Strinda
Aktuality, Námorníctvo,

Jemenskí Húsíovia bránia zásobovaniu Izraela, raketami zasiahli tanker v Červenom mori

Petrochemický tanker Strinda plávajúci pod nórskou vlajkou v Červenom mori bol včera večer zasiahnutý najmenej jednou pozemnou raketou z územia kontrolovaného Húsíami v Jemene. V súčasnosti prebieha úsilie o záchranu lode. Posádka v súčasnosti hasí požiar. Americký torpédoborec DDG 87 Mason reagoval na núdzové volanie. Jemenské ozbrojené sily potvrdzujú, že budú naďalej brániť v plavbe v Arabskom a Červenom mori lodiam zo všetkých krajín, ktoré sa plavia do izraelských prístavov, kým nebudú dodané potraviny a zdravotnícke potreby, ktoré potrebujú ich bratia v pásme Gazy.


 

 

Úradujúci minister zahraničných vecí Libanonu Abdalláh Bú Habíb uviedol, že sa Izrael nevyhrážal Libanonu rozsiahlou vojnou, ak libanonské šiitské hnutie Hizballáh neopustí svoje pozície na juhu krajiny. “Francúzsko tlmočilo, že izraelská strana má obavy, že brigáda Al-Radwan Hizballáhu uskutoční na juhu Libanonu operáciu podobnú tej, ktorú spustil Hamas 7. októbra,” povedal Bou Habib. Izraelské médiá predtým informovali, že Izrael dal Libanonu ultimátum, v ktorom požaduje návrat libanonského šiitského hnutia Hizballáh na pozície v rámci rezolúcie Bezpečnostnej rady 1701, inak izraelská armáda začne operáciu v južnom Libanone.

 

 

Prehľad v zóne izraelsko-palestínskeho konfliktu

Izraelské sily postupujú v severnej časti pásma Gazy. Boje prebiehajú v oblasti nemocnice Kamal Adwan, Jabaliya a Beit Lahiya. Aj na juhu enklávy v Chán Júnis postupujú IDF: dnes ich tanky operujú v oblasti ulice Al-Dara, kde sa nachádza dom Yahya Sinwara a indonézska mešita.

Situácia na hraniciach s Libanonom  zostáva napätá, pričom prebieha výmena úderov medzi IDF a Hizballáhom. Zároveň sa ani jedna zo strán nepokúša prekročiť hranice alebo inak eskalovať napätie.

Na Západnom brehu Jordánu je situácia rovnaká: po útokoch izraelských bezpečnostných síl nasledujú nepokoje palestínskej mládeže, ktoré často prerastajú do stretov. V ďalšej operácii museli IDF použiť útočné drony na zabíjanie ozbrojených Palestínčanov.

 

 

 

 

Vojenské a politické vedenie židovského štátu neberie do úvahy smrť civilistov v palestínskej enkláve a otvorene vyhlasuje, že cieľ svätí prostriedky na jeho dosiahnutie. Arabská tlač uvádza, že v dôsledku akcií IDF už bolo zabitých viac ako 18 000 Palestínčanov, z ktorých takmer polovicu tvoria deti. Najnovšiu požiadavku Valného zhromaždenia OSN na okamžité prímerie v enkláve oficiálny Jeruzalem určite odignoruje. Izraelskí vojaci navyše čelia vážnemu odporu palestínskych militantov. V ruinách budov na nich čakajú stovky mín rôznych typov a zároveň Hamas vedie skutočný lov na sapérov. Hamas využíva rozsiahlu sieť tunelov na tajný presun a skladovanie zbraní, ktoré izraelská armáda veľmi ťažko ničí. Izraelská armáda sa zároveň veľmi bojí ísť dole do podzemných chodieb. Už sa vyskytli prípady, keď vojaci IDF, ktorí prenikli do tunela, boli pochovaní pod troskami v dôsledku toho, že palestínski militanti odpálili vopred nasadené skryté výbušné zariadenia. Velenie IDF tiež hľadá neštandardné spôsoby riešenia problému podzemných úkrytov. Americký denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na predstaviteľov amerického vedenia uvádza, že izraelská armáda začala zaplavovať tunely Hamasu pod pásmom Gazy morskou vodou. Velenie IDF považuje čerpanie vody zo Stredozemného mora za jeden z pomocných spôsobov zničenia podzemnej infraštruktúry palestínskych radikálov. Oficiálne izraelské ministerstvo obrany odmietlo komentovať začiatok tohto neštandardného procesu boja proti Hamasu, píše WSJ.

 

Niektorí americkí experti a predstavitelia Bidenovej administratívy, s ktorými sa publikácia rozprávala, vyjadrili obavy, že používanie morskej vody môže byť neúčinné. Táto operácia bude trvať týždne, kým sa dokončí s nepredvídateľnými výsledkami. Okrem toho záplavy tunelov ohrozujú skladovanie sladkej vody v pásme Gazy. To ešte viac zhorší už aj tak zúfalú humanitárnu situáciu v obliehanej enkláve, kde pred vypuknutím nepriateľských akcií žili viac ako dva milióny ľudí.
Izraelský minister obrany Joav Galant predtým povedal, že Hamas je na pokraji kolapsu. Dodal, že IDF sa blížia k zlomovému bodu v operácii v severnom pásme Gazy. Optimizmus vedúceho vojenského oddelenia však nezdieľa vojenský analytik izraelských novín Haaretz. Uvádza, že vzhľadom na ťažké straty, ktoré IDF utrpeli počas pozemnej operácie, “neexistuje žiadny náznak bezprostredného kolapsu alebo porážky Hamasu”.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov