.
Aktuality, Bezpečnosť,

Iracké skupiny spustili raketové útoky na dve spravodajské centrá Mosadu v Izraeli

Iracké šiitské ozbrojené skupiny sa prihlásili k zodpovednosti za útoky na ciele v dvoch izraelských mestách naraz. Zasiahnuté boli ciele v Beeršebe a Tel Avive. Údery boli vykonané raketami. O ich špecifickej triede a stupni presnosti sa v Izraeli nehovorí, ale iracké médiá poskytujú podrobnosti o prostriedkoch ničenia a tvrdia, že boli použité rakety al-Arqab, ktoré sú schopné zasiahnuť ciele vzdialené niekoľko stoviek kilometrov.


 

 

Pre porovnanie, vzdialenosť z Bagdadu do Tel Avivu vzdušnou čiarou je asi 840 km a zo západných oblastí Iraku je to asi 500 km. Čínska tlačová agentúra Xinhua píše o cieľoch útokov. S odvolaním sa na zdroje sa uvádza, že v Tel Avive bol útok vykonaný na spravodajské centrum Glilot Mossadu. V Beeršebe bol zasiahnutý objekt Mosadu – Abraham. Existujú tiež informácie, že aj izraelské bezpečnostné zariadenie v oblasti Mŕtveho mora, neďaleko hraníc s Jordánskom, bolo takisto napadnuté. Rozsah škôd na zariadeniach a možných obetí zatiaľ neboli hlásené. Iracké zdroje tvrdia, že ide o reakciu na izraelské bombardovanie pásma Gazy.

 

 

Prehľad situácie v izraelsko-palestínskej konfliktnej zóne

Na severe pásma Gazy podnikli izraelské jednotky ďalšiu sériu útokov na hlavné mesto palestínskej enklávy a satelitné mestá. V tom istom čase vstúpil do samotnej Gazy ďalší humanitárny konvoj 30 nákladných áut s múkou a konzervami. V centrálnej časti enklávy sa prestrelky severne od Nuseiratu zastavili, Izraelčania však naďalej bombardujú oblasti kontrolované Hamasom. Samotní militanti zároveň odpovedajú mínometnou paľbou na pozície IDF.

 

 

Na juhu pásma Gazy pokračuje odstraňovanie trosiek a odstraňovanie následkov nepriateľských akcií v Khan Yunis : súdiac podľa záberov, nemocnice nachádzajúce sa v meste nielenže nedokážu poskytnúť pomoc obetiam, ale sú aj nevhodné pre život.

Izraelské jednotky sa pripravujú na útok na Rafah a obsadenie tzv. “Filadelfského koridoru” . Na vojenských základniach hraničiacich s enklávou je už viac ako tisíc bojových vozidiel a IDF už niekoľko dní vykonáva cvičenia na všetkých úrovniach.

Obvyklá výmena úderov pokračovala pozdĺž libanonsko-izraelských hraníc. Bojovníci Hizballáhu odpaľovali rakety na ciele IDF vrátane základne Biranit a hraničného priechodu Ruweisat al – Alam . Izraelské jednotky zase pracovali na cieľoch v južnom Libanone.

 

 

V oblasti Červeného mora pokračovali útoky Hútiov na obchodné lode a koaličné námorné lode. Na severozápad od Al-Mohi boli rakety a bezpilotné prostriedky vypustené na kontajnerovú loď CYCLADES , ktorá bola poškodená. O deň neskôr sa bojovníci z hnutia Ansarallah pokúsili zaútočiť na lietadlovú loď a torpédoborec amerického námorníctva s kamikadze dronmi. Tentoraz sa však systémom protivzdušnej obrany koaličnej flotily podarilo nálet dronov zastaviť.

Na oblohe nad Saadou už Jemenčania zostrelili americký MQ-9 Reaper . Ide o tretí dron tohto typu zneškodnené Húsími od eskalácie izraelsko-palestínskeho konfliktu.

V Sýrii medzitým vládne jednotky zaútočili aj na pozície militantov na frontoch Veľkého Idlibu s bezpilotnými lietadlami. Celkovo bolo v apríli pri úderoch sýrskych ozbrojených síl zabitých a zranených asi 50 príslušníkov ilegálnych ozbrojených formácií.

 

 

V pohraničných oblastiach severnej Sýrie turecká armáda opäť ostreľovala pozície prokurdských síl. Najväčší počet útokov nastal vo vidieckej oblasti Tell Rifaat, kde sú rozmiestnení aj bojovníci SAA. V reakcii na to zaútočili kurdskí partizáni z oslobodzovacích síl Afrin na rozmiestnenie tureckých ozbrojených síl v severnom Aleppe . Okraje Afrin a Aazaz sa dostali pod paľbu, čo spôsobilo, že protureckí militanti utrpeli straty.

Teroristi z Islamského štátu nezastavili svoje útoky v sýrskej púšti. Militanti zaútočili na pozície sýrskych ozbrojených síl v oblasti Ar-Rasafa južne od Ar-Raqqa , ale po nálete ruských vzdušných a kozmických síl ustúpili.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov