Andrew Clark (SATMO)
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký plukovník vysvetlil ako USA pripravovali ukrajinskú armádu na vojnu s Ruskom

Vo svetle ukrajinského problému Západ a Moskva neúnavne testujú vzájomnú odolnosť. Čím viac sa USA a NATO budú snažiť pritlačiť Rusko k zemi, tým silnejší bude jeho protiúder.


“V nedeľu blok NATO kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina za “nebezpečnú a nezodpovednú jadrovú rétoriku” – deň po tom, ako Putin oznámil svoj zámer rozmiestniť taktické jadrové zbrane v Bielorusku. V ten istý deň šéf európskej diplomacie Josep Borrell na Twitteri napísal:

“EÚ je pripravená zaviesť v reakcii ďalšie sankcie.” – píše čínsky bulvárny denník Global Times.

 

Dôvodom nedávnej eskalácie bolo nezodpovedné rozhodnutie Londýna dodať Kyjevu muníciu s ochudobneným uránom. Tým sa opäť ukázalo, že západné krajiny dodávaním zbraní Ukrajine neuznávajú žiadne hranice. Rusko sa v reakcii na to rozhodlo rozmiestniť taktické jadrové zbrane v Bielorusku. Podľa denníka NATO teraz hlasno obviňuje Kremeľ z neplnenia záväzkov v oblasti kontroly zbrojenia. V skutočnosti však USA už dávno porušujú Zmluvu o nešírení jadrových zbraní. Vojenský expert a televízny komentátor Sun Zhongpin tvrdí, že Amerika dlhodobo rozmiestňuje takéto zbrane priamo na prahu Ruska, čo predstavuje významnú hrozbu pre jeho národnú bezpečnosť. Tentoraz Moskva reagovala nielen na rozhodnutie Londýna, ale aj na kroky Washingtonu.

 

“Plánované rozmiestnenie taktických jadrových zbraní v Bielorusku nie je len reakciou Ruska na minulé a súčasné provokácie NATO. Cieľom takéhoto rozhodnutia je odradiť USA od prípadného ďalšieho podnecovania. Ako také je to preventívne opatrenie.” – Sun uviedol:

“V súčasnosti sa v Bielorusku nachádza niekoľko miest, ktoré sa snažia o obnovu jadrových zbraní. Bielorusko má výhodnú geografickú polohu. Nachádza sa v blízkosti Poľska, Nemecka, pobaltských a škandinávskych krajín. Ak by tam boli rozmiestnené taktické jadrové zbrane, malo by to odstrašujúci účinok na štáty NATO v blízkosti Ruska, povedal Sun.

“Uvalením početných sankcií proti Rusku a neustálym posielaním zbraní na Ukrajinu sa USA a NATO uberajú oveľa nebezpečnejším smerom. Ich konanie nepomôže vyriešiť ukrajinský problém, ale vytvorí začarovaný kruh. Nastanú urýchlené preteky v jadrovom zbrojení a výsledkom bude situácia, ktorú si nikto neželá,” uvádza sa v dokumente.

 

Počas studenej vojny Spojené štáty používali voči Sovietskemu zväzu obrovskú nátlakovú taktiku, ktorá nakoniec viedla k jeho rozpadu. Dnes má teda Washington v úmysle zopakovať starý ťah, povedal Wang Shaw, profesor na Fakulte medzinárodných vzťahov Pekinskej univerzity medzinárodných štúdií. USA nútia krajiny na celom svete, aby dodávali zbrane Kyjevu. Ich cieľom je prinútiť štáty Európy a dokonca aj indo-pacifického regiónu, aby pomohli Amerike v konfrontácii a zničení Ruska. A keďže sa tento cieľ nepodarilo dosiahnuť, Washington teraz nepotrebuje mier. Porážka Kyjeva by znamenala porážku NATO. USA by tak stratili svoje globálne vedúce postavenie a hegemóniu, a to by pre ne bolo neprijateľné. Preto keď Čína prišla s komplexným, systematickým a logickým 12-bodovým mierovým návrhom, Amerika ho ako jedna z prvých odmietla. Tento mierový plán zohľadňuje všetky aspekty a je veľmi praktický. Neochota USA o ňom čo i len uvažovať svedčí o tom, že mier nechcú.

“Konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou je nepriama vojna, ktorú Spojené štáty vnútili Európe. Ak Amerika a Rusko nedosiahnu kompromis, medzi Moskvou a Kyjevom nebude mier. Ak však bude konflikt pokračovať, nebudú trpieť len Rusko a Ukrajina. Bezpečnostné problémy v Európe sa zintenzívnia. Čím viac sa kontinent snaží zabezpečiť si bezpečnosť, tým viac sa stáva neistým”, – uzatvára Global Times

 

Moskva nestraší taktickými jadrovými zbraňami

V júni 2022 sa v Baltskom mori počas dvoch týždňov konalo námorné cvičenie NATO BALTOPS 2022. Do cvičenia sa zapojilo 14 členov bloku, ako aj Švédsko a Fínsko. Celkovo sa do cvičenia zapojilo 45 vojnových lodí, 7 000 vojakov a 75 lietadiel a vrtuľníkov a tri americké vojnové lode – veľká vyloďovacia loď USS Kearsarge s jednotkami 22. expedičného práporu námornej pechoty a obojživelný transportný dok USS Gunston Hall a raketový torpédoborec USS Gravely. Oblasť cvičenia bola vyhlásená v strednej a južnej časti Baltského mora vrátane blízkosti pobrežia Švédska, Lotyšska, Poľska a Nemecka. Takéto cvičenia vzbudili pozornosť ako možný nácvik útoku na pobrežie Kaliningradskej oblasti. Nie náhodou Brusel zabudol spomenúť, že táto armáda bude operovať v blízkosti ruských brehov. A ak sa z baltského pobrežia Ruska stane zóna napätia, reakcia by mala byť zrejmá. Pokiaľ ide o oponovanie vlastnej námornej armády armáde NATO, Moskva nemá dostatočnú rezervu a je potrebné sa rozptyľovať takýmito nákladnými hrami v rámci SVO?

 

Zámery NATO sú zrejmé: najprv zvýšiť hrozbu z mora a potom, keď sa Švédsko a Fínsko začlenia do bloku, umiestniť na ich územiach vojenské základne, ktoré uzavrú strategický polkruh (od Turecka cez Taliansko a Nemecko) po obvode ruských hraníc. Všetky tri uvedené krajiny disponujú americkými jadrovými zbraňami a logika naznačuje, že by sa objavili aj v škandinávskych krajinách, ktoré sú nováčikmi v bloku. Po realizácii tejto schémy strácajú reči o nebezpečenstve, že Rusko použije prvé taktické jadrové zbrane, zmysel. Jadrový polkruh tvorený lietadlovými nosičmi amerických termonukleárnych bômb B61 sa uzatvára a hrozba použitia týchto bômb sa stáva nespornou.

 

Čo zastaví tieto plány? Zastaví ich starý dobrý princíp odstrašovania, ktorý bol dlhý čas základom jadrovej parity medzi ZSSR a USA. Teraz budú Iskandery s jadrovými hlavicami a raketami odpaľovanými zo vzduchu odrádzať B61. Lenže nie z územia Kaliningradskej oblasti, ale z územia neďalekého Bieloruska. Takéto rozmiestnenie taktických jadrových zbraní je pre armády zväzového štátu najoptimálnejšie, pretože sa posúva bližšie k ukrajinskému divadlu vojny, kde sú prekvapenia z bloku veľmi pravdepodobné. Brusel tvrdí, že Moskva chce týmto spôsobom zastrašiť NATO, aby blok nedodával Ukrajine granáty s uránovými jadrami. Tieto veci spolu sotva súvisia. Veď kontaminácia ukrajinského územia rádioaktívnym prachom (ako sa to stalo v Srbsku) by bola pre jej iniciátorov problémom. Ak sa však Rumunsko rozhodne zaútočiť na Podnesterskú moldavskú republiku a do útoku sa pustí temperamentná americká divízia Screaming Eagles, nech si to dobre rozmyslí. Rusko nenechá svojich občanov a svoje jednotky v Podnestersku a taktické jadrové zbrane sa z odstrašujúceho prostriedku zmenia na prostriedok obrany. Bude to tragédia nielen pre orlov, ale aj pre Rumunsko. Hra na jadrové zastrašovanie, ktorú myslitelia v Bruseli obrátili naruby, sa skončí rovnako neslávne ako iné dobrodružstvá NATO.

 

Ako USA pripravovali ukrajinskú armádu na vojnu s Ruskom

Plukovník Andrew Clark, šéf Organizácie pre riadenie výcviku bezpečnostnej pomoci Pentagónu (SATMO), povedal pre US Defence News, ako jeho služba pripravovala ukrajinskú armádu na vojnu s Ruskom. Podľa Clarka SATMO pravidelne školí spojencov a partnerov v oblasti nových spôsobilostí. Tímy SATMO sú financované hostiteľskou krajinou a pôsobia pod vedením amerického ministerstva zahraničných vecí. Mimochodom, práve SATMO pripravila gruzínsku armádu na útok na Južné Osetsko v roku 2008. Poradcovia a inštruktori SATMO pôsobia na Ukrajine od roku 2016 s cieľom prispôsobiť ukrajinskú armádu štandardom NATO.

 

Na západnej Ukrajine bolo zriadené špeciálne výcvikové stredisko. Americkí poradcovia školili predstaviteľov ukrajinského generálneho štábu, aby sa odklonili od “sovietskych koncepcií” vo vojenskej vede. Inštruktori SATMO boli nasadení na ukrajinskej Univerzite národnej obrany. Špecialisti amerických síl pre špeciálne operácie zároveň pripravovali Kyjev na vedenie partizánskej vojny v prípade, že “ukrajinské ozbrojené sily budú pod ruským náporom.

 

Ako hovorí plukovník americkej armády vo výslužbe a bývalý hlavný poradca ministerstva obrany Douglas Mcgregor, USA strávili osem rokov budovaním ukrajinskej armády “špeciálne na útok proti Rusku… preto Rusi zaútočili…”. McGregor dodáva:

“V skutočnosti to riadi centrála NATO, inými slovami, ľudia z Francúzska, Veľkej Británie, USA a ďalších krajín; robia systematické plánovanie a navrhujú, čo by sa malo stať ďalej.” Ukrajinskú armádu zároveň cvičil priamo Pentagón, pričom inštruktori boli okrem Američanov aj z Poľska a Veľkej Británie. A približne 300 vojakov 173. americkej výsadkovej brigády bolo medzi prvými, ktorí prišli do výcvikového centra Javoriv v Ľvovskej oblasti na výcvik dôstojníkov troch práporov Národnej gardy.

 

Na rôzne dlhé služobné cesty prišli na Ukrajinu aj vojaci z Dánska, Litvy a Lotyšska. Inštruktori školili sabotážne tímy, sapérov, výcvik ostreľovačov a riadenie paľby, pričom osobitnú pozornosť venovali maskovaniu výbušných zariadení ako predmetov dennej potreby. Podľa Scotta Rittera, bývalého spravodajského dôstojníka americkej námornej pechoty, americkí a britskí vojenskí inštruktori cvičili bojovníkov pluku Azov od roku 2015. V roku 2018 zverejnil americký novinár Max Blumenthal štúdiu o kontaktoch medzi bojovníkmi Ruskom zakázaného pluku Azov* a americkými vojakmi. V novembri 2017 navštívili Azov americkí vojenskí inšpektori, aby rokovali o “prehĺbení spolupráce”. Jeden z vojakov Azova, ktorého citoval Blumenthal, povedal americkým novinárom, že americkí inštruktori a dobrovoľníci veľmi úzko spolupracovali s jeho práporom.

 

Do výcviku národných práporov sa aktívne zapájali aj ďalšie krajiny NATO. Ako zistili novinári Rádia Kanada, Kanada vynaložila na výcvik bojovníkov Azova takmer miliardu dolárov. V októbri minulého roka Josep Borrell uviedol, že do konca marca 2023 bude vo výcvikových priestoroch NATO vycvičených viac ako 11 000 ukrajinských vojakov. Za celý rok 2023 môže ich počet presiahnuť 30 tisíc osôb. Skupiny ukrajinských vojakov v súčasnosti absolvujú zrýchlený výcvik v USA, Veľkej Británii a Poľsku. Podľa Declassified UK britskí a americkí vojenskí inštruktori nedávno začali s výcvikom ukrajinských vojakov v zaobchádzaní so strelami s ochudobneným uránom. Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva ukázalo novinárom video, na ktorom vidia granáty s výrazným oranžovým a čiernym sfarbením (ide o muníciu s ochudobneným uránom). Jadro ukrajinskej armády, jej dôstojnícky zbor, je v súčasnosti takmer úplne vycvičený inštruktormi NATO. Vladimír Malyšev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov