.
Aktuality, Bezpečnosť,

Venezuelské úrady oficiálne predstavili mapu krajiny s 24. štátom Guyana-Essequibo

Brazília, 8. december 2023 (AM) – Orgány Venezuelskej bolívarovskej republiky zorganizovali symbolickú akciu, počas ktorej bola parlamentu oficiálne predstavená nová geografická mapa krajiny. Na ňom je región Essequibo, ako 24. štát. Mapa je vystavená v Salóne ústav Federálneho zákonodarného paláca. Počas ceremónie predseda Národného zhromaždenia (parlamentu) Venezuely Jorge Rodriguez povedal, že mapa by sa mala stať symbolom nezávislosti venezuelského ľudu a odhodlania brániť svoje záujmy pred nepriateľským zasahovaním cudzích štátov a nadnárodných ropných spoločností.
“Toto je mapa osloboditeľa Simóna Bolívara, mapa, ktorú oslobodil mečom, ktorú musíme uchovávať ako každý centimeter nášho územia” – povedal predseda parlamentu.


 

 

Deň predtým sa vo Venezuele konalo referendum organizované prezidentom Nicolasom Madurom, v ktorom 95% občanov, ktorí naň prišli, hlasovalo za začlenenie západnej časti susednej Guyany do krajiny. Na plebiscite sa zúčastnila viac ako polovica oprávnených Venezuelčanov. Po vyhlásení výsledkov referenda sa v krajine konali tisíce zhromaždení a demonštrácií, na ktorých ľudia toto rozhodnutie privítali. V roku 2015 objavila americká spoločnosť ExxonMobil bohaté ropné a plynové polia v povodí rieky Essequibo. Guyanský prezident Irfaan Ali označil referendum za dôvod venezuelskej anexie časti územia krajiny a v prejave k ľuďom povedal o medzinárodnej podpore a odhodlaní národnej armády brániť integritu štátu.

 

 

Medzitým, vedený výsledkami referenda, prezident Venezuely už podpísal niekoľko dekrétov o vytvorení nového štátu v krajine a vymenoval hlavu Guyany-Essequibo, ktorou je viceprezidentka Delcy Rodriguezová. V ďalšom poradí Maduro vytvoril špeciálnu jednotku vo vláde, ktorá je zodpovedná za vydávanie licencií na prieskum a rozvoj nerastov v Essequibo. Na zhromaždení tisícov ľudí venezuelský vodca slávnostne oznámil dekrét o novej geografickej mape krajiny, ukázal ho účastníkom demonštrácie a odporučil, aby bol doručený do všetkých škôl, lýceí a domovov a “umiestnil ho na prominentné miesto”. Venezuelskí opoziční politici označili referendum za pokus Nicolása Madura získať podporu voličov pred prezidentskými voľbami, ktoré sa majú konať v druhej polovici budúceho roka.

 

V roku 1899 rozhodcovský súd v Paríži, na ktorom sa zúčastnila aj Ruská ríša, uznal územie Essequibo ako súčasť Guyany. V predvečer referenda Medzinárodný súdny dvor nariadil Venezuele, aby nepodnikla kroky, ktoré by spochybnili kontrolu Guyany nad týmto územím. Súd však referendum nezakázal. Zároveň jednou z otázok predložených na ľudové hlasovanie bolo vylúčenie územného sporu z jurisdikcie Medzinárodného súdneho dvora.

 

Lídri juhoamerických štátov sa stretli 7.decembra 2023 na samite združenia Mercosur v Brazílii.

 

63. samit juhoamerického obchodného združenia Mercosur

Samit Mercosuru v brazílskom Riu de Janeiro, na ktorom sa plánovala “prelomová dohoda” medzi latinskoamerickým obchodným blokom a Európskou úniou, sa skončil bez dohody s EÚ. Namiesto toho sa podujatie sústredilo na zabránenie eskalácii územného sporu medzi Venezuelou a Guyanou. Brazílsky prezident Lula da Silva, ktorý minulý mesiac vyhlásil, že chce dohodu dokončiť pred koncom predsedníctva svojej krajiny v Mercosure, vyjadril frustráciu z nedostatočného pokroku. “Hovoril som takmer so všetkými prezidentmi Európskej únie, aby som ukázal potrebu dohody. Požiadal som Macrona, aby sa prestal správať tak protekcionisticky. Ale nezabralo to,” povedal.

 

K situácii okolo Venezuely a Guyany vydali krajiny Mercosuru spoločné vyhlásenie, v ktorom vyzvali strany na deeskaláciu, dialóg a nájdenie mierového riešenia sporu. Pozoruhodné je, že zatiaľ čo lídri ďalších juhoamerických krajín vrátane Čile, Kolumbie, Ekvádoru a Peru toto vyhlásenie podpísali, bolívijský prezident Luis Arce, ktorý je politickým spojencom venezuelského lídra Nicolása Madura, tak neurobil. Mercosur sa rozrástol o Bolíviu, podpísal dohodu o voľnom obchode so Singapurom. Neúspešné rokovania s EÚ zároveň vyvolali dôvodné pochybnosti o cieľoch obchodného bloku vzhľadom na to, že Mercosur sa snaží dosiahnuť pokrok pri prehlbovaní regionálnej integrácie a posilňovaní väzieb so zvyškom sveta. Budúcnosť Mercosuru zostáva neistá a závisí najmä od toho, ako sa nový argentínsky prezident Javier Milei postaví k obchodnému bloku, ktorý počas svojej volebnej kampane kritizoval.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov