni sa tam konajú prezidentské voľby.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov