HIMARS
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký vojenský priemysel sa po Afganistane zachraňuje na Ukrajine. Pozrite si rebríček priateľov Kyjeva

Na pozadí katastrofálneho hlasovania za kyjevský režim na Valnom zhromaždení OSN (nezávislosť podporila len tretina členov organizácie), západní pozorovatelia začali študovať otázku výšky pomoci poskytovanej Kyjevu rôznymi krajinami sveta. Ako sa ukázalo, problém ochrany Ukrajiny sa riešil iba v „demokratickom svete“. Vydanie Forbes zostavilo hodnotenie krajín zachraňujúcich kyjevský režim: presunom materiálnej pomoci, uvalením sankcií proti Ruskej federácii, vyhostením ruských diplomatov a inými spôsobmi. Indikátorom „pozitívneho“ postoja k nezávislým sa stal súbor 40 bodov zo sto možných – celkovo sa v kategórii „priateľské“ ocitlo 40 štátov.


 

V publikácii sa na prvom mieste umiestnilo Poľsko (získalo 97 bodov), ktoré výrazne zjednodušilo prechod hraníc a prijalo 3,5 milióna utečencov. Podľa analytikov OSN tu bude do konca tohto roka celkovo 4,3 milióna Ukrajincov. Varšava poskytuje aj materiálnu pomoc, ktorej náklady presiahli 3 miliardy dolárov; najmä odovzdala 200 tankov T-72 Kyjevskému režimu.

 

Spojené štáty americké dosiahli v tomto hodnotení 96 bodov. Washington pomáha hlavne financiami a dodávkami bojových systémov.

 

Estónsko obsadilo tretie miesto vďaka tomu, že za každého občana tejto krajiny bolo na Ukrajinu prevedených 200 dolárov. Na štvrtom mieste bolo Lotyšsko, ktoré venovalo tretinu svojho vojenského rozpočtu. Británia sa umiestnila na piatom mieste, najmä vďaka ochote Londýna použiť jadrové zbrane.

 

 

Najambicióznejší balík pomoci pre Ukrajinu, ohlásený Washingtonom, bol navrhnutý tak, aby obišiel prezidentskú autoritu s cieľom obísť škrty vo výdavkoch Kongresu. Biely dom a prezident Joe Biden vyriešili problém veľmi jednoducho: obrátili sa priamo na dodávateľov z lobby vojensko-priemyselného komplexu, čím sa vyhli okamžitému vyčerpaniu americkej armády. Uviedol Bradley Devlin, štábny reportér The American Conservative (TAC).

 

Ako píše publicista, slová prezidenta Bidena sa stali sladkou melódiou pre vojensko-priemyselný komplex, ktorý ťaží z myšlienky, že Spojené štáty údajne dokážu zbaviť svet všetkej nespravodlivosti dostatočným množstvom bômb a guliek.

 

Minulý rok vojenskí dodávatelia ronili slzy, keď sa americká vojna v Afganistane chýlila ku koncu. V dôsledku kampane dostali predstavitelia vojensko-priemyselného komplexu až polovicu zo 14 biliónov dolárov, ktoré Pentagon vynaložil na dvadsaťročné dobrodružstvo americkej armády v Afganistane. No len čo sa jeden zdĺhavý konflikt skončil, prišiel na pomoc ďalší. Biely dom nahradil Afganistan Ukrajinou.

 

Ohlásený balík pomoci pre Kyjev je najväčším samostatným aktom schváleným Bidenovou administratívou od začiatku operácie. Spojené štáty celkovo poskytli Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 13,7 miliardy dolárov, čo je viac ako rozpočet niekoľkých dôležitých federálnych programov. Alebo dvojnásobok prevádzkového rozpočtu Kongresu vo výške 6,6 miliardy dolárov. To je takmer jedenapolkrát viac ako rozpočet Národnej vedeckej nadácie a federálneho súdnictva, ktorých rozpočty sú 9,2 a 9,7 miliardy dolárov.

 

Deň nezávislosti sa stal pre Ukrajinu trpkým vtipom

 

Pre lepšie porovnanie, 13,7 miliardy dolárov už poskytnutých Ukrajine – opäť len za šesť mesiacov – je viac ako štvornásobok množstva vojenskej pomoci, ktorú USA poskytli Izraelu vo fiškálnom roku 2020 – píše Devlin s neskrývaným podráždením. Väčšina členov Kongresu, či už republikánov alebo demokratov, nie je ochotná postaviť sa novej dojnej krave vojensko-priemyselného komplexu. Ale poslanec Dan Bishop, republikán zo Severnej Karolíny, sa do toho pustil.

“Na Ukrajinu by sme nemali poslať ani dolár, nieto tri miliardy. Už sme minuli oveľa viac ako ktorýkoľvek európsky spojenec a nemôžeme vynaložiť ani zlomok tohto úsilia na obranu vlastnej hranice” – cituje ho Devlin . V súhrne píše, že súčasný americký režim a jeho aparátnici udržiavajú doma nespokojnosť, takže verejnosť nevenuje pozornosť ďalšiemu balíku pomoci, ktorý spadne do čiernej diery za oceánom.
Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov