foto: ČT24, generál Emil Boček
Aktuality, História,

Posledný žijúci český pilot RAF – generál Emil Boček ocenil morálne autority Česka aj Slovenska

Posledný žijúci český stíhací pilot RAF, armádny generál Emil Boček, dnes ôsmim osobnostiam a dvom inštitúciám odovzdal v Arcibiskupskom paláci cenu „Morálna autorita“. Udeľuje ju od roku 2019. Počas slávnostného večera vyznamenal dve osobnosti aj minister obrany Lubomír Metnar.


 

Odovzdanie vyznamenania za podporu a starostlivosť o čs. vojnových veteránov z 2. svetovej vojny a za dosiahnutie mimoriadnych výsledkov pri presadzovaní spravodlivosti, odvahy, statočnosti, cti a vytrvalosti v prospech občanov ČR a SR, sa uskutočnilo za prísnych protiepidemických opatrení. „Morálnymi autoritami“ sa tento rok stali napríklad bývalý predseda Senátu Přemysl Sobotka, prednosta Ústavu klinických neuroodborov Ústrednej vojenskej nemocnice Vladimír Beneš či Jindřich Sitta, zakladajúci člen Združenia novodobých vojnových veteránov SR. Ocenené boli aj dve inštitúcie, Vojenský historický ústav Bratislava a Domov „Vlčí mak“ v Ústrednej vojenskej nemocnici.

 

Potopenie Alsterufera: Pred 77. rokmi československí letci Hitlerovi potopili loď s cenným nákladom wolfrámu

 

Okrem hlavnej ceny udelil generál Boček aj množstvo medailí a ocenení za prínos a podporu druhovojnových veteránov. Ďalšie osobnosti potom ocenil minister obrany. Najvyššie rezortné vyznamenanie, Zlatú lipu ministra obrany, prevzal pražský arcibiskup Dominik Duka či Zbyněk Pavlačík, organizátor Dní NATO.

 

 

Hrdinstvo a vlastenectvo

Armádny generál Boček vo svojom prejave spomenul hrdinstvo, ale aj silu vlastenectva, ktorá ho doviedla až do kokpitu lietadla Spitfire, s ktorým bol ako pilot 310. stíhacej perute RAF opakovane vyslaný ako sprievod bombardérov nad okupovanú Európu a Nemecko. Zaspomínal aj na spolubojovníkov, vojnových hrdinov a vlastencov, ktorí už nie sú medzi nami.

 

„Ďakujem vám, že nás chováte v úcte a staráte sa o nás. Dnešný deň bude dôstojným pripomenutím života ocenených osobností, ktoré sa pre mnohých z nás stanú prirodzeným vzorom a morálnou autoritou. Prial by som si, aby náš spoločný život nám prinášal radosť, spolupatričnosť a tiež verné priateľstvo Čechov a Slovákov. Chcel by som, aby tieto slávnostné večery sa stali symbolom všetkého, čo je nám drahé a vzácne,“ uviedol generál Boček.

 

Česko-slovenskí letci na britskom nebi 1940

 

Minister obrany Ľubomír Metnar na záver slávnostného večera zablahoželal oceneným a bilancoval tiež obdobie svojho pôsobenia na poste ministra obrany: „Bolo to hektických tri a pol roka, počas ktorých sa urobilo veľa práce. Pokročili sme v modernizačných projektoch, vylepšovali starostlivosť o súčasných vojakov i vojnových veteránov, armáda sa aj vďaka pomoci v boji s koronavírom teší historicky najvyššej dôvere verejnosti. Nič z toho by nebolo možné bez podpory mnohých z vás. Práve stretávanie a spolupráca s osobnosťami ako ste vy ma v kariére vždy posúvali o kus ďalej. Za to vám ďakujem, prajem vám veľa úspechov v profesnom aj osobnom živote, a predovšetkým pevné zdravie, pretože to je v dnešnej pandemickej dobe asi to najdôležitejšie,“ uviedol na záver minister obrany Ľubomír Metnar.

 

Laureáti ceny Morálna autorita:

MUDr. Přemysl Sobotka, emeritný predseda Senátu PČR
Plk. vv prof. MUDr. Vladimír Beneš, DrSc., prednosta Ústavu klinických neuroodborov Ústrednej vojenskej nemocnice
Genmjr. Mgr. Martin Vondrášek, 1. námestník policajného prezidenta
Plk. Ing. Michal Koudelka, riaditeľ Bezpečnostnej informačnej služby
Genpor. Ing. Ján Kaša, MSc., náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta republiky
Plk. vv MUDr. Jindřich Sitta, zakladajúci člen Združenia novodobých vojnových veteránov ČR
Mons. Josef Suchár, Český rímskokatolícky kňaz
Ing. Jiří Boček, Emeritný riaditeľ Budějovického Budvaru
Vojenský historický ústav Bratislava
Domov „Vlčí Mak“ v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov