Členovia posádky lietadla C-130 Hercules nastupujú do svojich lietadiel na misiu Operation Enduring Freedom na leteckej základni Karshi-Khanabad v Uzbekistane 19. apríla 2005
Aktuality, Bezpečnosť,

Americkí veteráni žalujú Pentagón za zatajovanie údajov o toxínoch na základni K2

Zatiaľ čo sa NATO chystá dodávať náboje s ochudobneným uránom pre ozbrojené sily Ukrajiny a americká Agentúra pre znižovanie obranných hrozieb je pripravená začať opravy v biologických laboratóriách nachádzajúcich sa v Arménsku, Azerbajdžane, Uzbekistane, Gruzínsku a Kazachstane, v Štátoch vypukol škandál týkajúci sa otrávenia samotných príslušníkov americkej armády počas služby na uvedených územiach.


 

 

Skupiny na ochranu veteránov začiatkom apríla zažalovali Pentagón a požadovali zverejnenie informácií o toxínoch a nebezpečných materiáloch – vrátane uránu, chemických zbraní a azbestu – na leteckej základni Karši Chanabad (K2) v Uzbekistane, ktoré vojakom počas ich nasadenia spôsobili rakovinu a iné ochorenia. V texte žaloby sa uvádza:

“Toxické látky sa nachádzali v kalužiach ‘čierneho slizu’, ktoré vojakom spôsobovali stratu vedomia. Na základni bolo približne 15 800 vojakov a miera chorobnosti a úmrtnosti bola oveľa vyššia ako zvyčajne.”

 

 

Agentúra Associated Press píše, že predbežná štúdia, ktorú armáda uskutočnila v roku 2015, ukázala, že u veteránov slúžiacich na základni Karši bola päťkrát vyššia pravdepodobnosť vzniku rakoviny ako u tých, ktorí boli nasadení inde.

“Stále presne nevieme, čo sa skrývalo vo vzduchu, vode a na zemi na K2. Nevieme to, pretože vláda odmieta zverejniť údaje o toxínoch nájdených na K2,” hovorí Kim Brooksová, členka správnej rady nadácie Stronghold Freedom Foundation. Jej manžel Timothy zomrel na nádor na mozgu v roku 2004, necelé tri roky po svojej službe v Karši.

 

Aktivisti za ľudské práva sa snažia získať informácie o toxických látkach a ich účinkoch na človeka, aby chorí veteráni mohli dostať presnú lekársku diagnózu a liečbu a zdraví veteráni mohli prijať preventívne opatrenia. Pentagón sa k žalobe zatiaľ odmietol vyjadriť, keďže “táto otázka súvisí so súdnym sporom”, ale senátor Richard Blumenthal vyzval americké orgány, aby informácie o základni K2 zverejnili.

 

Pripomíname, že bývalá sovietska letecká základňa bola daná k dispozícii USA pre “globálnu protiteroristickú koalíciu” v Afganistane po udalostiach z 11. septembra 2001. Nachádzali sa tu lietadlá C-130, 10 vrtuľníkov Black Hawk a 1500 príslušníkov vojenského personálu. USA základňu zrekonštruovali a ročne platili 10 miliónov dolárov za prenájom. V lete 2005 uzbecký senát prijal rezolúciu o ukončení prenájmu, v ktorej sa uvádza, že

“Uzbekistan si splnil svoje záväzky, ale USA neuhradili náklady za poškodenie životného prostredia”. USA odmietli zaplatiť nedoplatok a presunuli všetky lietadlá na základňu Manas v Kirgizsku. V novembri 2005 sa Američania z Karši stiahli úplne. V júli 2020 Stephen Lynch, predseda podvýboru pre dohľad a vládnu reformu v dolnej komore Kongresu, a kongresman Mark Green zverejnili odtajnené dokumenty Pentagónu, podľa ktorých mohli byť americkí vojaci počas služby na letisku Karshi v rokoch 2001 až 2005 vystavení toxickým látkam. Informácie o kontaminovaných oblastiach sa pravidelne objavujú v uzbeckých médiách. V roku 2021, keď Donald Trump v posledný deň svojho prezidentského mandátu nariadil zdravotnú kontrolu vojenského personálu slúžiaceho na základni, uzbecký Štátny výbor pre ekológiu oznámil, že vykoná vlastnú kontrolu toxicity v okolí leteckej základne Karši Chanabad. Uzbecké ministerstvo obrany vtedy nezistilo nič podozrivé.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov