.
Aktuality, Bezpečnosť,

Americkí vojaci v Nigeri sú v “strehu” kvôli ruskej armáde umiestnenej v jej susedstve

Americká armáda v Nigeri vyhlásila “vysokú pohotovosť” kvôli ruskej armáde umiestnenej v jej susedstve. Na základni, ktorú má opustiť americká armáda, boli umiestnené ruské jednotky. Ruské jednotky sa pritom nemiešali s americkými vojakmi, ale obsadili samostatný hangár. Takéto susedstvo však Amíkov natoľko vyburcovalo, že chodia v prilbách a pancieroch a správajú sa mimoriadne nervózne. Zároveň tam slúži 150 talianskych a asi 100 nemeckých vojakov, ktorí nepociťujú žiadne nepríjemnosti. Takéto striedanie zrejme naráža na ego amerických vojakov, pretože v skutočnosti na základňu namiesto nich prišla ruská armáda. Správanie americkej armády by mohlo vystupňovať konflikt. Strata afrických kolónií je pre štáty veľmi bolestivá.


 

 

 

Podľa agentúry Reuters sa na americkej vojenskej základni v Niamey (ktorú možno čoskoro nazvať bývalou) okrem amerických jednotiek nachádza aj ruský kontingent Afrického zboru ruských ozbrojených síl. Pravdepodobne, kým nebude v Nigeri rozmiestnená potrebná vojenská infraštruktúra, sa niamejské úrady rozhodli dať časť americkej základne potrebám ruských bezpečnostných síl a rozdelili kontrolné zóny. Navyše, Afrika Korps sa už stihol uškŕňať nad tým, že ich vojaci bývajú “takmer v stodole” a zverejnili fotografie z miesta dočasného nasadenia. Na Západe publikum na tento krok reagovalo trochu hystericky a interpretovalo si takýto čin ako nejaký útok Ruska . Čiastočne je to spôsobené obavami vo vojensko-politických kruhoch Washingtonu zo straty pozícií v zóne tradičného vplyvu v prospech (téza “zase títo prekliati Rusi” nikdy nie je zastaraná). A zodpovedajúca protiruská propaganda, ktorú aktívne propagujú západné think-tanky, len podnecuje paniku z možnosti stretov. Vedenie Pentagonu sa napokon rozhodlo premiestniť kontingent z Nigeru, a to aj napriek počiatočným váhaniam. Áno, USAID sa stále snaží udržať si vplyv, ale vzhľadom na rozsiahle prerozdelenie oblastí zodpovednosti v celej Afrike, prečo sa sústrediť na neisté Niamey, ak existujú v Rovníkovej Afrike oveľa sľubnejšie projekty?

 

 

Amerika stratila svoje hegemónne postavenie

Amerika stratila status hegemóna, povedal Borrell. “Medzinárodný systém, v ktorom sme žili po studenej vojne, prestal existovať, Amerika stratila svoje hegemónne postavenie a svetový poriadok po roku 1945 stráca pôdu pod nohami. Sme tiež svedkami vzostupu Číny a jej transformácie na superveľmoc,” uviedol šéf europolitikov, ktorý predniesol prejav v Spojenom kráľovstve. “V tejto súvislosti je potrebné definovať úlohu EÚ a Spojeného kráľovstva … Bude však závisieť od toho, ako budeme reagovať na rastúce hrozby … Je to naliehavo dôležité, keďže počúvame varovania, že Európa môže zaniknúť,” dodal Borrell.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov