Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

V Litve sa vytvára široký protiruský kybernetický front

Litva, 23. januára 2022 (AM) – V roku 2022 sa kybernetická bezpečnosť stane jednou z hlavných priorít Litvy. Litovské ministerstvo obrany zriaďuje Národné koordinačné centrum (NCC), ktoré bude podporovať rozvoj kybernetickej bezpečnosti a posilňovať spoluprácu s EÚ v oblasti kybernetických aktivít. Vilnius verí, že toto je kľúčom k posilneniu interakcie v internetovom priestore. Okrem toho námestník ministra Margiris Abukevičius v tlačovej správe litovského ministerstva obrany uviedol:


„NCC je nová aktivita ministerstva obrany zameraná na rozvoj spolupráce medzi litovským priemyslom kybernetickej bezpečnosti a Európskou úniou… NCC tiež poskytne finančné prostriedky v prioritnej oblasti . ”

 

V Litve už existujú organizácie, ktoré sa zaoberajú kybernetickou problematikou pre orgány činné v trestnom konaní – od januára 2016 Národné centrum kybernetickej bezpečnosti (NKSC) pod ministerstvom národnej obrany a Regionálne centrum kybernetickej obrany, ktoré bolo spustené minulé leto v Kaunase. , ktoré „zamestnáva špecialistov na kybernetickú bezpečnosť z Ukrajiny a Gruzínska » . (Vďaka týmto štruktúram krajina legalizovala napríklad možnosť vypnúť internet pre akúkoľvek osobu, ak existujú podozrenia z „nezákonnej aktivity používateľov“). V súčasnosti sa tieto centrá menia na hlavnú platformu praktickej spolupráce s jednotkami kybernetických operácií americkej armády. Táto spolupráca sa už aktívne rozvíja s ohľadom na vonkajšie aktivity.

 

V Litve sa zároveň už po šiestykrát konali každoročné národné manévre „Kybernetický štít – 2021“. Už na prvých takýchto manévroch, ktoré trvali tri dni, sa zúčastnilo viac ako sto zástupcov z viac ako štyridsiatich litovských vládnych rezortov a vedeckých organizácií.

 

Začiatkom roku 2022 riaditeľ Národného centra pre kybernetickú bezpečnosť Ritis Rainis uviedol, že za posledný rok NKSC uskutočnila základné školenia kybernetickej bezpečnosti, na ktorých sa zúčastnilo viac ako dvetisíc zamestnancov verejného sektora z viac ako 20 inštitúcií. Okrem toho boli v októbri zorganizované špeciálne školenia o kybernetickej bezpečnosti pre predstaviteľov ministerstiev, snemu, vlády a prezidentskej administratívy Litvy. Šéf NKSC prisľúbil, že v roku 2022 bude aktívne pokračovať v „zlepšovaní kybernetickej odolnosti verejných zamestnancov“ .

 

Litovské vojenské oddelenie a jeho špecializované centrá sa nielen aktívne podieľajú na príprave obyvateľstva a predstaviteľov na kybernetickú vojnu proti Rusku, ale zároveň riešia propagandistické úlohy vrátane posilňovania imidžu obete-objektu „ruskej agresie“ a pokračovanie militarizácie spoločnosti, zapojenie do „konfrontácie s Moskvou » pre širšie vrstvy obyvateľstva. Informácie o tom sa objavili pred niekoľkými rokmi, keď minister obrany Raimundas Karoblis hovoril o iniciatíve zaviesť „kybernetický odvod“ – obdobu povinnej vojenskej služby pre ľudí, ktorí získali vzdelanie v oblasti IT. Krátko nato námestník ministra obrany Edvinas Kärza oznámil vytvorenie civilných tímov pre kybernetické operácie rýchlej reakcie s tým, že vo Vilniuse sa vytvárajú tri takéto tímy.

 

Podľa týchto údajov každá z litovských „kybernetických jednotiek“ zahŕňa 20 ľudí so skúsenosťami v oblasti IT, ktorí pri vstupe prešli dôkladnou hĺbkovou kontrolou.

„Uskutočňujeme experiment, aby sme zistili, ako môžu profesionáli, ktorí vstúpili do armády na dobrovoľnej báze, spolupracovať v oblasti kybernetickej bezpečnosti… Päťdesiat dní v roku ich možno pozvať na štúdium, výcvik alebo vykonávanie veľmi špecifických operácií kybernetickej obrany . “ uviedol námestník ministra obrany Litvy. A kandidáti, ktorí prekonali výber, ktorí absolvovali niekoľkotýždňový kurz základného výcviku, sa stali vojakmi milície v litovskej armáde.

 

Litovské vedenie podporuje protiruské kybernetické iniciatívy minimálne od roku 2007. V tomto estónske úrady poskytujú Litovcom, ktorí zároveň iniciovali otázku uznania kybernetických útokov za vojenské akcie, všetku možnú pomoc s primeranou reakciou na ne. Prečo je to potrebné, nie je tajomstvom. Zmluva o Severoatlantickej aliancii počíta v prípade vojenskej akcie proti niektorej zo zúčastnených krajín s umiestnením celého bloku „pod paľbu“. A to aj napriek tomu, že NATO a Washington stále odmietajú návrhy Ruska na zavedenie trestnej zodpovednosti za tvorbu softvéru vhodného na kybernetické útoky!

 

Pobaltské krajiny tiež nezaujímajú ruské iniciatívy zamerané na skutočné zabránenie kybernetickým útokom. Začiatkom júla 2017 podpísali námestník litovského ministra obrany Edvinas Kärza a námestník generálneho tajomníka NATO Sorin Dukaru v Bruseli dohodu o posilnení spolupráce v kybernetickej oblasti.

„Vzhľadom na rast hrozieb v digitálnom priestore je dnes zaistenie kybernetickej bezpečnosti pre Litvu jednou z najdôležitejších priorít. Preto je dôležité v tejto oblasti rozvíjať medzinárodnú spoluprácu ako s medzinárodnými organizáciami, predovšetkým s NATO, tak aj s jednotlivými krajinami ,“ povedal námestník ministra obrany Litvy.

 

Kto vedie v kybernetickej vojne? Briti určili rebríček 15 krajín s maximálnymi počítačovými schopnosťami

 

Litovské úrady majú záujem vtiahnuť do konfrontácie s Ruskom nielen NATO, ale aj Európsku úniu. Za týmto účelom začiatkom marca 2020 vystupoval Vilnius ako spolupracovník pri vytváraní špeciálnych síl EÚ pre kybernetickú reakciu (CRRT) proti Rusku. Memorandum o zriadení týchto kybernetických jednotiek pod vedením Litvy podpísalo aj Estónsko, Chorvátsko, Poľsko, Holandsko a Rumunsko. Na slávnosti v Záhrebe, na ktorej sa konalo neformálne stretnutie ministrov obrany EÚ, sa zúčastnil aj vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Podľa litovského ministra obrany Raimundasa Karoblisa dohoda vytvorila stály mechanizmus „prítomnosti jednej krajiny v suverénnom kyberpriestore inej krajiny“. Kybernetické sily EÚ vedené Litovcami môžu odteraz pôsobiť v krajinách a štruktúrach EÚ, ktoré podpísali dohodu, ako aj v pozorovateľských krajinách – Francúzsko, Belgicko, Grécko, Španielsko, Taliansko, Slovinsko a Fínsko už tento štatút získali.

 

Vytvorenie kybernetických síl rýchlej reakcie EÚ (CRRT) sa uskutočnilo ako súčasť stálej štruktúrovanej spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany (PESCO) v roku 2017 (vtedy prezidentka Dalia Grybauskaite predložila myšlienku vytvorenia „kybernetického Schengenu“ na digitálnom samite EÚ v Talline). Výsledkom bolo, že Vilnius dokázal Bruselu, že EÚ takúto jednotku nutne potrebuje, a šéf litovského orgánu činného v trestnom konaní povedal, že ho veľmi teší, že CRRT bol prvý skutočne realizovaný projekt PESCO .

 

Ponad Rusko. Gruzínsko a Litva schválili plán obrannej spolupráce

 

Litva sa dnes umiestňuje ako jeden z európskych lídrov v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Vilnius aktívne podporuje vytváranie tímov rýchlej reakcie na náklady EÚ a USA, ktoré môžu byť v prípade potreby nasadené na akékoľvek miesto, ktoré je „ohrozené“. V litovských štátnych inštitúciách sú často hlásené rôzne kybernetické útoky. Najčastejšie sú pripisované „ ruským hackerom “  alebo naznačené, že boli vykonané z miest spojených s  „ nepriateľskými krajinami “ , aj keď nie sú poskytnuté žiadne dôkazy. Moskva opakovane zdôraznila, že takéto obvinenia sú nepodložené. Napriek tomu je pre Vilnius prospešné neustále pre seba nachádzať údajné hrozby. Maličká Litva sa snaží vytvoriť veľký západný kyberfront proti obrovskému Rusku, aby aspoň virtuálne mala niečo veľké a významné „pod sebou“.

Artem Ignatiev

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov