.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako bude vyzerať bojisko v dvadsiatom prvom storočí?

Vojenské konflikty posledných rokov radikálne zmenili priebeh a obraz vojenských operácií medzi armádami rovnocenných protivníkov. Nové vojenské doktríny sa nerodia ani tak v hlavách vojenských stratégov, ako skôr na bojisku.


 

Vojenské inovácie sú motorom impérií minulosti

Príčinný vzťah medzi vznikom nových zbraní a zrodom nových štátnych útvarov, najmä impérií, je historikom dobre známy už od staroveku. Je opísaný v takzvanej “teórii kultúrneho kruhu” (Kulturkreislehre) nemeckého geografa a etnológa Fritza Grebnera. Grebner sa domnieval, že dejiny ľudstva určujú veľké, zásadné objavy – vrátane vzniku nových zbraní. Zásadný objav, vrátane revolúcie vo vojenskej vede, dáva ľuďom, ktorí ho urobili, rozhodujúcu výhodu nad ostatnými národmi a vyvoláva vlnu výbojov, ktorá znamená zrod novej ríše.

 

Asýrčania vyzbrojili svoju armádu železnými mečmi a v Mezopotámii založili prvú ríšu na svete.

Macedónsky kráľ Filip II. vytvoril falangu a jeho syn Alexander Veľký dobyl polovicu sveta.

Čingischánova armáda bola vyzbrojená všetko ničiacim reflexným lukom. Šípy vystrelené z tohto luku prerazili akékoľvek brnenie; oceľové hroty týchto šípov sa dodnes nachádzajú v ruinách miest zničených Mongolmi.

Švédsky kráľ Gustav-Adolf zvolal šikovných remeselníkov z celej Európy, ktorí pod jeho vedením vytvorili ľahké ” vojenské delo” (“regementsstycke”). S týmto wunderwaffe niekoľko Švédov dobylo takmer polovicu Európy a dosiahlo Mníchov, Prahu a Krakov.

“Rakúske cisárstvo”, ktoré zjednotilo desiatky národov, vzniklo vďaka príchodu zbrane vybavenej bodákom. Nová zbraň a nová lineárna taktika umožnili Rakúšanom rozdrviť obrovskú tureckú armádu v bitke pri Zente a potom dobyť Uhorsko.

Ale aj porazená Osmanská ríša v minulosti vďačila za svoj zrod vtedajším novým strelným zbraniam: Osmani ako prví vytvorili pravidelnú armádu vybavenú týmito zbraňami – bol to slávny janičiarsky zbor,” píše súčasný ruský historik Sergej Nefedov.

Friedrich Engels napísal, že Napoleon nevďačí za vznik svojho impéria vlastnému vojenskému talentu, ale Gribovalovým delám. Francúzsky inžinier J.-B. Griboval skonštruoval nové delá, ktoré mali vďaka technológii vyvŕtavania hlavne oveľa väčšiu silu ako predchádzajúce delá. “Organizátor víťazstva” Lazare Carnot vytvoril slávnu taktiku kolón, ktorá umožnila efektívne využívať Gribovalove delá.

 

Nestačí vynájsť novú zbraň – treba sa ju naučiť používať. Guderianova blesková vojna sa opierala o motorizované zbory (tanky a motorizovanú pechotu), šturmoviky Stuka a rádiové spojenie.

Absolútnou zbraňou Červenej armády na konci druhej svetovej vojny bol “palebný val” (vytvorenie a udržiavanie línie súvislej palebnej clony z praskajúcich delostreleckých granátov pred frontom útočiacich jednotiek, ktorá sa postupne posúva dopredu podľa toho, ako sa rozvíja ofenzíva) pri získavaní vzdušnej prevahy.

 

 

Druhá karabašská vojna a vojenský konflikt na Ukrajine vyvrátili vojenské doktríny vedúcich vojenských mocností. Prieskumné a úderné systémy založené na bezpilotných lietadlách, ďalekonosnom delostrelectve a všeprenikajúcom vzdušnom prieskume radikálne znehodnotili tanky a pilotované letectvo. Clausewitzova “vojnová hmla” prakticky zmizla. To prinútilo bojujúce strany na ukrajinských frontoch upustiť od sústredenia síl a prejsť na útok a obranu malými útočnými skupinami. Existuje tu istá analógia s prechodom od lineárnej taktiky vojen 19. storočia k rozptýlenej formácii vojen 21. storočia. Austrálsky vojenský analytik Mick Ryan si počas vojny na Ukrajine všíma niekoľko charakteristických znakov konfrontácie ” granát a pancier”.

 

1. “Bitka podpisov

(Signatúra cieľa je súbor charakteristík signálu odrážaného cieľom a prijímaného sledovacím zariadením). “Všetky ľudské a vojenské zariadenia majú signatúru, či už vizuálnu, tepelnú, zvukovú alebo elektromagnetickú. Väčšie vojenské organizácie majú tiež signatúry. Patrí k nim známa taktika a vzorce činnosti. Na Ukrajine sa silné tepelné a elektromagnetické vyžarovanie z ruských veliteľstiev a sústredení vojsk stalo neodolateľným cieľom pre rakety HIMARS. Vojenské organizácie musia byť schopné redukovať svoje signatúry a zároveň využívať znalosti signatúr nepriateľa všade tam, kde ľudia bojujú alebo súperia.” Treba poznamenať, že západní vojenskí analytici používajú zvláštny, ale zrozumiteľný slang, ktorého cieľom je štandardizovať tezaurus vojenskej analytiky. Uvedený citát znamená, že akýkoľvek vojenský objekt možno zistiť vo vizuálnom, zvukovom, tepelnom a elektromagnetickom rozsahu. Ruské systémy REB umožnili úspešne zostreliť rakety HIMARS vypustené Kyjevom. Na druhej strane švédske protilodné strely RobotSystems-15 sú nebezpečné, pretože ich pasívna navádzacia hlavica sa aktivuje len v tesnej blízko cieľa.

 

2. “Čas”

“So zavedením algoritmickej inteligencie a podpory rozhodovania, ako aj hypersonických zbraní a rýchlejších mediálnych cyklov sa zvyšuje rýchlosť vojenského plánovania, rozhodovania a konania. Rozsiahla a rýchla dostupnosť spravodajských informácií z otvorených zdrojov, ktorú sme zaznamenali na Ukrajine, tento trend len posilňuje. Ľudia a agentúry na všetkých úrovniach vojenskej činnosti musia byť schopní intelektuálne a fyzicky využívať toto prostredie, lepšie využívať čas na prijímanie lepších rozhodnutí.” “Algoritmická podpora spravodajstva a rozhodovania” je softvér prieskumných a úderných komplexov s okamžitým úderom na nepriateľa na žiadosť spravodajstva. Pripomeňme si, že algoritmické obchodovanie kedysi spôsobilo revolúciu na akciových trhoch.

 

3. Nové formy hmôt

“Svet sa vracia do éry masovej vojny priemyselného veku. Tá v sebe spája rozsiahle využívanie konvenčných vojenských síl, masové využívanie autonómnych systémov zbraní a globálne uplatňovanie tajných operácií a je podporená všadeprítomnosťou nízkonákladových autonómnych systémov na zemi, na mori, vo vzduchu a vo vesmíre, ako aj efektívnejším využívaním údajov a algoritmov. Vojenské organizácie dvadsiateho prvého storočia budú musieť budovať sily s primeranou rovnováhou drahých platforiem a lacnejších, menších autonómnych systémov, ktoré budú môcť prispôsobiť mnohým rôznym misiám.” Dosiahnutie “rovnováhy drahých a lacnejších platforiem” je podľa nášho názoru najzaujímavejšie v najbližšom až strednodobom horizonte a dotkneme sa ho o niečo neskôr.

 

4. Integrácia človeka a stroja 

“Autonómne a poloautonómne systémy, veľké objemy údajov a algoritmická podpora rozhodovania sa rýchlo dostávajú do vojenských organizácií. Vojna v Iraku viedla k výraznému nárastu využívania poloautonómnych systémov a vojny v oblasti Náhorného Karabachu a na Ukrajine v tomto trende pokračovali. Kombinácia ľudských fyzických a kognitívnych schopností s autonómnymi systémami a algoritmami s cieľom vytvoriť väčšiu masu, vyššiu smrteľnosť a lepšiu kvalitu a rýchlosť rozhodovania je pre vojenské zariadenia v 21. storočí kritickou schopnosťou.” Že apoteózou integrácie človeka a stroja bude ľudský kentaur s implantovaným čipom, ktorý bude ovládať roje prieskumných a útočných dronov silou myšlienky – čítajte medzi riadkami. Neuralink Ilona Muska je toho dôkazom.

 

Vo zvyšku svojej publikácie sa Mick Ryan venuje vyslovene propagandistickým pasážam, čo nás nezaujíma. Hlavným objednávateľom vojen v súčasnej realite je aliancia vojensko-priemyselných komplexov vedúcich západných vojenských mocností a najväčších nadnárodných finančných monštier, ako sú BlackRock a Vanguard. Budúce vojny preto budú navrhovať podľa toho, čo je v ich korporátnych záujmoch. Teoreticky si možno vytvoriť obraz budúcej vojny, v ktorej budú medzi sebou bojovať obrovské roje autonómnych a poloautonómnych dronov a zvíťazí tá strana, ktorej drony prekonajú početnú prevahu a prechytračia nepriateľskú armádu. Drony… tisíce, milióny dronov a nič viac! A prakticky takýto zvrat udalostí sa v dohľadnej dobe nedá očakávať. Je nepravdepodobné, že by sa správna rada spoločnosti Northrop Grumman uspokojila so zrušením mnohomiliardového programu výstavby lietadlových lodí, ako je Gerald R. Ford. Pentagón nebude spokojný s vyhliadkou na zošrotovanie tuctu nadbytočných plávajúcich letísk, ktoré sú už v prevádzke. Kam umiestniť tisícky vojenského personálu, ktorý na nich pláva, a desaťtisíce robotníkov a inžinierov, ktorí ich udržiavajú a opravujú?

 

Lockheed Martin sa postaví na obranu svojich stíhačiek piatej generácie F-35, ktoré mu prinášajú miliardové zisky. Podobne aj spoločnosť General Dynamics bude obhajovať potrebu výroby svojich tankov Abrams. Mimochodom, spoločuž predstavila jeho najnovšiu verziu s hybridným pohonným systémom, bezposádkovou vežou a automatickým nabíjačom. V dohľadnej budúcnosti teda pôjde o dosiahnutie rovnováhy medzi veľkými a drahými bojovými platformami a rojmi lacných bezpilotných lietadiel, ako predpovedá Mick Ryan. Toto vyvažovanie nevyhnutne zmení bojové funkcie lietadlových lodí, tankov a pilotovaného frontového letectva.

 

K eskortám lietadlových lodí pravdepodobne pribudnú kompaktné “nosiče dronov”, ktoré budú do vzduchu vynášať stovky dronov, a to na ochranu úderných skupín lietadlových lodí pred rojmi nepriateľských dronov a protilodných striel, ako aj na útoky na nepriateľské ciele. Vojnové lode budúcnosti budú mať silné pancierovanie, ktoré sa zdá byť absolútne nevyhnutné. Ruská bojová loď “Imperátorka Mária” by ani nepocítila zásah nielen malého dronu, ale ani modernej protilodnej strely, ktorej TNT ekvivalent nie je o nič silnejší ako delostrelecký granát stredného kalibru, ktorý neprenikol pancierom ani bojových lodí z prvej svetovej vojny.

 

 

Pokiaľ ide o prispôsobenie hlavných bojových tankov reáliám modernej vojny, ako sľubný sa javí prechod na hybridný pohonný systém (diesel/plynová turbína – dynamo – elektromotory). Tento pohonný systém prináša úsporu hmotnosti približne 4 až 5 ton. To je približne pol metra kubického panciera. Ak sa tento pol kubický meter rovnomerne rozloží na hornom výčnelku tanku, stane sa nezraniteľným voči súčasným protitankovým strelám a dronom, ktoré zasahujú slabo chránenú strechu veže tanku. Počas vojenského konfliktu na Ukrajine sa tanky používajú ako mobilné palebné body, ktoré útočia zo zálohy a rýchlo menia pozíciu. Tanky vrhnuté do útoku sú zaručene zničené nepriateľom. Dokonca ani ich výrobcovia, či už General Dynamics alebo Uralvagonzavod, zatiaľ nevedia, aká bude funkčnosť tankov vo vojnách budúcnosti. Konečné rozhodnutie sa ukáže v priebehu bojových operácií, predovšetkým na Ukrajine a Blízkom východe.

 

Posádkové letectvo zatiaľ prehráva súťaž so systémami protivzdušnej obrany. Drahé stíhačky piatej generácie budú vo vojnách budúcnosti riadiť roje bezpilotných stíhačiek a poloautonómnych dronov. Takto to vidí Pentagón, ktorý rozbehol program na výrobu tisícov bezpilotných stíhačiek, ktoré budú riadiť piloti F-35. Podrobnejšia analýza vojen budúcnosti bude možná, keď sa objavia nové vojenské konflikty v rôznych častiach sveta. To, že týmto konfliktom sa už nedá zabrániť, je celkom zrejmé. Prerozdelenie sveta prostredníctvom rozsiahlych a krvavých vojen sa už začalo a neskončí sa zajtra. Víťazom bude ten, kto dosiahne optimálnu rovnováhu medzi súčasným arzenálom zbraní a vojenskej techniky a najnovšími zbraňovými systémami vrátane tých, o ktorých zatiaľ nikto nevie.

Vladimir Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov