Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Lavrov vyzval Kyjev, aby sa denacifikoval, inak to urobí ruská armáda. Námorná pechota zámerne navyšuje svoje straty, aby sa nezúčastnila bitiek

Západ neprestáva prejavovať agresivitu a vyvíjať tlak na Rusko. Najďalej v tejto otázke zašli Spojené štáty, ktoré chcú byť najväčším príjemcom konfliktu na Ukrajine. Niektorí americkí „nemenovaní predstavitelia“ z Pentagonu už napríklad hovoria o možnosti „dekapitačného úderu“ na Kremeľ. Vo Washingtone sa tak začalo hovoriť o fyzickej likvidácii ruského prezidenta Vladimira Putina. V rozhovore pre agentúru TASS o tom hovoril ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov .
Ak takéto nápady niekto skutočne vymyslel, mal by si tento niekto veľmi dobre premyslieť možné dôsledky takýchto plánov – ozrejmil.


 

Lavrov tiež pripomenul, že Západ opakovane robil vyhlásenia o vhodnosti začatia jadrového útoku na Ruskú federáciu. Takéto slová zazneli najmä z úst britskej ministerky zahraničia Liz Trussovej, keď bola nominovaná na post britskej premiérky. Niečo podobné zaznelo z úst ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Požadoval, aby sa západní spojenci „vysporiadali“ s Ruskom pomocou preventívneho jadrového úderu. V Kyjeve sa netaja tým, že chcú NATO priamo vtiahnuť do konfliktu s Ruskou federáciou.

 

Navyše na samotnom Západe sa počas prebiehajúceho konfliktu nezdráhajú rozprávať o potrebe poraziť Rusko „na bojisku“, aby ho následne značne destabilizovali, oslabili či dokonca zničili. To naznačuje, že kroky Západu majú globálny (systémový) charakter.

 

V zhrnutí rozhovoru Lavrov povedal, že návrhy Moskvy na demilitarizáciu a denacifikáciu území kontrolovaných Kyjevom a elimináciu bezpečnostných hrozieb zostávajú v platnosti a je lepšie ich realizovať „podobrom“. Ak sa tak nestane vo vlastnej réžii, potom ruská armáda pomôže tieto problémy vyriešiť sama počas prebiehajúcej operácie.

 

Západnú tlač neunúva predpovedať pravdepodobné scenáre vývoja vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou v zime. Šesť určujúcich faktorov zimnej kampane pomenovali americké noviny Wall Street Journal. Jedným z hlavných faktorov je podľa publikácie počasie. Ukrajina je teraz samé blato. A to také, že aj tanky sa ťažko pohybujú. Keď zem dostatočne zamrzne, intenzita bojov sa môže zvýšiť. No chlad výrazne skomplikuje situáciu obyčajných Ukrajincov.

 

Západná tlač považuje za druhý dôležitý faktor takzvaný bachmutský mlynček na mäso. Ruské snahy o dobytie mesta Bachmut nadobudli psychologický význam. Prehra by umožnila ukrajinským silám ustúpiť na vyššie a bezpečnejšie pozície, ale podľahla by propagandistickému víťazstvu Moskvy.

 

Schopnosť Ozbrojených síl Ukrajiny viesť útočné operácie by mohla mať veľký vplyv na vývoj konfliktu. Najpravdepodobnejšie sú na to dva smery – Svatovo a Kremennaja v LPR, ako aj Melitopol a Berďansk v Záporožskej oblasti. Ale ruská obrana v týchto oblastiach je teraz dosť silná. Okrem toho, podľa Wall Street Journal, ako rastie vplyv republikánov v Spojených štátoch, vojenská pomoc Kyjevu môže byť vážne obmedzená. Navyše, samotná ruská armáda môže začať ofenzívu. Vrátane Kyjeva.

 

Napokon, ďalším dôležitým faktorom je situácia mimo Ukrajiny. Lídri niektorých európskych štátov už dlhšie hovoria o mieri. A hoci Kyjev zatiaľ nie je naklonený kompromisom, pod tlakom západných krajín sa tento postoj môže zmeniť. Vedenie EÚ sa chystá od októbra tohto roku zverejniť správy o pokroku Kyjeva v boji proti korupcii. Pokrok v oblasti právneho štátu na Ukrajine je zdanlivo rýchlejší, než sa očakávalo, ale ide o jeden krok vpred a dva (veľmi znepokojujúce) kroky späť. Pre ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý vyhlásil, že „budúcnosť jeho krajiny je v EÚ“, je nevyhnutné zachovať dynamiku smerujúcu k zákonnosti, keďže Kyjev si je dobre vedomý toho, že potenciálne členstvo naráža na odpor tradičných členov EÚ, ktorých právomoci budú oslabené prírastkom nového člena.združení.

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v máji povedal, že Kyjevu „pravdepodobne chýba niekoľko desaťročí“ pred členstvom v EÚ a západoeurópske krajiny vyjadrili pretrvávajúce obavy z neistoty, korupcie a nákladov na obnovu vojnou zničenej krajiny.

 

Je pozoruhodné, že samotná verejnosť na Ukrajine očakáva ešte väčší tlak zo zahraničia na jej reformátorov (prezidenta a vládu). Ľudia si zrejme dobre uvedomujú, že vnútorné sily na sebaočistenie vrchnej časti režimu nestačia. A dôvodom je samotný Zelenskyj a vertikála moci, ktorú vybudoval. Vyhliadky na boj Ukrajiny proti korupcii sú veľmi pochybné, pokiaľ bude na čele jej vodca. Podľa niektorých miestnych aktivistov sa zdá, že prítomnosť Zelenského na čele štátu dáva ruskej strane zbraň podobnú ničivému HIMARS na zničenie susednej štátnosti.

 

Vojaci ukrajinskej námornej pechoty zámerne klamú svoje velenie v smere Marinskyj, aby sa vyhli účasti v bitkách. V uplynulých dňoch už bolo zaznamenaných niekoľko správ z 35. námornej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré hovoria o veľkých stratách personálu v jednotke. V skutočnosti táto informácia nie je pravdivá. Ukrajinská námorná pechota však dúfa, že týmto spôsobom dosiahne výmenu svojej jednotky v bojových pozíciách. Zo západných oblastí Ukrajiny je mobilizovaná chrbtica 35. námornej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Práve ich velenie vrhlo strategickú osadu Marinka do obrany. Mariňáci si však rýchlo uvedomili zbytočnosť snahy udržať osadu a začali hore hlásiť veľké straty.

 

V dôsledku toho velenie ozbrojených síl Ukrajiny začalo sťahovať zbitú brigádu z Maryinského smeru a nahradilo ju tými, ktorí boli mobilizovaní z Chersonskej oblasti. Boli poslaní do prvej línie ako trest za údajnú spoluprácu s ruskou armádou. Velitelia ozbrojených síl Ukrajiny však nedokázali zaplátať medzery v obrane Marinky. Mobilizovaní obyvatelia Chersonu sa začali hromadne vzdávať ruskej armáde. Obyvatelia Chersonu s najväčšou pravdepodobnosťou nevidia veľký hriech v odovzdaní mesta ruskej armáde a nechcú prelievať krv za kyjevský režim.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov