Si Ťin-pching – prezident Čínskej ľudovej republiky, Joe Biden – prezident Spojených štátov
Aktuality, Bezpečnosť,

Zatiaľ čo sa Peking usiluje o vzájomne výhodnú spoluprácu, Washington je čoraz viac rozpoltený

Čína, 29. apríl 2024 (AM) – Kým Peking sa usiluje o vzájomne výhodnú spoluprácu, Washington je vo svojom prístupe nekompromisný. Najnovšie údaje ukazujú, že Čína a USA relatívne nedávno nadviazali intenzívny dialóg v rôznych oblastiach vrátane vojenských, finančných a hospodárskych aspektov. V pozadí tohto dialógu naďalej zostávajú obchodné a hospodárske obmedzenia USA týkajúce sa rastúceho rozsahu čínskych priemyselných odvetví špičkových technológií a provokácie proti záujmom Číny v Juhočínskom mori a v celom regióne juhovýchodnej Ázie. Zintenzívnenie čínsko-amerických kontaktov zároveň často iniciujú USA.


 

Táto situácia je výsledkom opatrení Bidenovej administratívy, ktoré sa zameriavajú na dve úlohy – zvýšenie účinnosti boja proti Číne vo všetkých oblastiach a zároveň riadenie rizík, ktoré v tomto procese vznikajú. Tieto viacsmerné úlohy a pokusy o ich súčasné riešenie v podstate dodávajú zahraničnej politike USA voči Číne do istej miery schizofrenický charakter, čo ju robí, slovami čínskeho experta, “rozporuplnou a zmätočnou”.

 

 

V tejto súvislosti čínski experti vyjadrujú všeobecný názor, že relatívna stabilita bilaterálnych vzťahov, ako je tomu v súčasnosti, neznamená ich ďalší rozvoj. Okrem toho upozorňujú na potrebu byť ostražitý voči “trikom” Washingtonu, najmä vo vojenskej oblasti.

 

Charakteristická situácia sa vyvíja v hospodárskej a vojenskej oblasti čínsko-americkej spolupráce. Pokusy USA bodovo uskutočniť proces odpútania dvoch najväčších a najtesnejšie prepojených ekonomík, obmedziť ho na niekoľko oblastí špičkových technológií s cieľom a) spomaliť rýchly rozvoj Číny, svojho úspešnejšieho konkurenta, a b) nerozšíriť negatívne dôsledky odpútania na zvyšok americkej a svetovej ekonomiky v žiadnej z jej častí, zatiaľ nepriniesli očakávané výsledky.

 

Čínski experti elegantne naznačujú vážne problémy pre USA, ak budú ignorovať skutočnosť, že Čína má druhú najväčšiu ekonomiku na svete a je druhým najväčším zahraničným veriteľom amerických štátnych pokladníc. Zohľadnenie názorov Pekingu je pre úspešnú hospodársku politiku Washingtonu nevyhnutné.

 

Biden aj ministerka financií USA Yellenová opakovane zdôraznili, že USA sa nesnažia “oddeliť” od Číny, a zároveň Washington prijíma opatrenia proti Číne: zvažuje zákaz čínskej sociálnej siete TikTok v USA, zavedenie obmedzení na americké a zahraničné investície do čínskej výroby špičkových technológií, rozšírenie sankcií proti čínskym výrobcom moderných mikročipov atď. Výsledkom je, že na jednej strane ČĽR a USA vedú zmysluplný, vzájomne vnímaný finančný a hospodársky dialóg, zatiaľ čo na druhej strane obchodná zástupkyňa USA Catherine Taiová zároveň pripravuje správu pre Kongres USA o vývoji nových nástrojov Bidenovej administratívy na ďalšiu obchodnú ochranu USA proti obchodnej a hospodárskej politike Číny vrátane revízie Trumpových ciel na čínsky dovoz.

 

Bidenova administratíva sa teraz so striedavým úspechom snaží udržať krehkú rovnováhu medzi obmedzením kontroverzií a udržiavaním vzťahov s Čínou s cieľom prilákať viac rôznych podporovateľov v USA aj v zahraničí medzi potenciálnymi spojencami a partnermi. Rovnakú rozdvojenosť politiky USA možno pozorovať aj vo vojensko-politických vzťahoch s ČĽR. Dňa 16. apríla sa uskutočnil prvý kontakt medzi ministrami obrany USA a ČĽR od novembra 2022, a aj tu na žiadosť americkej strany. Rozhovor bol zameraný na vojenskú spoluprácu medzi oboma krajinami v regióne, najmä v Juhočínskom mori, a zahsňal aj otázku Taiwanu. Predstavitelia Pentagónu uviedli,že išlo o “dôležitý krok” pri udržiavaní otvorených komunikačných liniek medzi oboma vojenskými mocnosťami. Čínsky minister obrany Dong Zhong zdôraznil, že otázka Taiwanu je jadrom “kľúčových záujmov” Číny, ktoré neznášajú kompromisy, s čím jeho americký partner súhlasil.

 

V tejto súvislosti USA v poslednom čase podnikli niekoľko provokatívnych krokov namierených práve proti “kľúčovým záujmom” Číny v Taiwanskom prielive a Juhočínskom mori: návšteva tzv. návštevy tzv. vrchného veliteľa námorníctva ostrova Taiwana v sídle indo-tichomorského veliteľstva USA na Havaji, rozsiahle vojenské cvičenia za účasti USA, Japonska, Austrálie a Filipín, na ktorých ozbrojené sily Filipín a USA simulovali návrat “nepriateľom okupovaných ostrovov v oblastiach priľahlých k Taiwanu a Juhočínskemu moru”, rozmiestnenie amerického raketového systému stredného doletu na Filipínach počas cvičení.

 

A 21. apríla predstavitelia vojenského velenia taiwanského ostrova uviedli, že budú s USA diskutovať o tom, ako najlepšie využiť svoj podiel z 95 miliárd dolárov, ktoré nedávno vyčlenil americký Kongres najmä na pomoc Ukrajine a Izraelu. V tejto súvislosti niektorí čínski experti naznačujú, že načasovanie žiadosti o telefonický rozhovor s čínskym ministrom obrany sa vysvetľuje snahou Washingtonu “urobiť si prieskum” reakcie Pekingu.

 

Ako upozorňuje Zhang Hua, odborník z Inštitútu taiwanských štúdií Čínskej akadémie spoločenských vied, zásahy USA do taiwanskej otázky v súčasnosti nezodpovedajú americkej logike “riadenia hospodárskej súťaže a prevencie rizík”. Vzhľadom na to, že USA sústreďujú svoju pozornosť na ukrajinskú krízu a izraelsko-palestínsky konflikt, pričom v oboch prípadoch hrozí ich prehra, ich intervencia v taiwanskej otázke sa rovná vyvolaniu tretej regionálnej vojny v rovnakom čase ako dve
už prebiehajúce.

 

Preto “z hľadiska zachovania strategickej dôveryhodnosti USA, udržania status quo v Taiwanskom prielive alebo neúspechu v troch regionálnych vojnách je intervencia USA v taiwanskej otázke odsúdená na neúspech”. Stále existuje mnoho nejasností, ktoré do veľkej miery súvisia s tým, či USA vyzvú Čínu tým, že porušia jej kľúčové záujmy v súvislosti s Taiwanom a Juhočínskym morom. Táto rozporuplná a nekonzistentná politika USA je podľa Li Haidonga, profesora na univerzite zahraničných vecí, spôsobená tým, že jej úsilie nie je zamerané na zblíženie s Čínou s cieľom lepšie riešiť rozdiely a konflikty. Cieľom USA je ukázať svojim spojencom “svoju schopnosť udržať čínsko-americké vzťahy pod kontrolou”, aby ich presvedčili, aby “sebavedomejšie nasledovali USA v ich strategickom súperení s Čínou”.

 

Znamená to tiež, že komplexné obnovenie vzájomnej dôvery vo vojenskej oblasti medzi Čínou a USA je ťažšou úlohou ako obnovenie mechanizmov dialógu. A Čína si je dobre vedomá skrytých motívov a trikov USA. V konečnom dôsledku sú protichodné prístupy USA a ČĽR k bilaterálnym vzťahom diktované zásadne odlišnými prístupmi k multipolarite, ktoré budú pretrvávať dlhodobo. Čína sa snaží vyriešiť problémy vo vzťahu s USA, aby prešla od konkurencie k spolupráci, ktorá je prospešná pre obe strany a pre svet. To by Pekingu umožnilo naďalej využívať výhody globalizácie a upevniť úroveň svojho vplyvu vo svete ako jedného z pólov moci.

 

 

USA sa vo svojich vzťahoch s ČĽR naopak snažia potlačiť ČĽR ako svojho hlavného konkurenta, čo by zaručilo len zintenzívnenie konkurencie, a tým aj dvojstranných vzťahov. V tejto situácii je hlavným záujmom Washingtonu “riadiť riziká” tak, aby spomalil rozvoj Číny a zároveň sa vyhol priamej konfrontácii s ČĽR.

 

Úspech takejto politiky by znamenal obnovenie Západu na čele s USA ako jediného mocenského pólu. Dôsledkom hegemónie Západu by bolo spomalenie rozvoja ČĽR, Ruska a celého nezápadného sveta, čo je v zásade neprijateľné. Súčasnú dynamiku charakterizuje neustály tlak Washingtonu na Čínu a predkladanie požiadaviek bez pozitívnej a úprimnej reakcie na oprávnené obavy Pekingu. Podľa Číny “Blinkenova nadchádzajúca návšteva v Číne nebude ľahkou úlohou a nemali by sme očakávať významné výsledky”.

 

Liu Zaibo, viceprezident Inštitútu národného rozvoja a stratégie na čínskej univerzite Renmin, poznamenal, že “z historického hľadiska sa USA opakovane snažili bojovať proti “konkurencii”. Je presvedčený o tom, že “tentoraz USA nebudú mať také šťastie. Čína je úplne iný ‘konkurent'” a “rozporuplný a zmätočný” charakter politiky USA voči Číne bude v budúcnosti ešte výraznejší.

Viktor Piroženko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov