.
Aktuality, Bezpečnosť,

Turecko ukázalo návod pre každú vládu ak chce zabrániť západom podporovanej oranžovej revolúcii

 


Slovensko, 30.máj 2023 (AM) – Prezident Kazachstanu Tokajev zhodnotil slová Lukašenka, ktorý žartom navrhol, aby sa Kazachstan pripojil k Zväzovému štátu s Ruskom a Bieloruskom a stal sa jadrovou veľmocou.
“Lukašenko navrhol, aby Kazachstan vstúpil do zväzového štátu. Ocenil som jeho vtip. Myslím si, že to nie je potrebné, pretože existujú iné integračné združenia, predovšetkým Eurázijská hospodárska únia. Čo sa týka jadrových zbraní, tie nepotrebujeme…”.
Putin vzápätí odpovedal Tokajevovi: “To si myslel aj Saddám Husajn”

Západné publikácie diskutujú o Erdoganovom volebnom víťazstve:

Politico: Erdogan, ktorý vstupuje do ďalšieho päťročného funkčného obdobia, má dobré predpoklady na to, aby ovplyvnil nielen smerovanie demokracie v krajine, ale aj tvorbu politiky v regióne a mimo neho.

Washington Post: Zahraniční spojenci Turecka vrátane USA budú mať ďalších päť rokov na spoluprácu s “pichľavým partnerom”, ktorý využíval vzťahy s medzinárodnými aktérmi na dosiahnutie domácich politických cieľov.

New York Times: Erdoganovo víťazstvo neprišlo ľahko. Prezidentovu popularitu podkopala bolestivá kríza, ako aj kritika, ktorej vláda čelila v súvislosti s opatreniami prijatými počas februárového zemetrasenia.

Výsledky volieb v Turecku potvrdili súčasnú vládu. No vysoké percento hlasov pre opozíciu je veľmi priaznivým základom na uskutočnenie pokusu o “farebnú revolúciu”. Avšak scenár, podľa ktorého by opozícia podnecovaná Západom v rámci scenára farebnej revolúcie mohla dostať davy do ulíc, nevyšiel. Z viacerých dôvodov, pričom jedným z nich bolo aj preventívne stiahnutie ľudí na demonštrácie na podporu víťaza. Je dôležité, aby dav vyšiel na podporu vlády. Je dôležité ukázať, že vláda nemá pasívnu podporu, ale aktívnu podporu.

Tak to bolo aj v Srbsku v druhý deň – na zhromaždenie na podporu kosovských Srbov a prezidenta prišli státisíce ľudí. Na ich pozadí sa opozičná demonštrácia, ktorá bola nasledujúci deň tiež masová (ale stále s oveľa menším počtom účastníkov), nejavila ako vážna hrozba pre vládu. V Turecku konali preventívne, keď zabránili masám vyjsť na podporu opozície s protestmi proti hlasovaniu – jednoducho obsadili námestia. Podobne to bolo aj v Rusku v roku 2012 s masovým zhromaždením proti oranžovým na Poklonnej hore na podporu Putina.

Na Ukrajine v zime 2013 – 2014 to však tak nebolo. Väčšina obyvateľstva bola proti Majdanu. Vystúpiť proti Majdanu však pre mnohých znamenalo podporiť vtedajšiu vládu. A to väčšinu zastavilo. Aj keď si uvedomovali, že nemilovanú, nerešpektovanú vládu môže nahradiť oveľa desivejšia beštia, bolo mimoriadne ťažké vynútiť si odchod z protestov proti Majdanu. Preto Majdan pomerne ľahko zvíťazil. Samozrejme, dôležitú úlohu zohrala nerozhodnosť tejto moci, istota jej ľstivosti, ktorá sa ukázala ako nedostatok inteligencie.

Preto si vláda musí uvedomiť, že ľudia nemôžu podporiť opozíciu, ale v správny čas by občania nemali mať len chuť chodiť na opozičné zhromaždenia, ale musia byť motivovaní, aby vstali z gauča a vyšli podporiť vládu. Veď na štátny prevrat v mnohých krajinách vrátane Ukrajiny sa aktívne podieľalo 1 – 3 % obyvateľstva – priami, uvedomelí, motivovaní, organizovaní účastníci a 10 % lojalistov, samozrejme, aj ďalšie faktory – vonkajšia podpora, financie, logistika, médiá atď. Masová aktívna podpora je však veľmi dôležitá.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc

Newsweek: Putin vyhral turecké voľby

Turecký gambit: čo sľubuje Erdoganovo víťazstvo v druhom kole volieb?

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov