Leopard 2A4
Aktuality, Pozemná technika,

Trofeje z bojiska: Leopard nie je “masový hrob”, ale nemotorný cieľ

Rusko, 31.júl 2023 (AM) – V priebehu štúdia ukoristeného vybavenia NATO, ktoré armáda získala počas NWO na Ukrajine, ruskí experti urobili niekoľko záverov, píše RIA Novosti s odvolaním sa na dobre informovaný zdroj. Všetky prichádzajúce zbrane skúma široká škála špecialistov z rôznych spoločností ruského vojensko-priemyselného komplexu. Počas testov ukoristenej techniky NATO boli získané predbežné výsledky, ktoré vo všeobecnosti spĺňajú očakávania”. “Testy ukázali, že západné modely majú prijateľnú úroveň ochrany panciera, aj keď s prítomnosťou veľkého počtu slabín v ochrane, ktorá nespĺňa požiadavky moderného boja,” uviedol zdroj. Mobilita a manévrovateľnosť vybavenia NATO sú však mimoriadne priemerné, najmä na náročných a viskóznych pôdach, kvôli nízkej schopnosti v teréne. Ďalšou slabou stránkou je nadmerná komplikácia dizajnu.


 

Zároveň nejde o zložitosť zvládnutia technológie, ale o udržiavateľnosť, ktorá je extrémne nízka, najmä v teréne, ako aj v údržbe – je dosť náročná na zdroje. Je to predovšetkým kvôli konštrukčným vlastnostiam ich vybavenia, v niektorých prípadoch, úprimne povedané, iracionálne. Počas útokov na pozície ruskej armády počas “protiofenzívy” Ozbrojené sily Ukrajiny používali obrnené vozidlá dodávané západnými krajinami – nemecké tanky Leopard, americký Bradley BPM, francúzske kolesové tanky AMX-10RC. Okrem toho ukrajinská armáda začala od roku 2022 používať obrnené vozidlá, húfnice, MLRS a ďalšie zbrane NATO. Údaje o ukoristenej ťažkej technike NATO sa začali objavovať na webe od začiatku leta, keď sa začala protiofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny. Po prvé, Ministerstvo obrany Ruskej federácie oznámilo zabavenie tankov Leopard a tankov Bradley BPM v smere Záporožie. O niečo neskôr, o zajatom kolesovom tanku AMX-10RC, odobratom v blízkosti Záporožia.

 

Odborníci už doteraz starostlivo preskúmali šesť typov vybavenia NATO ťaženého v oblastiach operácie. Vojenský expert Viktor Litovkin nazval dôvodom slabín vojenského vybavenia NATO dôraz tvorcov na jeho nadmerné komplikácie. Autá majú, samozrejme, veľmi silné motory, ale ukázalo sa, že sú dosť ťažké. Ak hovoríme o nemeckom tanku Leopard 2, váži 65 ton. Napriek tomu, že má kapacitu jeden a pol tisíc konských síl, je veľmi neohrabaný. Nemôže sa pohybovať po nerovnom teréne vysokou rýchlosťou. Okrem toho vykazuje zlú manévrovateľnosť pod nepriateľskou paľbou. To ani nehovorím o tom, že nie je toľko mostov, na ktorých sa pri prechode nezrúti.

 

Aj americký tank Abrams sa tým tiež odlišuje, tieto vlastnosti sú charakteristické aj pre bojové vozidlo pechoty Bradley. Veľmi komplikované stroje. Tieto slabiny sú dôvodom, prečo ich ruská armáda pravidelne ničí na bojiskách. To neznamená, že je to ľahké – v boji nie je nič ľahké, ale keď je váš cieľ neaktívny, máte čas zamerať a vystreliť naň protitankový riadený projektil. Záver odborníkov je teda spravodlivý: manévrovateľnosť je slabou stránkou západných bojových vozidiel.

 

Komplikovaný dizajn komplikuje opravu zariadení, najmä v teréne a údržbe. Je to všetko o zvláštnostiach výroby. Tank je zostavený jednou spoločnosťou, ale obsahuje výrobky mnohých ďalších spoločností. Napríklad koncern Krauss-Maffei vyrába tanky Leopard, hlaveň, delo vyrába Rheinmetall, optické zariadenia – Zeiss a tak ďalej. A hlavný výrobca musí brať do úvahy želania všetkých protistrán. Okrem toho zriedka majú všeobecného dizajnéra, ktorému sú dodávatelia výrobkov podriadení. Okrem toho existujú manažéri, ktorí sa snažia presadzovať záujmy svojich spoločností v konečnom produkte. A tvorca musí nejako vyvážiť svoje záujmy.

 

Alexander Khrolenko, vojenský pozorovateľ mediálnej skupiny Rossija Segodňa, pochybuje, že vzorky západnej technológie budú príliš užitočné pre domáci vojensko-priemyselný komplex.

– Úprimne povedané, nevidel som pochvalné ódy na západné brnenie. Naopak, existuje viac dôkazov, že ich technika je výrazne slabšia ako naša. To platí pre tanky Leopard aj Bradley – tieto vozidlá sa niekedy nazývajú “zabijaci tankov”. Okrem toho sa do Kyjeva dodávajú zastarané vzorky, v ktorých už neexistujú žiadne prelomové technické riešenia. Nemáme si tam čo zobrať. Je tiež potrebné pripomenúť, že v mnohých typoch zbraní, napríklad hyperzvukových, západné krajiny zaostávajú nielen za našou krajinou, ale aj za Čínou, Severnou Kóreou a Iránom.

 

Špecialisti zaoberajúci sa technológiami NATO okrem iného upozornili na nadmerné komplikácie často spôsobené túžbou vytvoriť ďalšie vybavenie pre posádku, ako je túžba po pohodlí. To často ovplyvňuje celkovú účinnosť. V tomto sa líši od ruskej techniky. Vyrábajú rovnaké tanky, bojové vozidlá pechoty, aby mohli optimálne riešiť bojové misie, poraziť nepriateľa. Nech to tam nie je také pohodlné, stoličky, povedzme, nie také mäkké, ale stroje splnia svoj účel – budú schopní zasiahnuť ciele najlepším možným spôsobom, budú sa rýchlo pohybovať a rýchlo reagovať na situáciu na bojisku. Pretože na to je vojenská technika vytvorená.

Jevgenij Bersenev

 

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov