foto: Pinterest
Aktuality,

Z histórie čínskeho stíhacieho letectva: Čínska Shenyang J-6 ostáva navždy v srdciach čínskych pilotov

Igor Denisov na portáli warfiles napísal zaujímavý článok o čínskej legende, stíhacom lietadle Shenyang J-6. Číňania definitívne vyradili tieto lietadlá zo služby až na začiatku 21.storočia, kedy uskutočnili slávnostnú rozlúčku so svojou stíhaciou legendou. Čínska stíhačka Shenyang J-6 bola prvým čínskym stíhacím lietadlom (kópia sovietskeho MiG-19) , takže Číňania sa rozlúčili s lietadlom, ktoré bolo od roku 1957 v čínskej vojenskej službe takmer 40 rokov. Čínsky veterán Shenyang J-6 neskončil na vrakovisku, kde by ho rozrezali na šrot, naopak, Číňania niekoľko stíhačiek Shenyang J-6 zachovali a používajú ich ako letuschopné muzeálne exponáty.


Čínsky Shenyang J-6 bol prvým čínskym vojenským nadzvukovým lietadlom, vytvoreným na základe sovietskej licencie a Číňania vyrobili celkovo takmer 4000 kusov týchto strojov. Čínska stíhačka Shenyang J-6 je kópiou sovietskeho MiG-19 a podklady k MiG-19 odovzdali Sovieti Číňanom ešte v roku 1957. MiG-19 už bol v roku 1957 podľa Sovietov zastaralý a Sovieti odovzdali Číňanom celú technickú dokumentáciu. Od roku 1957 do roku 1959 Číňania získali od Sovietov MiG-19P s dvoma kanónmi, MiG-19PM so štyrmi raketami vzduch vzduch a nakoniec aj MiG-19S. Sovieti Číňanom odovzdali aj motor k MiG-19O RD-9B.

Číňania získali celkovo 5 kusov rozobraných MiG-19P. V marci 1958 odborníci v leteckom závode v Shenyangu začal študovať dokumentáciu a skladať rozobraný MiG-19P, aby sa s lietadlom dokonale zoznámili. Prvý čínsky  Shenyang J-6 vyletel na konci septembra 1959. No pokiaľ Číňania odstránili všetky problémy, ubehli štyri roky, takže až od roku 1963 boli čínske stíhačky Shenyang  J-6 odskúšané a bojaschopné. Od roku 1964 sa počet stíhačiek  Shenyang J-6 v aktívnej službe rapídne zvyšoval a lietadlo sa na dlhú dobu stalo hlavnou bojovou stíhačkou čínskeho letectva. Od roku 1964 do roku 1971 čínski piloti na stíhačkách Shenyang J-6 zničili  21 cudzích lietadiel. K lietadlám, ktoré Číňania zostrelili patrila tchajwanská Grumman HU-16 Albatros, no v roku 1967 tchajwanské Lockheed F-104 Starfighter zostrelili 2x čínske stíhačky Shenyang J-6.
Číňania na základe prototypu Shenyang J-6 následne vytvorili viacero bojových modifikácii, ktoré sa stali základom čínskeho stíhacieho letectva a slúžili v čínskej armáde ešte aj v roku 1995. Masovo Číňania tieto lietadlá nasadili vo vojne s Vietnamom v roku 1979, táto vojna sa v histórii stala známa aj ako “prvá socialistická vojna”Z histórie sú známe aj prípady, kedy sa čínski piloti pokúsili aj na čínskych stíhačkách Shenyang  J-6 utiecť z Číny. Traja čínski piloti na stíhačkách Shenyang J-6 uleteli na Tchajwan a dvaja do Južnej Kórei. V apríli 1979 sa čínsky stíhací pilot pokúsil uletieť  na lietadle Shenyang J-6 do Vietnamu, no zahynul keď lietadlo vrazilo do kopca. Posledným pilotom, ktorý sa pokúsil na lietadle uletieť  bol čínsky nadporučík Van Bao Yu, ktorý 25.8.1990 preletel sovietsko-čínsku hranicu. Sovieti však čínskeho pilota i lietadlo Číňanom vydali. Pilot bol odsúdený v Číne na trest smrti, trest mu neskôr zmenili na doživotie.

Čínska stíhačka Shenyang J-6 patrí k unikátnym lietadlám, ktoré boli v bojovej službe dlhých  40 rokov. Toto čínske lietadlo, koncepčne vychádzajúce zo sovietskeho MiG-19 Číňania nakoniec predávali aj do krajín Ázie a Afriky. Prvým kupcom čínskych Shenyang J-6 sa stal v roku 1965 Pakistan, modifikácie Shenyang J-6 takisto slúžili v Albánsku, Bangladéži, Vietname, Severnej Kórei, Egypte, Iraku, Iráne, Tanzánii, Zambii, Sudáne a Somálsku.

Podľa neoverených informácii sa v afrických krajinách ešte stále môžu nachádzať bojaschopné Shenyang J-6. Číňania  sa už rozhodli svoju legendu zachovať a niekoľko bojových lietadiel Shenyang J-6 udržujú stále v bojaschopnom stave. Rozlúčky s J-6 sa svojho času zúčastnili aj čínski bojoví piloti – veteráni, ktorí v minulosti na týchto strojoch slúžili. 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov