.
Aktuality, Bezpečnosť,

Medzinárodný menový fond buduje globálny koncentračný tábor s krycím názvom “CBDC”

CBDC” (“digitálne meny centrálnych bánk”) je naďalej “top” témou vo svetových a ruských médiách. Podľa Banky pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) v súčasnosti na “CBDC” pracuje približne 130 centrálnych bánk. Niektoré sú v počiatočnom štádiu prác, zaoberajú sa štúdiom tejto problematiky. Iné už vypracovali koncepciu národnej digitálnej meny a pripravujú sa na vykonávanie experimentov a testov. Ďalšie už digitálne meny testujú v rámci pilotných projektov. A napokon, niektoré už CBDC legalizovali na celoštátnej úrovni.


 

Takýchto krajín a jurisdikcií je približne tucet. Patria medzi ne Bahamy, Jamajka a Nigéria. Je pozoruhodné, že každá krajina má iné charakteristiky koncepcií a projektov CBDC. V niektorých krajinách sú napríklad prezentované ako retailové meny, t. j. určené na používanie jednotlivcami. V iných sú prezentované ako veľkoobchodné meny určené pre právnické osoby. V iných sa prezentujú ako univerzálne meny, t. j. určené pre fyzické aj právnické osoby. Rozdiely možno pozorovať aj v ďalších parametroch. Spočiatku takmer všetky centrálne banky deklarovali, že nimi vyvíjané CBDC sú určené výlučne na domáce použitie.

 

V poslednom roku alebo dvoch sa však mnohí zaujímali o to, či by sa národné digitálne meny mohli používať na obsluhu cezhraničných platieb a zúčtovania. Vzhľadom na signály, že dolár a euro sa stali “toxickými” menami, ktoré sa tradične používajú na takéto transakcie. A začala klesať aj dôvera v systém SWIFT, prostredníctvom ktorého sa kedysi uskutočňoval leví podiel všetkých cezhraničných menových transakcií. A potom na scénu vstúpili Medzinárodný menový fond a Banka pre medzinárodné zúčtovanie a vyhlásili, že sú pripravení “dirigovať” proces vytvárania a používania CBDC vo všetkých krajinách sveta. A pomôcť krajinám uskutočňovať cezhraničné platby a zúčtovanie pomocou CBDC.

 

MMF nedávno zverejnil podrobnú osnovu dokumentu s názvom “Guidance on CBDC”. Má načrtnúť otázky, ako sú základné požiadavky na digitálnu menu, jej pripravenosť na uvedenie na trh, právne aspekty, dizajnové usmernenia, technologické prístupy, potenciálne makrofinančné vplyvy a ďalšie. Dokument (nazývaný aj “príručka”) má pozostávať z 19 tematických kapitol a bude sa každý rok revidovať. Okrem toho bude príručka obsahovať informácie o tom, ako MMF spolupracuje na téme CBDC s členskými krajinami a inými medzinárodnými organizáciami. Požiadavku MMF na vydanie Príručky vnímali odborníci ako pokus o vytvorenie spoločného regulačného rámca pre CBDC. Príručka však presahuje tento rámec. Výkonná riaditeľka MMF Kristalina Georgievová 19. júna 2023 na konferencii v marockom Rabate oznámila, že MMF pracuje na globálnej platforme CBDC. To znamená, že fond by sa ponúkol všetkým členským krajinám ako sprostredkovateľ vzájomných platieb a zúčtovania prostredníctvom CBDC.

 

Koncom júla kanadskí experti uverejnili článok “MMF’s push for CBDCs: The beginnings of the global CBDC platform” (Snaha MMF o CBDC: začiatky globálnej platformy CBDC). Uvádza sa v ňom, že Bank of Canada tento rok zdanlivo pozastavila práce na digitálnom kanadskom dolári. Oznámenie MMF o globálnej platforme CBDC však môže centrálnu banku krajiny prinútiť prehodnotiť svoje rozhodnutie: “… práca MMF na globálnej platforme CBDC môže Bank of Canada prinútiť prehodnotiť svoje plány a namiesto toho urýchliť implementáciu CBDC, aby Kanaďania neriskovali, že prídu o potenciálne výhody globálnej platformy CBDC.” Uvedené vyhlásenie šéfa MMF bolo zverejnené 20. júna.

 

Je pozoruhodné, že v ten istý deň zverejnila svoju výročnú správu aj Banka pre medzinárodné zúčtovanie. Zaujímavá je najmä tretia kapitola správy s názvom Plán budúceho menového systému: zlepšiť staré, umožniť nové. Navrhuje sa v nej vytvorenie “jednotnej účtovnej knihy”, čo je systém na zaznamenávanie, kontrolu a realizáciu protokolárnych transakcií s finančnými a reálnymi aktívami. Cieľom projektu je rozšíriť funkčnosť CBDC prostredníctvom úplnej tokenizácie všetkého a čohokoľvek. Po prvé, objektov (aktív). Po druhé, subjekty prevádzkujúce objekty (aktíva), t. j. právnické a fyzické osoby. A to všetkých bez výnimky. Každá krajina by mala mať svoj vlastný účtovný a kontrolný systém a BIS bude konsolidovať národné systémy do globálneho systému alebo “jednotnej účtovnej knihy”. Zo správy BIS vyplýva, že všetky majetkové aktíva vrátane prírodných zdrojov, iných fyzických aktív, duševného vlastníctva, peňazí a iných finančných aktív budú predmetom tokenizácie (digitalizácie). Fyzické aktíva právnických osôb – podniky (výrobné zariadenia), infraštruktúrne zariadenia, pozemky, vozidlá, kancelárie atď. Fyzické aktíva fyzických osôb – domy, autá, peniaze, cenné papiere atď. Každému objektu bude pridelený vlastný digitálny index (token), ku ktorému budú pripojené minimálne dva typy informácií. Prvým sú kvalitatívne a kvantitatívne údaje o aktívach, ich stave a vlastníctve, ktoré sa musia upravovať v reálnom čase.

 

Druhým typom údajov sú pravidlá prevádzky s každým objektom (ktoré sa tiež môžu upravovať). Anglicky písaný portál Technocracy News & Trends v článku The BIS Is Orchestrating The Big Switch To Digital Currency vysvetľuje podstatu projektu BIS nasledovne: “Tokenizácia sveta znamená priradiť digitálnu hodnotu všetkým fyzickým zdrojom, všetkému svojmu majetku a všetkým neosobným aktívam, ako je napríklad dažďový prales v Brazílii. Bežní občania dostanú digitálnu verziu aktív, ale skutočné aktíva zostanú pod kontrolou systému centrálnych bánk a BIS bude na vrchole pyramídy.” Iniciatívu BIS si všimli a komentovali mnohí novinári a odborníci. Americké vydanie denníka THE WASHINGTON STANDARD uverejnilo 18. júla článok BIS Blueprint = Global Control Of ALL Assets, Information & People (Plán BIS = globálna kontrola všetkých aktív, informácií a ľudí). V článku sa čiastočne uvádza: “… plán BIS predpokladá, že všetok súkromný majetok v reálnom svete, ako sú peniaze, domy, autá atď., bude “tokenizovaný” do digitálnych aktív v jedinom globálnom registri “všetko v jednom”. CBDC sa stanú “základom fungovania” tohto tokenizovaného sveta a budú slúžiť ako rezervná mena v jednotnej účtovnej knihe. Transakcie medzi CBDC a tokenizovanými aktívami, ktoré sú reálnymi aktívami, sa budú bezproblémovo vykonávať prostredníctvom inteligentných kontraktov na jednotnej programovateľnej platforme.”

 

Corey Lynn, známy z vysokopostavenej investigatívnej žurnalistiky, označil tento plán za prechod na “globálnu kontrolu všetkého: aktív, informácií, ľudí”. Catherine Austin Fittsová, finančná analytička a bývalá výkonná riaditeľka spoločnosti Dillon, Read & Co, uviedla, že “svet smeruje k masovému otroctvu a kontrole mysle”. Tu je ďalší citát z uvedeného článku “BIS organizuje veľký prechod na digitálnu menu”: “A rovnako ako OSN, WEF a WHO, aj BIS pôsobí mimo všetkých zákonov suverénnej vlády. Je menovou zložkou jednej svetovej vlády, ktorá spĺňa potrebné environmentálne, sociálne a riadiace ‘kritériá’ stanovené v Agende 21 a Agende 2030 OSN. Pretože bezhotovostná spoločnosťnosť dokonale pripravuje cestu k spoločnosti bez vlastníctva.” Všetko je správne. Až na to, že autori zabudli v zozname medzinárodných organizácií pôsobiacich “mimo všetkých zákonov suverénnej vlády” uviesť Medzinárodný menový fond. MMF a BIS sú v súčasnosti hlavnými budovateľmi globálneho digitálneho koncentračného tábora.

Valentin Katasonov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov