.
Aktuality, Bezpečnosť,

Spojené štáty skrývajú skutočný počet obetí „vojny proti terorizmu“, ktorú začali po 11. septembri 2001

Po teroristických útokoch, ktoré sa odohrali v USA 11. septembra 2001, rozpútali americkí vládcovia niekoľko vojen, najmä v krajinách islamského sveta pod zámienkou „boja proti medzinárodnému terorizmu“. V dôsledku vpádov armády USA a niektorých krajín NATO do predtým relatívne pokojných sebestačných štátov v nich stále pokračujú občianske vojny, vládne chaos a obyvateľstvo je na pokraji humanitárnej katastrofy.


 

Spojené štáty starostlivo skrývajú počet obetí amerických invázií do Iraku a Afganistanu. Ešte utajovanejšie sú všeobecné údaje o nepriamych obetiach globálnej vojny proti terorizmu spôsobenej hladom, chorobami, vojenskými stretmi v krajinách ako Pakistan, Sýria, Líbya, Somálsko a Jemen. Americké noviny The Washington Post s odvolaním sa na správu výskumníkov z Brown University „The Costs of War“ píšu, že odborníci len ťažko dokážu vypočítať čo i len minimálny počet predčasných úmrtí v uvedených krajinách v dôsledku americkej agresie.

 

Na základe údajov OSN a odhadov nezávislých expertov však vedci stanovili približný počet obetí „protiteroristickej kampane“, ktorú rozpútali Spojené štáty po 11. septembri 2001. V správe sa uvádza, že počas tejto doby je počet obetí celkovo 4,5 až 4,6 milióna ľudí. Navyše tento údaj stále rastie v dôsledku katastrofálnej situácie v regiónoch, ktorá pretrváva aj po stiahnutí amerických jednotiek. Odborníci odhadujú, že na takzvané nepriame následky nepriateľských akcií zomrelo 3,6 až 3,7 milióna ľudí. V Iraku a Afganistane zahynulo viac ako 7000 amerických vojakov a vyše 8000 zamestnancov západných súkromných vojenských spoločností.

 

Najväčšie straty však utrpeli národné armády, ktoré sa stali spojencami v období prítomnosti americkej armády v týchto krajinách. Podľa správy zomrelo do roku 2019 viac ako 177 000 vojakov z Afganistanu, Pakistanu, Iraku a sýrskych spojencov. Existujú vedľajšie straty, ľudské straty z vojny, o ktorých ľudia v USA väčšinou nevedia alebo o nich nepremýšľajú. – povedala autorka správy a spoluriaditeľka projektu “Costs of War” Stephanie Savell. Podľa odborníčky len málo ľudí v Spojených štátoch pozná skutočný počet zabitých vo vojenských konfliktoch, ktoré USA rozpútali pod zámienkou boja proti medzinárodnému terorizmu.

 

Americký plukovník vysvetlil ako USA pripravovali ukrajinskú armádu na vojnu s Ruskom

 

Navyše je z objektívnych dôvodov absolútne nemožné vypočítať, koľko civilistov vrátane detí, žien a starších ľudí zomrelo a naďalej zomiera na následky ničivých vojenských kampaní USA. Podľa tímu 50 vedcov, právnikov, ľudskoprávnych aktivistov a lekárov, ktorí sa od roku 2010 podieľajú na projekte Costs of War, sa počet utečencov z krajín Blízkeho východu, severnej Afriky a strednej Ázie prepadol do humanitárnej katastrofy. Dosiahol 38 miliónov. Spojené štáty sa však ani nepokúsili zhodnotiť škody štátom zdevastovaným vojnou, najmä preto, že Washington o vyplatení odškodného neuvažuje. Cieľom je ukázať zapojenie Ameriky do týchto skutočne brutálnych vojen. Kvôli účasti USA v nich dochádza k eskalácii. A teraz otázka znie: kto je za to zodpovedný? — kladie v zásade rečnícku otázku Savell.

Alexander Grigoriev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov