.
Aktuality, Bezpečnosť,

Sýria: prímerie s Tureckom pozastavené, teroristi dvíhajú hlavu

Významné médiá v Tureckej republike, ako napríklad Milliyet, naďalej aktívne šíria tému nadchádzajúcej cesty ruského prezidenta Vladimira Putina do krajiny “v najbližších dňoch”. Zdôrazňuje sa, že pôjde o prvú návštevu ruského lídra v členskom štáte NATO po začatí špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Cesta tureckého prezidenta do Ruska nie je vylúčená, čo svedčí o jej veľkej dôležitosti pre prezidenta Erdogana.


 

V septembri sa chystá do zahraničia, aby sa zúčastnil na riadnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN a pravdepodobne aj na stretnutie s hostiteľom Bieleho domu Bidenom, počas ktorého by sa mohol prezentovať ako nenahraditeľný sprostredkovateľ riešenia existujúcich problémov – samozrejme, nie bez úžitku pre Turecko a pre seba. Podľa denníka turecké orgány v očakávaní Putinovej možnej návštevy (o presnom termíne ktorej však Kremeľ ani Ak-Saray(Erdogan) zatiaľ neinformovali) zintenzívnili kontakty s Kyjevom, Washingtonom a štátmi EÚ s cieľom obnoviť dohodu o obilí v určitom “rozšírenom” formáte. Ďalšou možnou témou očakávaných rusko-tureckých rokovaní na najvyššej úrovni je Sýria.

Zdá sa, že situácia v tejto krajine, rozdelenej početnými frontami a zónami kontroly bojujúcich frakcií a zástupných síl súperiacich vonkajších aktérov, sa pravdepodobne vážne skomplikuje. Zdá sa, že séria stretnutí ministrov obrany a zahraničných vecí Sýrie v apríli až máji v Moskve a Turecku pripravila pôdu pre stretnutie prezidentov Erdogana a Asada s perspektívou normalizácie bilaterálnych vzťahov. Tento proces mal prebiehať paralelne s “návratom Sýrie do arabskej rodiny”, ktorý sa stal možným po návšteve sýrskeho lídra v Saudskej Arábii a jeho stretnutí s korunným princom Mohammedom bin Salmanom.

 

Podľa Al Monitoru sa však zdá, že toľko propagované zmierenie je pozastavené, čo sa ukázalo po nedávnom rozhovore Baššára al-Asada pre Sky News Arabia so sídlom v Abú Zabí, v ktorom obvinil Turecko z podpory terorizmu v Sýrii a zmaril nádeje na dlho očakávané stretnutie so “sultánom”. Podľa sýrskeho prezidenta “stretnutie kvôli stretnutiu nie je obchod” a za súčasných okolností by “znamenalo uznanie tureckej okupácie severnej Sýrie”.

“Absencia predbežných podmienok znamená stretnutie bez programu. Žiadny program znamená žiadnu prípravu; žiadna príprava znamená žiadne výsledky, tak prečo sa s Erdoganom stretávame? Chceme dosiahnuť jasný cieľ. Naším cieľom je, aby sa Turecko stiahlo zo sýrskeho územia, zatiaľ čo Erdoganovým cieľom je legitimizovať tureckú okupáciu v Sýrii. Preto sa stretnutie nemôže uskutočniť za Erdoganových podmienok,” celkom jasne (vlastne ako vždy) načrtáva prístupy Damasku sýrsky líder.

 

Erdogan zasa začiatkom júla povedal, že je otvorený stretnutiu s Asadom, ale nemení politiku: “Dvere sú Asadovi otvorené, ale dôležitý je ich prístup. Asad chce, aby sa Turecko stiahlo zo severnej Sýrie. To je vylúčené. Bojujeme tam proti terorizmu.” Zmierlivo dodal: “Stretnutie s Asadom sa môže uskutočniť. V politike neexistuje žiadna nevraživosť. Skôr či neskôr môžeme podniknúť kroky.” Turecko neopustí Sýriu “bez zabezpečenia našich hraníc a našich ľudí,” potvrdzuje minister obrany Yaşar Güler, podľa ktorého “najdôležitejšou etapou pre mier v Sýrii je vypracovanie a prijatie novej ústavy”. Z tejto neprítomnej pikošky je jasné, že v súčasnej situácii nie je možné žiadne stretnutie, nieto ešte podpísanie akejkoľvek dohody.

 

To, samozrejme, nevylučuje individuálne kontakty na nižšej úrovni (napríklad zástupcov bezpečnostných služieb, ako sa to už stalo), ale aj tu majú Ankara a Damask odlišný výklad toho, kto je terorista: ak pre Turecko sú to “kurdskí militanti”, tak pre sýrske orgány sú to proturecké ozbrojené formácie v Idlibe a severnom Aleppe. “Zdá sa, že rokovania medzi Damaskom a Ankarou sa dostali do slepej uličky, ktorá do veľkej miery závisí od otázky tureckej vojenskej prítomnosti v Sýrii a podpory… opozičných skupín a milícií. Asad sa cíti povzbudený nedávnymi úspechmi vo vzťahoch s arabskými štátmi, konkrétne normalizáciou vzťahov so Saudskou Arábiou a návratom Sýrie do Ligy arabských štátov,” uviedol regionálny analytik Alexandre Langlois, ktorý pozorne sleduje úsilie o zblíženie Damasku a Ankary.

 

Nemala by sa podceňovať ani domáca situácia v Turecku, keďže nadchádzajúce komunálne voľby na jar 2024 a odpor voči sýrskym utečencom ovplyvňujú Erdoganovu politiku v sýrskej otázke. Turci sa dištancujú od svojej pôvodnej politiky zvrhnutia “Asadovho režimu” a zameriavajú sa na kurdských bojovníkov v pohraničnom regióne. Šéf sýrskej spravodajskej služby Ali Mamluk sa stretol so svojím vtedajším tureckým náprotivkom Hakanom Fidanom (teraz ministrom zahraničných vecí) v Bagdade, Damasku, ako aj v Turecku a Rusku s cieľom zintenzívniť bilaterálne diplomatické a iné kontakty. Diskutovalo sa o otázkach boja proti militantom z PKK, sýrskych migrantoch v Turecku a situácii v pohraničných oblastiach. Hakan Fidan, minister zahraničných vecí a blízky Erdoganov dôverník, môže teraz využiť svoje vybudované väzby v zložitom procese rokovaní, ktorý sa môže ešte viac skomplikovať v súvislosti s aktualizáciou “turkménskej karty”.

 

Ako vyplýva z vyjadrení viacerých ruských a zahraničných telegramových kanálov, jedným z hlavných dôvodov súčasných nezhôd medzi Erdoganom a Asadom je Asadov odmietavý postoj k odovzdaniu časti územia Sýrie “Federácii turkménskych združení” – údajnému “nárazníkovému” turkménskemu protureckému štátu v Sýrii a Iraku s údajne už vytvorenou “exilovou vládou”. Je pozoruhodné, že v názve nového kvázištátu je zjavný odkaz na navrhované “Združenie srbských obcí” podporované Tureckom (napriek nespokojnosti albánskych faktických orgánov v Prištine). Pre tento pochybný projekt sa má od Iraku odobrať pás územia s Kirkúkom, Tall Afarom, Mósulom, Erbilom, Mandalí a Tuz Khurmatu.

 

Podobne ako v prípade Iraku, “aj tu sú ťažkosti s Asadom, *keďže+ Erdoganove požiadavky zahŕňajú územie, ktoré turkménski bojovníci nekontrolujú, najmä kvôli prítomnosti ruskej armády v regióne”. Kurdské zdroje sa obávajú možných nepriateľských akcií v Sýrii a najmä v Iraku z rúk turkomanských susedov s aktívnou, ale tichou podporou Turecka. Nový “štát” má zahŕňať časť provincie Latakia, prevažne Kurdmi obývané provincie Sýrie, mesto Aleppo a čiastočne provinciu Homs. Okrem tureckých tvrdení k rastúcemu napätiu v Sýrii prispeli aj rutinné a smrtiace útoky izraelského letectva z okupovaných Golanských výšin na medzinárodné letisko v Damasku a niektoré ďalšie miesta, ktoré údajne kontroluje Hizballáh a ďalší spojenci sýrskej armády.

 

Zároveň po vypuknutí ozbrojeného konfliktu v roku 2011 sa teroristickí bojovníci, ktorí sa presunuli do Izraela, liečili v miestnych verejných nemocniciach, kde ich navštívil aj premiér Benjamin Netanjahu. Pripomínajú sa aj bojovníci teroristickej skupiny ISIS, ktorí zverejnili video z útoku na konvoj sýrskej armády, pri ktorom zahynulo približne 30 vojakov. “Americké sily sponzorujú teroristov, ktorí zmasakrovali sýrskych vojakov, ktorí boli prepadnutí v provincii Deir ez-Zor. Tento zločinecký výpad uskutočnili tí, ktorých USA využívajú ako nástroj na realizáciu svojich plánov v Sýrii a celom regióne,” uviedlo ministerstvo zahraničných vecí SAR vo svojom vyhlásení. Washington “destabilizuje situáciu s cieľom predĺžiť svoju okupáciu”. Deň predtým teroristi zaútočili na vládne sily v provincii Homs, tri vojenské osoby sa stali obeťami prestrelky pri Palmýre a osem ďalších bolo zranených, informoval Rybár.

 

Podľa niektorých správ bolo reakciou na zvýšenú aktivitu nepriateľa rozhodnutie sýrskeho ministerstva obrany uskutočniť protiteroristickú operáciu v púštnej časti provincií Deir Ezzor a Homs s podporou ruskej armády. “Džihádisti nemôžu ignorovať stupňujúce sa trenice medzi Ruskom a USA v súvislosti s dekonfliktnými protokolmi, ktorých epizódy, ako priznávajú obe strany, sa stali príliš početnými. “To podľa analytikov zvyšuje chuť teroristickej skupiny opäť otestovať svoje schopnosti,” píše Nezavisimaja Gazeta, akoby konali na vlastnú päsť. Je pravdepodobné, že neúspechy bojovníkov OS Ukrajiny v stepiach Donbasu a Novorossie sú dôležitým faktorom komplikujúcim operačnú situáciu v Sýrii.

Alexander Grigoriev

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov