.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Je čas, aby v Gaze padli hlavy”. Náboženská vojna na Blízkom východe

Nová židovsko-islamská agresia má meno, priezvisko (Itamar Ben-Gvir) a funkciu – izraelský minister národnej bezpečnosti. Nacionalistický režim Benjamina Netanjahua potrebuje agresora, aby potlačil vnútorný konflikt v Izraeli spôsobený ľavicovými protestmi proti súdnej reforme. Tento zámer nie je bezdôvodný. Na sociálnych sieťach sa píše:


“Židovská ľavica a pravica sa medzi sebou dohodnú, keď príde čas naštvať Palestínčanov. Zjednotenie komunity bude fungovať na dosiahnutie programových cieľov židovských nacionalistov.

 

Začalo sa to v sobotu večer 1. apríla na Chrámovej hore. V uliciach Izraela už tri mesiace zúria ľavicové demonštrácie proti súdnej reforme. Nedávne “zmrazenie reformy do leta” nepomohlo, protesty pokračujú. Pripomeňme, že v roku 2023 trvá moslimský posvätný mesiac ramadán od 23. marca do 21. apríla, zatiaľ čo pre židov je to Pesach (Veľká noc) od 5. apríla do noci z 13. na 14. apríla. Ako to nevyužiť?! V noci z 1. na 2. apríla polícia pri vstupe na Chrámovú horu zabila mladého beduínskeho lekára, údajne “pri pokuse o teroristický útok”. Verzia izraelských bezpečnostných síl neobstojí. Beduínsky pútnik údajne “vytiahol zbraň na vojaka MAGAV (žandárska pohraničná stráž), podarilo sa mu vystreliť, ale minul a bol okamžite zabitý odvetnou paľbou”. Vražda sa odohrala mimo oblasti s kamerovým systémom (také miesto na Chrámovej hore je ťažké nájsť!) a policajti nemali zapnuté záznamníky na odznakoch, pretože to vraj zabudli. Na mieste činu došlo k okamžitému stretu medzi Palestínčanmi a žandármi.

 

Hamas okamžite vyhlásil, že zabitie bolo “súčasťou náboženskej vojny okupantov proti ich ľudu a svätým miestam”. Má pravdu. Zavraždený muž bol 26-ročný beduín, izraelský občan, ktorý práve vyštudoval za lekára. Bol svedkom toho, ako pohraničná stráž brutálne zadržala ženu a zabránila jej vystúpiť na Chrámovú horu. Lekár (menom Mohammed Khaled Al-Asibi) zasiahol a bol okamžite zastrelený. Beduíni v jeho domovskej osade vyhlásili “štrajk na protest proti chladnokrvnej vražde spáchanej okupačnou políciou Ben Ghvira”. Ako si nespomenúť na škandalózne vyhlásenie Ben-Gwira z 3. januára počas jeho “prechádzky”: “Chrámová hora patrí všetkým.” Táto provokácia vtedy vyvolala medzinárodný rozruch, dokonca až po zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN. Poďme trochu hlbšie.

 

V Izraeli existuje marginálne extrémistické hnutie s názvom “Návrat na horu”. Jeho vodca Rafael Morris je posadnutý myšlienkou vykonať krvavú obetu na Chrámovej hore pri príležitosti sviatku Pesach. A to napriek tomu, že všetky židovské rituály na Chrámovej hore vrátane modlitieb sú zákonom zakázané. Výzva extrémistu zúčastniť sa na výstupe na horu a na obetovaní bola rozšírená na sociálnych sieťach. Všetkým osobám, ktoré polícia zadržala, bola zaručená finančná kompenzácia. Ben-Gvir sa vyjadril proti zámerom “fanatikov Chrámovej hory”, ktoré sa týkajú obetovania. Vôbec však nebol proti výstupu. Morrisovi spolupracovníci vymysleli “špeciálnu operáciu”. Predpokladalo sa, že “za dobrú cenu” ponechajú obetného kozla do 5. apríla v Starom meste u Arabov. Takáto ponuka Arabom bola zverejnená na sociálnych sieťach v arabčine. Na vysvetlenie. Krvavé obety praktizovali Židia až do zničenia Druhého chrámu. Po zničení sa dohodli, že rituál chrámovej služby až do obnovenia Tretieho chrámu nahradia iné formy služby Všemohúcemu: modlitba, štúdium Tóry, prísne dodržiavanie jej rituálnych a etických predpisov.

 

To je dôvod, prečo aj Hlavný rabinát Izraela nesúhlasí s obetovaním cez sviatok Pesach na Chrámovej hore. Rabín Šmuel Rabinowitz vyzval, aby sa urobilo všetko pre zastavenie akcie hnutia Návrat na Chrámovú horu. Dňa 4. apríla, niekoľko hodín pred policajným besnením v al-Aksá, konflikt medzi Ben-Gvirom a generálnym inšpektorom polície (náčelníkom polície) Jaakovom Šabtajom nadobudol nové rozmery. Ten bol proti tomu, aby bola zriadená Národná garda, ktorá by podliehala priamo Ben-Gvirovi. A zdalo sa, že bolo dohodnuté, že bude podriadená, podobne ako MAGAV Šabtajovi. V rozpore s dohodami Ben-Gvir ako skúsený provokatér zverejnil časť svojho rozhovoru so Šabtajom, čím sa Šabtaj ukázal ako väčší nacionalista než samotný Ben-Gvir. Škandalózny rozhovor “unikol” do tlače 4. apríla, v predvečer “noci obetovabia”. Bezpečnostné zložky v ňom hovorili o vraždách v arabskom sektore.

Ben-Gvir: “Vražda za vraždou. To už prekračuje všetky hranice. Potrebujeme silnú Národnú gardu.”

Šabtaj: “S tým sa nedá nič robiť. Zabíjajú sa navzájom. Je to ich prirodzenosť. Taká je arabská mentalita.”

Ben-Gvir: “Dá sa to zastaviť. Zabíjaniu Arabov aj Židov sa musí zabrániť.”

 

Po zverejnení tejto časti rozhovoru vypukol škandál. Dalo sa očakávať, že Arabi boli pobúrení. Poslanec Knesetu Ayman Ude, líder Zjednotenej arabskej listiny v parlamente, sa okamžite pustil do Šabtaja za to, že povedal, že “sa navzájom zabíjajú, je to ich prirodzenosť”. Ude vysvetlil: “Počet Palestínčanov zabitých v Izraeli je 7-krát vyšší ako počet Palestínčanov zabitých na Západnom brehu, v Gaze a Jordánsku – a to je výsledok zločinu (židovského štátu). To nie je povaha Palestínčanov – to je povaha rasistického izraelského zriadenia.

 

Všade na svete by rasistický generálny inšpektor ako Šabtaj dostal okamžitú výpoveď. Po večerných modlitbách sa niekoľko stoviek palestínskych veriacich v očakávaní čohokoľvek od Židov zabarikádovalo v mešite Al-Aksá. Sily MAGAV vzali moslimskú svätyňu útokom. Na videu natočenom Palestínčanmi bolo vidieť, ako policajti bijú ľudí vnútri mešity, počuť ženský krik: “Môj Bože!” Palestínčania tvrdia, že polícia na nich strieľala gumovými projektilmi a použila omračujúce granáty. Mnoho Arabov bolo zranených a 350 – 400 ľudí bolo zadržaných. Izraelské orgány tvrdia, že “presviedčali Palestínčanov”, aby na nich hádzali kamene, jeden z nich dokonca dostal zásah do nohy…

 

Ráno Palestínčania vystrelili na Izrael zo severu pásma Gazy 16 rakiet, z ktorých osem zasiahol systém protivzdušnej obrany Iron Dome, jedna zasiahla továreň v priemyselnej zóne v Sderote a zvyšok dopadol do púšte. Stalo sa to, čo minister národnej bezpečnosti Ben-Gvir potreboval, aby sa stalo. Vyhlásil:

“Vláda, ktorej som členom, musí tvrdo reagovať na raketovú paľbu z Gazy. Rakety Hamasu si vyžadujú inú odpoveď ako ostreľovanie dún a neobývaných miest… Nastal čas, keď budú v Gaze lietať hlavy.” A hlavy naozaj lietali.

 

Izrael začal letecké útoky na pásmo Gazy, pričom zasiahol, ako informovali izraelské médiá, “niekoľko cieľov Hamasu”. Nočný vpád židovských bezpečnostných síl do mešity rozhneval moslimský svet. Jordánske ministerstvo zahraničných vecí:

“Izraelská agresia je neprijateľná a jej cieľom je zmeniť historický a právny status Jeruzalema. Prijmeme všetky potrebné opatrenia, aby sme ukončili nebezpečnú izraelskú eskaláciu, ktorá ohrozuje celý región.” Generálny tajomník Ligy arabských štátov Ahmed Aboul Gheit: “Vyzývame medzinárodné spoločenstvo, najmä členské štáty Bezpečnostnej rady OSN, aby urýchlene konali a zabezpečili, aby Izrael ukončil túto nebezpečnú eskaláciu, ktorá by mohla podpáliť celý región.”

 

Saudská Arábia vyjadrila “kategorické odmietnutie”, Egypt označil Izrael, “za okupačnú mocnosť zodpovednú za túto nebezpečnú eskaláciu, ktorá by mohla ohroziť úsilie o dosiahnutie prímeria”. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že jeho vláda je odhodlaná “zachovať status quo a zmierniť napätie” na Chrámovej hore. Podľa správ z Izraela boli 6. apríla “z libanonského územia vypálené desiatky rakiet na mestá na severe krajiny. Systém protivzdušnej obrany Železná kupola nedokázal zvládnuť masívny útok, pričom niektoré rakety explodovali a zranili ľudí”. V noci na piatok 7. apríla izraelská armáda (IDF) podnikla údery na libanonské územie s tým, že “IDF nedovolí teroristickej organizácii Hamas operovať z libanonského územia a považuje libanonský štát za zodpovedný za každý výstrel vypálený z jeho územia”.

 

Renomovaný medzinárodný novinár Israel Šamir upozorňuje na tento detail izraelského ostreľovania: “Hneď udrel na Gazu a v noci bombardoval Týr, starobylé fénické mesto. Je tu však jeden problém, ktorý súvisí s Ukrajinou. Izraelu došli náboje – odovzdal ich Ukrajine na ostreľovanie Donbasu. Americké granáty umiestnené v Izraeli tiež putovali na Ukrajinu. Teraz, chtiac-nechtiac, Izrael musí ticho sedieť a byť trpezlivý. A na zdržanlivosť nie sú zvyknutí. Výpočty Ben-Gviru, ktorý sa stal kľúčovou postavou v Izraeli, sa však úplne nenaplnili. Protesty “ľavice” proti nacionalistickej súdnej reforme pokračovali aj v sobotu 8. apríla.

Pavol Krasnov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov