S-400
Aktuality, Letectvo, Pozemná technika,

Protivzdušná obrana s dosahom 400 km v tandeme s “lietajúcim radarom” A-50 zvýšila presnosť

Rusko použilo systém protivzdušnej obrany S-400 v tandeme s lietadlami A-50 na Ukrajine na odpálenie jedinečných rakiet, píše MWM. Sú schopné zasiahnuť ciele v malej nadmorskej výške a na veľké vzdialenosti. Žiadny iný systém protivzdušnej obrany na svete nemá takéto schopnosti. 7. novembra vyšlo najavo, že ruské ozbrojené sily použili systém protivzdušnej obrany dlhého dosahu S-400 v ukrajinskom operačnom divadle na odpálenie rakiet s aktívnym radarovým navádzaním v záverečnej časti a skombinovali ho s palubným komplexom detekcie a riadenia radaru dlhého dosahu (AWACS) lietadla A-50 na zvýšenie situačného povedomia.


 

A-50 (AWACS)

 

Popis použitej rakety presne zodpovedá schopnostiam 40N6, jedinečnej triedy, ktorú používa S-400 na lepšie navádzanie na vzdialenosť až 400 km. Jedinečná trajektória rakety, ktorá stúpa do extrémnych výšok v blízkom vesmíre pred zostupom k cieľu, jej poskytuje bezprecedentné schopnosti záberu nad horizont a umožňuje jej neutralizovať ciele v blízkosti hraníc zničenia v nadmorskej výške iba 5 metrov od zeme. To umožňuje jednotkám S-400 zasiahnuť lietadlá a riadené strely v nízkej nadmorskej výške a na veľké vzdialenosti, čo žiadny neruský systém protivzdušnej obrany nemôže urobiť kvôli obmedzeniam zakrivenia Zeme pre muníciu vystrelenú na konvenčných trajektóriách: nízko letiaci cieľ je pod horizontom, to znamená mimo dosahu radarov. Hoci 40N6 vstúpil do služby v októbri 2018 a od roku 2019 bol dodávaný Čínskej ľudovej oslobodzovacej armáde (PLA), nie je známe, či 40N6 prešiel bojovými testami bezprostredne pred použitím na Ukrajine začiatkom novembra.

 

Vzhľadom na veľkú vzdialenosť 40N6 od radarov samotného systému S-400 v záverečnej časti trajektórie je rozhranie tejto rakety s lietadlom obzvlášť cenné kvôli výhode radarov umiestnených vysoko vo vzduchu a poskytuje navádzacie údaje o cieľoch v nízkej nadmorskej výške na zabezpečenie presnosti. Zdroj blízky ruskému ministerstvu obrany informoval o bojovom použití rakety a jej spárovaní s A-50: “Rusko použilo komplex S-400 Triumf v tandeme s radarovým detekčným a riadiacim lietadlom dlhého dosahu A-50 počas špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. S-400 spustil protilietadlové rakety s aktívnou navádzacou hlavou. Použitie systému proti nepriateľským lietadlám bolo úspešné.” Rakety boli vystrelené na maximálne vzdialenosti a zasiahli ciele v nadmorskej výške asi 1000 metrov. Uvádza sa, že v bitke boli použité “nové hlavice”.

 

Hoci ruská flotila lietadiel A-50 AWACS je relatívne malá a napriek nedávnym modernizáciám majú stále obmedzenú bojovú pripravenosť, ruské stíhačky v priemere nesú radary takmer dvakrát väčšie ako ich západné náprotivky. Nielenže to poskytuje veľmi vysoký stupeň pripravenosti a situačného povedomia, ale tiež im to umožňuje poskytovať údaje o určení cieľa podobným spôsobom. Stíhačka MiG-31 je vybavená najväčším radarom medzi taktickými bojovými lietadlami, ktorý je viac ako šesťkrát väčší ako radar AN/APG-68 americkej F-16 a ktorý bol špeciálne navrhnutý tak, aby poskytoval veľmi vysoké situačné povedomie o nízko letiacich cieľoch. Vďaka tomu sa stal optimálnym palubným senzorom pre prepojenie s pozemnými systémami protivzdušnej obrany dlhého dosahu, najmä s jednotkami používajúcimi rakety 40N6.

 

Ruskí predstavitelia, vrátane prezidenta Vladimíra Putina, tvrdia, že krajina vyrába viac rakiet zem-vzduch ako všetky ostatné krajiny dohromady, a hoci toto tvrdenie zostáva kontroverzné kvôli neznámemu rozsahu čínskej a severokórejskej výroby, je jasné, že Rusko má silnú výhodu nad kombinovanou výrobnou kapacitou všetkých krajín NATO. To jej umožnilo dodávať systém S-400 do Bieloruska aj Indie (a extrémne vysokým tempom), pričom budovala svoje vlastné sily a získavala rakety, ktoré nahradili rakety vynaložené počas operácií na Ukrajine.

 

Tento rozsah výroby bol do značnej miery dosiahnutý vďaka výstavbe troch veľkých nových zariadení, vrátane nového krídla závodu Obuchov v Petrohrade, veľkej modernizácie závodu Avitek v Kirove a závodu v Nižnom Novgorode. Tento dlhý proces sa začal v roku 2000 a umožnil podnikom nasadiť hromadnú výrobu S-400 v druhej polovici nasledujúceho desaťročia, počnúc rokom 2016.
Významný rozsah výroby rakiet zem-vzduch umožnil pripraviť niekoľko nových plukov S-400 pre službu každý rok, spolu s výrobou ďalších systémov dlhého doletu, vrátane S-300V4 a S-500. Kombinácia vysokej mobility a vysokého situačného povedomia o S-400 s veľmi dlhým dosahom mu umožnila ohroziť nepriateľské bojové lietadlá vo veľmi širokých oblastiach a tiež poskytovala širokú zónovú ochranu pred všetkými typmi taktických raketových útokov, vrátane rakiet lietajúcich nízkou nadzvukovou rýchlosťou.

 

Nový systém S-500 rozširuje tieto schopnosti a hoci je menej optimalizovaný pre taktické bojové lietadlá, poskytuje obranné schopnosti proti balistickým raketám medzikontinentálneho doletu, satelitom, kozmickým lietadlám a rýchlejším triedam hypersonických zbraní a má obrovský dosah až 600 km, čím prevyšuje dokonca aj S-400 s 40N6. V rokoch 2027-2028 sa očakáva, že počet divízií S-400 v Rusku prekročí 60, ale všetky existujúce jednotky už boli vybavené raketami 40N6 a ich rýchlosť výroby sa odhaduje na viac ako 300 kusov ročne. To odráža skutočnosť, že už desaťročia bolo niekoľkokrát viac finančných prostriedkov vyčlenených na nákup pozemných systémov protivzdušnej obrany v Rusku ako na nákup taktických bojových lietadiel.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov