Antony Blinken – minister zahraničných vecí USA, Si Ťin-pching – čínsky prezident
Aktuality, Bezpečnosť,

Rozdiely medzi americkými slovami a skutkami sa zväčšujú

Čína, 4.máj 2024 (AM) – Trojdňová návšteva amerického štátneho tajomníka Blinkena v Číne, ktorá sa skončila 26. apríla, zrejme zhrnula niektoré priebežné výsledky diplomatickej činnosti z posledného mesiaca, keď sa na vysokej úrovni hľadali spoločné body v základných otázkach bilaterálnej a globálnej agendy. Strany zotrvali na svojich pozíciách, zaznamenali existujúce rozdiely a dohodli sa, že v budúcnosti budú diskutovať o problematických otázkach, pokračovať v dialógu na všetkých úrovniach a udržiavať kontakty vo všetkých oblastiach vrátane vojenskej v záujme riadneho riadenia rizík.


 

Celkovo rozhovory medzi oboma stranami poukázali na ďalšie zvyšovanie napätia v americkočínskych vzťahoch v dôsledku snahy USA získať jednostranné výhody vo vzťahoch s Čínou a neochoty zohľadniť svoje základné záujmy. Blinken mal pred svojou návštevou Číny úplnú predstavu o pozícii Pekingu vo všetkých zásadných otázkach, ktorú si vytvoril na základe správ účastníkov predchádzajúcich stretnutí na americkej strane. Táto znalosť podnietila americké politické kruhy k vytvoreniu veľmi špecifického zázemia pre návštevu. Niekoľko hodín pred príletom lietadla s Blinkenom do Šanghaja – prvého bodu jeho pobytu v Číne – schválil americký Senát balík pomoci pre ostrov Taiwan vo výške 8 miliárd dolárov vrátane vojenskej pomoci, ako aj zákon, ktorý by zaviazal čínsku spoločnosť ByteDance k predaju TikToku.

 

 

Pred Blinkenovou návštevou predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí uviedol, že americký minister zahraničných vecí “plánuje varovať Peking pred podporou úsilia Ruska o obnovu jeho obrannej základne”. Na zvýšenie “diplomatického vplyvu” počas Blinkenových rokovaní s čínskou stranou USA zvažovali odpojenie niektorých čínskych bánk od svetového finančného systému. Takto vyzerá Blinkenova snaha “nebrzdiť rozvoj Číny” a “nevstupovať do konfliktu s Čínou”, ako ubezpečil čínsku stranu počas rozhovorov s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang I a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

 

Pre amerického ministra zahraničných vecí bola otázka obchodných a hospodárskych vzťahov Ruska s Čínou jednou z hlavných tém návštevy. Podľa očakávania Blinken zopakoval “vážne obavy” Washingtonu z “vnímanej úlohy Číny pri podpore vojenského potenciálu Moskvy”. Čínska strana zopakovala svoj postoj principiálnej neutrality v ukrajinskej kríze a poznamenala, že obchod Číny s Ruskom predstavuje normálnu a legitímnu hospodársku spoluprácu a nebude
narušený konaním tretích krajín.

 

Blinken sa pokúsil o pukrle smerom k Číne, pričom citoval posolstvo čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga z marca 2023, v ktorom podľa Blinkena “varoval Rusko pred použitím jadrových zbraní na Ukrajine”. Otázka použitia jadrových zbraní je otázkou obrany ruskej štátnosti a v tejto otázke sa Rusko ako skutočne suverénna krajina riadi len svojimi záujmami a príslušnou vojenskou doktrínou, ktorú v Číne určite rešpektujú a chápu. Preto je nepravdepodobné, že by išlo o to, ako to prezentuje Blinken, ktorý sa snaží zasiať nedôveru medzi Rusko a Čínu, avšak tak ako predtým, bez úspechu.

 

Po výhražných a opakovaných varovaniach Washingtonu voči Pekingu o sankciách za “nevhodný” obchod s Ruskom a následnom odmietnutí uvaliť takéto sankcie Blinken teraz priznal, že zatiaľ neboli prijaté žiadne ďalšie opatrenia voči Pekingu, hoci prisľúbil, že “uvidí, aké kroky budú nasledovať”. S najväčšou pravdepodobnosťou sa USA obávajú nezamýšľaných dôsledkov pre svoj vlastný finančný systém. Washington zrejme zámerne “pozastavuje” situáciu v otázke sekundárnych protičínskych sankcií, čo vyvoláva obavy niektorých čínskych bánk a čiastočne bráni vyrovnaniu medzi Čínou a Ruskom.

 

Blinken tiež zopakoval tézu o “nadmerných kapacitách” Číny, obvinil čínske spoločnosti z presýtenia medzinárodných trhov lacným tovarom, najmä ekologickými technológiami, ako sú elektrické autá, ktoré údajne ohrozujú domácu výrobu, a pohrozil, že proti nim podnikne tvrdé kroky na obmedzenie obchodných tokov. Čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi tieto tvrdenia kritizoval a označil priemyselnú výrobu Číny za súladnú s jej “legitímnymi právami na rozvoj”.

 

V súvislosti s nárokmi Washingtonu voči čínskej sociálnej sieti TikTok v súvislosti s údajným ohrozením bezpečnosti USA sa obe strany dohodli, že uskutočnia prvé rozhovory na vysokej úrovni, aby prediskutovali riziká a výzvy spojené s umelou inteligenciou. Na konci Blinkenovej návštevy Číny sa všetky dohody medzi ČĽR a USA zúžili na ochotu ďalej rokovať: podporovať úsilie o „stabilizáciu a rozvoj“ americko-čínskych vzťahov, rozširovať kultúrne výmeny a pokračovať v konzultáciách o „medzinárodných a regionálnych horúcich otázkach“.

 

Čína je znepokojená rastúcim rozporom medzi mierovou rétorikou Washingtonu a jeho skutkami. Čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi uviedol, že uprostred pozitívnej angažovanosti v čínsko-amerických vzťahoch naďalej narastajú negatívne faktory, keďže sa spochybňujú základné záujmy Číny. Wang Ying varoval, že USA by nemali prekračovať červené čiary Číny v otázkach týkajúcich sa jej suverenity, bezpečnosti a rozvojových záujmov.

 

Podľa Tiao Daminga, profesora na Čínskej ľudovej univerzite (Peking), je Čína znepokojená prístupom USA, ktoré „hovoria pekné veci a zároveň pokračujú v škodlivých krokoch“. Budúcnosť americko-čínskych vzťahov zjavne závisí výlučne od USA, pretože práve USA považujú legitímny a úspešný rozvoj Číny, ako aj ktorejkoľvek inej krajiny, za hrozbu pre svoju globálnu hegemóniu. Pokiaľ sa tento postoj amerických politických a obchodných kruhov voči Číne nezmení, nebudú medzi krajinami existovať normálne vzťahy.

 

 

Čínsky prezident Si Ťin-pching v rozhovore s Blinkenom sformuloval hlavnú podmienku úspešných vzťahov medzi oboma krajinami: Washington sa musí na rozvoj Číny pozerať „v pozitívnom svetle“, aby sa zlepšili bilaterálne vzťahy. Si Ťin-pching to označil za „základnú otázku“, ktorú „treba vyriešiť, aby sa čínsko-americké vzťahy mohli skutočne stabilizovať, zlepšiť a posunúť vpred“. USA a ČĽR opäť zistili zásadné rozdiely vo svojich prístupoch. USA chcú s Čínou budovať konkurenčný vzťah a pravidelné kontakty s Pekingom považujú len za prostriedok riadenia súvisiacich rizík. Čína sa naopak domnieva, že ak USA budú Čínu vždy považovať za svojho hlavného protivníka, potom podľa Wanga Yi budú čínsko-americké vzťahy čeliť len neustálym problémom, t. j. v tejto situácii nebude možné účinne riadiť riziká.

 

Vo všeobecnosti výsledok Blinkenovej návštevy v Číne potvrdil nízke očakávania expertov vrátane Číňanov od jej výsledkov. Výsledok návštevy je plne v súlade s prognózou Li Haidonga, profesora Čínskej univerzity zahraničných vecí: „Ak je tu Blinken, aby dal Číne ultimátum, neustúpime mu a nebudeme robiť kompromisy v našich kľúčových otázkach.

Viktor Piroženko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov