Oddiel bojových minirobotov
Aktuality, Pozemná technika,

Mini-Grad a pohybujúce sa mínové pole: Rusom prichádzajú na pomoc bojové roboty

Konštruktér s volačkou “Prízrak” za menej ako rok vytvoril neveľký oddiel funkčných bojových robotov. Keď sa začala čiastočná mobilizácia, mnohí ruskí IT-čkári zutekali za hranice. Hrdina tohto príbehu naopak, dal sa na pomoc svojimi vedomosťami a začal sa zaoberať vojenskými konštrukciami. Zvolil si volačku “Prízrak” a menej ako za rok sformoval neveľký oddiel fungujúcich bojových robotov.


 

Nevidieť, nepočuť, plazí sa aj po blatách. Roboty strieľajú zo samopalov, z guľometov i granátometov, mínujú alebo čistia terén od mín, prisúvajú muníciu alebo vynášajú ranených, ničia nepriateľské drony… Je toho ešte ďaleko viac, čo dokážu. Áno, podobá sa to na fantastiku a medzi generálmi, ktorí prichádzajú na polygón, to na začiatku vyvoláva nedôverčivý úsmev. No ten im vydrží len do momentu, ako roboty začínajú na bojovom poli likvidovať rozmiestnené tam ciele. Všetci vidia účel, no úplne ich ohúri cena. Takmer každý bojový robot si dokáže zo svojho platu kúpiť dokonca radový vojak.

 

Rozhovor s “Prízrakom”
Uskutočňuje sa v situácii, keď sa bojový robot naháňa na dvore naháňa so psom. Dozvedám sa, že nikto zatiaľ nič podobné nevymyslel, no už sa o týchto robotoch vie a zaujímajú sa o ne mnohé jednotky, ba aj ministerstvo obrany. Robot je zatiaľ platforma, ktorá sa dorába podľa odporúčaní frontových bojovníkov. Základnou otázkou vždy je – čo na ňu umiestniť, čím ju vyzbrojiť, akú priechodnosť jej dať a aký má mať dojazd.

 

Ako ďaleko zatiaľ dôjde?
– Všetko to závisí od plnenej úlohy. Je tu elektrický pohon na akumulátor. Čiže je to tichý presun a, po druhé, termokamery ho nevidia. Náš elektromotor nebudete počuť ani na desať metrov. Čiže robot sa priblíži k cieľu nepovšimnutý.

 

Má pohon na všetky kolesá?
– Áno, na každé osobitne. Dodáva mu to priechodnosť a stabilitu. Nezvolili sme pásové mašiny, pri nich aj malý úlomok môže poškodiť pás a potom je koniec. Preto tu máme štyri na sebe nezávislé kolesá. A ak by z nich boli poškodené, hoci aj tri, robot sa teoreticky dokáže vrátiť do svojho postavenia, Jeden motor ho potichu dopraví. Je to síce zložitejšie riadiť, no ide to.

 

Platforma s guľometom

A čo ak budú poškodené všetky štyri kolesá a aparát sa dostane do rúk protivníka?
– Ak nemôže pokračovať v pohybe, po istom čase sa sám zničí. A ak sa ho protivník pokúsi otvoriť, taktiež sa sám zničí.

 

Kam sa dokáže vyštverať? Zvládne, napríklad, schody?
– Každý robot konštruujeme na plnenie konkrétnej úlohy. Čiže môže vyjsť aj po schodoch, no závisí to aj od umenia operátora – aby sa robot neprevrátil. My ho vieme pripraviť na zvládnutie akéhokoľvek sklonu, akéhokoľvek terénu. Aby robot zvládal schody, na to máme šesťkolesový variant s dlhšou platformou. Tá je však drahá a ťažká. No štvorkolky nahádžeš do kufra obyčajného auta a ideš.
Terén je zväčša rôznorodý: slnečnicové, či kukuričné pole, lesné pásy, jamy… Toto všetko robot hravo zvláda. Vie sa pohybovať pozdĺž i mimo trate. Konštrukciu má s plochým dnom, aj po blate v podstate pláva. Motor má dostatočné otáčky. Vie ísť blatom, po snehu i v daždi.

 

Mini-Grad na kolesách
Z čoho táto vecička strieľa?
– Z čohokoľvek! Môže privážať muníciu. Najviac objednávok je na prepravu rádiom riadenej míny. Dajú sa niesť ak protipechotné míny, variantov je veľa. Robot ľaHKO vniká do opevneného okopu, dostáva sa pod dno obrnenej techniky a vyraďuje ju.

 

Platformy s guľometom a protitankovou mínou

 

Teraz sa dívam na robot, ktorý má len obyčajný samopal a jedným zásobníkom. A ak sa mu náboje minú, vie si nabiť druhý zásobník?
– To nepotrebuje. Aká je presnosť streľby ktoréhokoľvek vojaka? Vypálil zásobník, potom ďalší. Lenže tento aparát dokáže viesť takmer snajperskú streľbu jednotlivými výstrelmi. Čiže ak cieľ trafí 30 nábojov, je to omnoho efektívnejšie, ako keď vojak vystrieľa 5-6 zásobníkov “po smere”. Operátor sa predsa nenachádza v bojovom harmatanci, je v bezpečí, môže sa koncentrovať, pokojne cieliť. Munícia sa míňa omnoho efektívnejšie.

 

Môže niesť aj guľomet?
– Môže! Nasadíš ho, vypustíš pred útočiacimi vojakmi, napr. na poli, či v meste a bojovníci i operátor idú za ním.

 

Aký najväčší kaliber môže niesť?
– Zatiaľ protitankový plameňomet, protitankovú raketu. Môžeme naň zabudovať aj RPG-7 (RPG – ručný protitankový granátomet) spolu s Kalašnikovom. Mali sme model, na ktorý sme pripevnili dvanásť RPG-26, stvorili sme tak mini-grad. Na cieli nezostalo nič “živé”.
Navyšovať kaliber, napríklad zabudovať naň ťažký guľomet “Kord”, nemá zmysel – je ťažký, drahý, škoda ho stratiť. My chceme konštruovať masovú, dostupnú a nie drahú techniku.

 

Robot odpaľuje raketu a nemá záklz?
– Má naprogramovaný antizáklz. Kolesá sa v momente výstrelu pohnú a stabilizujú ho.

 

Čo dokáže táto platforma, ak sa na ňu zabuduje systém REB?
– To isté, ako veľký systém: utlmí rádiosignál, napríklad, pri odmínovaní. Aj drony vie tlmiť. Je to efektívnejšie a bezpečnejšie, ako protidronová zbraň, ktorá ožaruje operátora. Dá sa nasadiť kdekoľvek a môže tam fungovať dňami. Antény má silné, signál tlmí aj vo veľkých výškach.

 

Koľko stojí taká platforma?
– Záleží to od predurčenia, od 70 do 350 tisíc rubľov. Čiže je veľmi dostupná. Takýchto robotov sa dá vyrobiť veľa. Hlavnou ideou je využiť skupinu robotov, aby každý bol retranslátorom rádiového signálu, čím sa zväčší rádius pôsobenia. Ak jedno zariadenie funguje na vzdialenosť 1 km, potom dve už môžu obhospodáriť dva kilometre atď.

 

Lenže tak, ako pri dronoch, aj tento signál sa dá zachytiť?
– Veď o to ide, že zachytenie pozemného signálu je zložitejšie. Treba na to špeciálnu silnú techniku. Navyše sa usilujeme nepracovať na všeobecne známych frekvenciách. Čiže vo voľnom predaji niet zariadení, ktoré by dokázali tlmiť naše signály. Na rozdiel od zariadení tlmiacich drony.

 

Pohyblivé mínové pole
Pozemný dron sa pohybuje pomalšie ako letecký, aj obzor má užší. V čom je teda lepší?
– Pri leteckom drone je úmera, že čím viac unesie, o to má menší dolet. Zato pozemný dron môže viezť náklad do 300 kg. Ak chceš, preprav REB, ak chceš, odtiahni zraneného vojaka…

 

Nevidí sa mi, že tento aparát dokáže nepozorovane prejsť po bojovom poli.
– Tento robot nemusí rátať s tým, že sa na bojovom poli zdrží len 20 minúť ako kvadrokoptéra. On tam môže byť hodinu, deň, týždeň… Stáť tam v zálohe a čakať. Môžeme na bojovom poli rozmiestniť 10-15 mašín a diaľkovo ich riadiť. Hoci aj celý mesiac tam môžu čakať na svoj cieľ.

 

Energie majú na to dostatok?
– Áno. Leteckým dronom spozorujeme, že objavil sa cieľ, tak zaktivizujeme náš zamaskovaný čakajúci robot. Celé mínové pole sa dá s nimi vytvoriť. Bude však riadené rádiom a ešte sa bude aj pohybovať.

 

Vie tento dron dobehnúť tank?
– Ľahko. Rýchlosť tanku v bojovom priestore nie je veľká. Dron však nemusí tank dohnať. Môže ísť naprieč, nečakane vyskočiť z kríkov, z jamy. Akokoľvek.

 

Koľko takýchto dronov potrebuje armáda, aby dosiahla efekt?
– Záleží to na tom, koľko životov vojakov chceme zachrániť. Samozrejme, že toto naše zariadenie nedokáže nahradiť vojaka, no môže ochrániť. Operátor pracuje z opevneného priestoru, plniac rovnaké funkcie, ako bojovník na bojovom poli – presúva sa, vedie paľbu.
Ak vyrobíme masu robotov, operátor môže byť hoci aj v inom meste. Na línii bojového dotyku vytvoríme stabilný rádiomost, pripojíme ho k internetu a poď ho! Vojak nie je na bojovom poli potrebný!

 

Neďaleká budúcnosť
Čo nás čaká? Gigantické alebo mikroskopické roboty?
– Spočiatku sme mali masívne a ťažké roboty. Niesli veľa výzbroje. Lenže na ich výrobu je potrebné veľa strojov, investícií. Čiže takto ich veľa nevyrobíš. Malé vyrobíš v jednej dielni. Naším hlavným cieľom je zachovať životy vojakov. Teoreticky si teda vojak môže za svoju výplatu kúpiť platformu, vyzbrojiť ju a tá môže bojovať za neho.

 

V súčasnosti prebieha vojna ekonomík. Lacný maličký dron je schopný spáliť veľký a drahý tank. Čiže akú drahú techniku vie zničiť tento náš aparát?
– Na zemi každú! Neexistuje technika, ktorú by náš dron nedokázal zlikvidovať. Jedna raketa stojí milióny dolárov. No a za milión dolárov dokážeš postaviť celú armádu podobných zariadení. Na krátku vzdialenosť budú tieto drony efektívnejšie ako daná raketa. Ak je vojak ranený alebo ak padol, treba ho liečiť, platiť kompenzáciu a cvičiť ďalšieho vojaka, dostatočne ho vystrojiť. Naša technika chráni vojakov a zároveň znižuje aj tieto výdaje. A čo ak sa táto mašinka niekde zachytí a zahynie? Vojak ostane bez zbrane. Tak mu veliteľ povie to tradičné: „tak a teraz si ho pohľadaj…“ Vojak nech radšej stratí samopal ako život. Aj samopal, aj robot sú len kúsky železa. Zoberie si ďalší…
Vladimír Mikunda

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov