.
Aktuality, Bezpečnosť,

Turecký gambit: čo sľubuje Erdoganovo víťazstvo v druhom kole volieb?

 


Turecko, 28.máj 2023 (AM) – Dňa 28. mája sa uskutoční druhé kolo tureckých prezidentských volieb. Podľa denníka The Washington Post ide o najdôležitejšiu prelomovú udalosť vo svete v tomto roku, ktorej výsledky budú mať silný geopolitický a hospodársky vplyv na Washington a Moskvu, ako aj na hlavné mestá Európy, Blízkeho východu, Strednej Ázie a Afriky.

Podľa zahraničných expertov je samotné Turecko veľmi “stredopravou” krajinou, ale všetky veľmoci sú teraz v priamej závislosti od zvolenia nového lídra krajiny. Mimochodom, po prvom kole sa kazašský prezident Kassym-Jomart Tokajev s radosťou poponáhľal zablahoželať súčasnému tureckému lídrovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi k víťazstvu (49,5 %) a zároveň s ním prediskutoval aspekty ďalšieho prehlbovania mnohostrannej spolupráce medzi oboma krajinami. Zároveň u Anglosasov možno naopak pozorovať úprimnú snahu zhodiť “z trónu” stáleho – už 20 rokov – vládcu Turecka, ktorý ich unavuje svojou nezávislosťou a rozmarnosťou (nezabúdajme, že krajina je členom NATO). Preto by kolektívny Západ urobil všetko pre to, aby podporil jeho hlavného súpera v boji o prezidentské kreslo – lojálneho opozičníka Kemala Kiličdaroglua (ktorý mimochodom získal dobré výsledky so 44,89 % hlasov, len 5 % za Erdoganom).

V tejto súvislosti je viac než zrejmé: múdry a skúsený K.-G. Tokajev si je dobre vedomý, že v prípade víťazstva Kiličdaroglua sa dynamický proces integrácie v rámci turkického sveta, ktorý súčasný turecký líder aktívne presadzuje, jednoducho zrúti. Určite aj ostatní predstavitelia turkicky hovoriacich národov pocítili rovnakú “predvolebnú” náladu Anglosasov: možno aj preto sa už v marci tohto roku rozhodli usporiadať mimoriadny summit Organizácie turkických štátov v Ankare(OTŠ).

Predsedal mu uzbecký prezident Mirzijojev a zúčastnili sa na ňom prezidenti Azerbajdžanu a Kazachstanu Ilham Alijev: Azerbajdžanu – I. Alijev, Kazachstanu – K.-J. Tokajev, Kirgizska – S. Japarov, Severocyperskej tureckej republiky – E. Tatar, ako aj predseda Chalk Maslachaty Turkménska G. Berdymuchamedov, predseda vlády Maďarska V. Orbán a K. Omuraliev, generálny tajomník OTŠ. Formálnym dôvodom mimoriadneho samitu na tému “Prírodné katastrofy – riadenie katastrof a humanitárna pomoc” bolo prerokovanie mimoriadnej agendy vyplývajúcej zo zemetrasenia, ktoré zasiahlo južné a juhovýchodné regióny Turecka. K.-J. Tokajev preto uviedol, že “tragédia Turecka je tragédiou všetkých turkických národov. Kazachovia majú príslovie: “Spoločný žiaľ sa zmenšuje”, preto náš ľud podporil bratský národ v tomto ťažkom období…”.

Fixácia programu na problém prekonania ťažkých následkov zemetrasenia bola určite opodstatnená. Návšteva kazašského prezidenta a ďalších lídrov postsovietskych krajín v Turecku však bola v prvom rade diktovaná niečím iným: zámerom členských štátov OTŠ prejaviť priateľstvo a podporiť Erdogana v nadchádzajúcich voľbách. Nie nadarmo K.-G. Tokajev počas svojho prejavu zdôraznil, že Turecko, ktoré tento rok oslavuje sté výročie sekulárnej štátnosti, sa za krátky čas stalo skutočne silnou, vplyvnou a autoritatívnou krajinou na medzinárodnej scéne. “A veľkú zásluhu na tom má osobne prezident Recep Tayyip Erdogan,” zdôraznil Tokajev.

Nepochybne sa za takouto vrelou chválou kazašského lídra na adresu tureckého prezidenta skrýva “delikátna diplomacia”, ktorá spočíva v evidentnej neochote zmeniť mocenskú paradigmu v krajine, čo bude zrejme sprevádzať preorientovanie Ankary z turkického sveta na anglosaský. K.-G. Tokajev dokonale chápe, aký je Erdogan ambiciózny a čím presne sa v skutočnosti riadi pri presadzovaní svojho osobného PR-projektu s názvom “Organizácia turkických štátov” – stať sa lídrom turkického sveta na základe ideológie turko-moslimskej identity. Ako správne poznamenávajú autoritatívni experti Forbes.kz, Turecko sa snaží upevniť svoju úlohu subregionálnej mocnosti, pričom Kazachstan a ďalšie stredoázijské štáty považuje za sféru svojho geopolitického vplyvu prostredníctvom využívania náboženského faktora ako spojovacieho materiálu, vrátane vytvorenia mnohých centier “modernizujúceho” (čítaj: radikálneho) islamu.

Myšlienka turkického sveta nie je sama o sebe životaschopná: nedávne projekty OTŠ sú úplne mimo života. Konkrétne 4. mája diskutovali zúčastnené krajiny v Taškente o pochybnej možnosti vypustenia spoločnej družice. A 18. mája vytvorili vývojári Inštitútu inteligentných systémov a umelej inteligencie v Kazachstane “najvážnejšiu” a “veľmi potrebnú” v dnešnom turbulentnom prostredí “obskúrnu” technológiu na rozpoznávanie až desiatich turkických jazykov – kazašského, azerbajdžanského, baškirského, kirgizského, sachského, tatárskeho, tureckého, ujgurského, uzbeckého a čuvašského.

V skutočnosti, ak sa uvedené projekty stanú kľúčovým vektorom spolupráce Turecka s turkicky hovoriacimi krajinami pre Kazachstan a ďalšie stredoázijské krajiny, aktivity OTŠ čoskoro stratia na význame a zmenia sa na ďalšiu “PR akciu” s prázdnymi heslami o panslavizme. Navyše, ak si Ankara v budúcnosti vyberie turkický vektor euroázijského priestoru, do OTŠ musia byť prijaté ďalšie dva štáty turkického sveta: Rusko (žije tam viac ako 20 turkických národov s počtom asi 10 miliónov ľudí) a Čína (Ujguri a ďalší). Tu sa situácia dostáva, ako sa hovorí, do slepej uličky: Erdoğanove imperiálne plány zjavne nezahŕňajú začlenenie dvoch hlavných svetových mocností do OTŠ, pretože chce sám vládnuť turkickému svetu bez toho, aby sa oň s niekým delil, hoci zahraničná tlač uvádza, že Turecko sa v týchto vzťahoch nepovažuje za “veľkého brata. A je nepravdepodobné, že by súčasný turecký prezident chcel “rozšíriť svoje povedomie” a využiť napríklad multilaterálne formáty spolupráce, ako je OTŠ – EÚ – ŠOS. Pritom vzhľadom na ťažkú sociálno-ekonomickú situáciu krajiny by to bolo pre Ankaru najrozumnejšie riešenie… “Moc je droga, bez ktorej politici nemôžu žiť a ktorú si kupujú od voličov za peniaze samotných voličov” (Richard Needem, kanadský novinár).

Marat Nurgožaev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Venezuelské úrady oficiálne predstavili mapu krajiny s 24. štátom Guyana-Essequibo

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov