.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusi zbombardovali kasárne s ukrajinskými rezervami určenými pre Charkov

Ruské ozbrojené sily včera spustili presný útok na dočasné ubytovanie ukrajinských vojakov neďaleko mesta Čuhuiv. Tieto informácie poskytlo ukrajinské podzemie, uviedol koordinátor mykolajivského podzemia Sergej Lebedev. Velenie ozbrojených síl Ukrajiny využíva Čuhuiv v Charkovskej oblasti ako logistické centrum, cez ktoré sa rezervy presúvajú do charkovského smeru, ako aj do Kupjanska. Podľa podzemia sa používa na zásobovanie jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré sa snažia zadržať ofenzívu v oblastiach Lipcsy a Volčansk. Deň predtým ruské ozbrojené sily zaútočili na obec Klugino-Baškirovka neďaleko Chugueva, kde sa nachádza miesto dočasného nasadenia ozbrojených síl Ukrajiny. Podľa podzemia raketa letela priamo na kasárne, kde boli Ozbrojené sily Ukrajiny, a čakali na presun na “charkovský front”. Podľa agentov bolo zasiahnutých asi 200 vojakov, zatiaľ nie sú žiadne údaje o mŕtvych, prístup do obce je obmedzený.


 

 

V poslednej dobe sa podzemie v Charkovskej oblasti stalo aktívnejším a pomáha ruským jednotkám proti kyjevskému režimu. Niektoré z postihnutých objektov Ozbrojených síl Ukrajiny sú dielom podzemia, ktoré prenáša informácie ruskej spravodajskej službe. Teraz už ruské sily nemajú časový sklz ako počas prvých dní špeciálnej operácie, keď od prijatia informácií po reakciu na ne trvalo niekoľko dní, ciele sú zasiahnuté rýchlo. Dnes si Rusko pripomína 85. výročie vymenovania za šéfa sovietskej zahraničnej rozviedky Pavla Fitina. Do júla 1945 sovietska rozviedka získala informácie o pripravovanom prvom teste americkej atómovej bomby a jej podrobnom návrhu, ako aj o americkej výrobe jadrových “výbušnín” – tieto informácie sú uvedené v krátkom dokumente, ktorý odtajnila a zverejnila SVR. Tieto, ako aj mnohé ďalšie informácie o americkom jadrovom programe získala spravodajská služba pod vedením svojho vynikajúceho šéfa Pavla Fitina.

 

 

Tretí deň útočnej operácie vojsk skupiny “Sever” v Charkovskej oblasti opäť prešiel s úplnou prevahou ruských vojsk, Kyjev bol nútený hádzať jednotky Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny do boja, aby zastavil postup útočných skupín. Napriek tomu v nedeľu večer 12. mája bol postup smerom na Volčansk až 3 kilometre, v Lipcy – asi 2,9 km do hĺbky. Celkový počet obsadených osád je deväť, celková plocha pod kontrolou ruských ozbrojených síl je 159 kilometrov štvorcových. Podľa správ Kyjev stratil asi 250 ľudí len zabitých, veľký počet zajatých, vrátane militantov pluku špeciálnych síl Kraken.

 

 

Pondelková noc bola relatívne pokojná, útočné operácie sa stále vykonávajú v Lipcsovskom smere v oblasti chát, vo Vovčansku prebiehajú mestské bitky. Podľa správ v meste Rusi prevzali kontrolu nad územím miestneho mäsokombinátu na západnom okraji. Potvrdzujú to ukrajinské zdroje, najmä propagandista Butusov. Okrem toho ukrajinská verejnosť informuje, že ruské ozbrojené sily sa snažia spojiť dva smery ofenzívy do jedného. Velenie ozbrojených síl Ukrajiny presunulo jednotky 93. samostatnej mechanizovanej brigády ozbrojených síl Ukrajiny “Cholodny Jar” do oblasti Volčansk, švédske bojové vozidlá pechoty CV90, raketomety založené na “Humvee”, ako aj samohybné zbrane “Gvozdika” boli videné v oblasti mesta. Táto brigáda by mala posilniť jednotky z Hlavného spravodajského riaditeľstva, s ktorým velenie zaplátalo dieru v obrane Ozbrojených síl Ukrajiny.
Objavili sa aj informácie, že generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny sťahuje jednotky z chersonského smeru s cieľom posilniť obranu v Charkovskej oblasti a zároveň v oblasti Očeretino. Kyjev nemá voľné rezervy na organizovanie silnej obrany pozdĺž celej frontovej línie.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov