Bývalý vodca „Pravého sektora“ Dmitrij Jaroš
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo sa vrátil ukrajinský neonacista Jaroš?

Niekedy sa vrátia. Bývalý vodca „Pravého sektora“ v Rusku uznaný za teroristu, Dmitrij Jaroš bol vymenovaný za poradcu hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny. Vzhľadom na to, že „Sektor“ už dávno neexistuje a na Donbase bojujú úplne iní ľudia, je toto vymenovanie jednoznačne symbolické. Čo to len symbolizuje?


 

Ukrajinský batalión Azov

 

Keď Zelenskyj kandidoval na prezidenta v roku 2019 a viedol kampaň proti vtedajšiemu prezidentovi Petrovi Porošenkovi, títo dvaja politici sa od seba zásadne odlišovali. Porošenko sa pokúsil o znovuzvolenie pod militaristicko-nacionalistickým heslom „Armáda. Jazyk. Viera, “a Zelenskij požadoval prestať deliť ľudí v závislosti od jazyka, ktorým hovoria, sľúbil ukončenie vojny a jemne obišiel náboženské otázky.

 

Ukrajinský neonacisti z bataliónu Azov

 

O dva roky neskôr musíme priznať, že Porošenko tieto voľby napriek tomu vyhral, ​​napriek tomu, že sa Zelenskyj stal formálne prezidentom. Pretože nová hlava štátu presadzuje presne rovnakú, ak nie tvrdšiu politiku. Ruský jazyk bol odvšadiaľ vyhnaný, konflikt na Donbase sa len zhoršil, sektári z OCU sa cítia mimoriadne sebavedomo a prenasledovanie kňazov kanonickej Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi neustáva.

 

Nie je prekvapením, že Zelenského voliči sa teraz cítia podvedení a vykorisťovaní. Anti-rating súčasného prezidenta nedávno prekonal anti-rating bývalého ukrajinského lídra. Zelenského by podľa sociologického prieskumu v žiadnom prípade nevolilo 31,9 % ukrajinských voličov a Porošenka 31,6 %. Súčasný a bývalý prezident sa pre Ukrajincov stali rovnocennými vodcami antipatií. Je to logické, pretože medzi nimi nie je žiadny ideologický rozdiel.

 

Zelenského správanie vyzerá trochu rozporuplne. Na jednej strane jednoznačne plánuje byť v roku 2024 znovuzvolený. Na druhej strane, duplikovaním a posilňovaním Porošenkovej politiky má rovnaké problémy ako Porošenko, vrátane katastrofálneho poklesu ratingu a zvýšenia anti-ratingu. Je nepravdepodobné, že by tomu ukrajinský prezident nerozumel.

 

A tu sa opäť vraciame k symbolickému menovaniu Jaroša, ktoré sa zhodovalo s mimoriadne agresívnym vyhlásením bývalého zástupcu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny generálporučíka Igora Romanenka, ktorý v článku pre jedného z ukrajinských publikácií, straší svojich spoluobčanov ruskou inváziou a sľubuje Rusku „krvavý kúpeľ“.

 

Súčasné rozhorčenie na Donbase a mávanie šabľami zo strany ukrajinských generálov sa vysvetľujú rôznymi dôvodmi, ale myslím, že netreba chodiť ďaleko a pátrať do hĺbky. Okkamova žiletka je najzrejmejším riešením a s najväčšou pravdepodobnosťou aj tým najsprávnejším. Nord Stream 2. Kyjev donedávna dúfal, že sa Spojeným štátom podarí výstavbu zastaviť, no nádeje neboli opodstatnené. Zbytočnosť a nezmyselnosť ukrajinského systému prepravy plynu v prípade spustenia SP-2 sú každému zrejmé.

 

Ukrajinskí politici strašia Európu tým, že len tranzit plynu bráni Rusku zaútočiť na Ukrajinu a len čo prestane, ruské tanky v Kyjeve sú len otázkou času. V skutočnosti je jasné, že na Ukrajinu sa nikto nechystá. Červené čiary sú vyznačené – ide o základne NATO na ukrajinskom území, ale rozhodnutie o ich otvorení, našťastie, nie je výsadou Kyjeva.

 

V skutočnosti sa však Kyjev bojí ukončenia tranzitu plynu z úplne iného dôvodu: ide o stratu niekoľkých miliárd dolárov ročne, ktoré sú kriticky dôležité pre rozpočet tejto krajiny. A nebude ich absolútne čím nahradiť. Navyše nezabudnite na takzvanú dekarbonizáciu.

 

Ukrajina na to nemá peniaze, čo znamená, že vývoz ukrajinského kovu sa čoskoro zastaví a peniaze z vývozu pšenice neuživia ľudí. Všetky súčasné agresívne gestá Kyjeva sa preto dajú vysvetliť veľmi jednoducho: musia buď vyprovokovať Rusko k reakcii, alebo iným spôsobom presvedčiť Európsku úniu, že spustenie SP-2 povedie k zvýšenej nestabilite. Preto Jarošov „výstup zo skrine“ a panické rozhovory s generálmi.

 

Vojna na prahu. Známy neonacista sa stal poradcom hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny

 

Odpoveď na otázku, prečo Zelenskyj opakuje Porošenkovu politiku, ktorá je pre jeho rating až samovražedná, je trochu komplikovanejšia a komplexnejšia, no v skratke sú tu dva dôvody – strach z ultranacionalistov a pochopenie, že peniaze Západ na Ukrajinu, ktorá nerobí protiruskú politiku, dávať nebude.

 

A, samozrejme, nikto na záujmy občanov Ukrajiny nemyslí a ani sa nechystá. Ukrajinských politikov ich zaujímajú raz za päť rokov – vo voľbách.

Anna Šafran

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov