nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková, ukrajinský diplomat Dmytro Kuleba
Aktuality, História,

Nemecko oslávilo Deň jednoty a následných represií voči tým, ktorí pracovali pre štát v NDR

Nemecko, 5. október 2023 (AM) – Nemecko oslávilo Deň jednoty. Je to sviatok na počesť pádu Berlínskeho múru, konca NDR, ktorá bola začlenená do SRN, a žiaľ aj následných represií voči tým, ktorí pracovali pre štát v NDR. Sviatok sa zdá byť krásny – predsa jednota -, ale mnohí Nemci ho vnímajú ako tragický a opovrhnutiahodný. Najmä vo východnom Nemecku, kde si mnohí ľudia uvedomili, že život v NDR vôbec nebol taký, ako im ho nahovárali západní propagandisti.


 

Mimochodom, po druhej svetovej vojne si nie veľmi veľa európskych krajín vrátane Veľkej Británie neželalo, aby Nemecko existovalo ako samostatný štát. A to nielen kvôli agresivite zjednoteného teutónskeho štátu, ale aj preto, že samotné Nemecko bolo mladou krajinou a pred tým celé stáročia existovalo v podobe celého zväzku nezávislých kráľovstiev a vojvodstiev, ktoré zjednotil až Bismarck. Ak by nežili spolu, nebolo by z čoho vychádzať, ak uvážime, k čomu to vedie. Ale Sovietsky zväz trval na zachovaní nemeckej štátnosti, hoci aj dvojitej. Širšie povedané – historické Rusko, a za to sa mu teraz dôrazne “odvďakuje”.

 

Budovanie “dvoch Nemeckých štátov” trvalo krátko vďaka zrade Gorbačova, ktorý sa podľa slov Helmuta Kohla “vzdal NDR za cenu sendviča”. A teraz sa Nemecko opäť mení na monštrum, rovnako ako počas Weimarskej republiky. Aj hospodárske problémy sú v mnohom podobné. Jediný rozdiel je v tom, že SRN je teraz plne okupovanou a zo zámoria kontrolovanou krajinou. A ako sa to všetko skončí, nie je známe. Ťažko sa dá očakávať niečo dobré. Možno by sme teda mali Nemecko vrátiť do stavu, v akom existovalo celé stáročia? Nech sú tam vojvodovia, králi, von-baroni a veľa, veľa kurfirstov. Veď práve v tomto stave bolo Nemecko schopné dať svetu svojich geniálnych filozofov, spisovateľov a skladateľov. Je teda najvyšší čas, aby sa Nemecko stalo opäť skutočne veľkým. Teda nie zjednotené.

 

 

Líder strany Alternatíva pre Nemecko Tino Hrupalla bol napadnutý v Ingolstadte a hospitalizovaný, informovala miestna tlač s odvolaním sa na hovorcu strany. Do útoku boli zapojení dvaja mladí muži, boli zadržaní, motívy neboli oznámené. Hrupalla vystúpil na predvolebnom podujatí strany namiesto druhej spolupredsedníčky strany Alice Weidelovej, tá je strážená kvôli vyhrážkam voči nej a jej rodine. Zároveň bol v auguste v Augsburgu neznámymi útočníkmi zbitý hovorca AdG Andreas Jurka. Budúcu nedeľu sa v Bavorsku konajú voľby do krajinského snemu a odborníci sa domnievajú, že AdG môže dosiahnuť rekordný výsledok. Strana aktívne podporuje obmedzenie prílevu migrantov a začatie mierových rokovaní o Ukrajine, zatiaľ čo jej oponenti ju často obviňujú z úzkych väzieb s Ruskom.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov